2024.05.19, Vasárnap

Katasztrófavédelem

OKF: most pótolják a járvány miatt elmaradt kéményellenőrzéseket

2020.07.29

Aktuális

A koronavírus-járvány miatt elmaradt kéményellenőrzéseket most pótolják a szakemberek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán az MTI-vel.

Tizenkét térségben, 400 településen folytatódik a szúnyoggyérítés

2020.07.27

Aktuális

A Tisza és a Körösök térségében a legjelentősebb a szúnyogártalom, de számos Duna menti régióban is intenzív védekezésre van szükség a csípőszúnyogok ellen. Az elmúlt napok esőzései után ismét számítani kell a vérszívók megszaporodására, ezért több területen folytatódik a lárvák számát csökkentő biológiai védekezés. Az elmúlt héthez hasonlóan több mint 130 ezer hektáron terveznek beavatkozást a szakemberek.

Ismét Dr. Balogh Imre Emlékpályázat

2020.02.03

Helyi hírek

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2020-ban is meghirdeti a Dr. Balogh Imre Emlékpályázatot, amelyre ezúttal is tudományos igényű szakmai munkával lehet nevezni.

Október 23-ra emlékezvén...

2019.10.22

Helyi hírek

Nemzeti ünnepünk, az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc emlékére tartott megemlékezést a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Újabb kéményseprők szereztek szakképesítést

2019.10.07

Aktuális

Immár tizenkettedik alkalommal osztottak ünnepélyes keretek között bizonyítványt a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli intézményében, ahol szeptember huszonötödikén újabb tizenkilenc frissen vizsgázott kéményseprő szakmunkás vette át oklevelét.

Péntektől Nógrádban is életbe lépett a tűzgyűjtási tilalom

2019.03.01

Helyi hírek

A megjelölt megyékben tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakóhelyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő ingatlanokon.

Óvatosságra int a katasztrófavédelem a mécsesek, gyertyák miatt

2018.10.31

Fokozott óvatosságra int a katasztrófavédelem mindenkit mindenszentek és halottak napja előtt, mivel ilyenkor sokan mécsest vagy gyertyát gyújtanak a lakásukban is.

Mégis megszűnik a családi házak kötelező kéményellenőrzése

2017.11.01

Az Országgyűlés kedden ismét a családi házak kötelező kéményellenőrzésének megszüntetése mellett szavazott.

Még nem késő ellenőriztetni fűtőeszközét!

2017.09.16

Már csak egy hónap és itt a fűtési szezon. A katasztrófavédelem közleményben tájékoztatja az állampolgárokat a megfelelő óvintézkedésekről.

Szent Flórián napja munkaszüneti nap a katasztrófavédelemnél

2017.05.03

Aktuális

Nógrád megyében mintegy ötven tűzoltó és tizenhat készenléti szerv biztosítja az állampolgárok biztonságát.

Miért nem érdemes szándékosan félrevezetni a tűzoltókat?

2017.03.04

Aktuális

Aki szándékosan téveszti meg a tűzoltókat komoly büntetésre számíthat, emellett veszélyezteti embertársait is.

Karancs Speciális Mentőszolgálaté az év önkéntes mentőszervezete elismerés

2017.02.10

Aktuális

Megtartotta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évértékelő és feladatszabó állománygyűlését. A hagyományok szerint ezúttal is a rendezvényen adták át az elismerést az előző esztendőben kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó szervezeteknek, tiszteknek, tiszthelyetteseknek.

Ónos eső utáni helyzetkép

2017.02.02

Aktuális

Erős havazás, majd ezt követően intenzív ónos esőzés érte el tegnap délután Nógrád megyét. A katasztrófavédelem Nógrád megyei tűzoltóit az éjszaka folyamán három alkalommal riasztották ezzel összefüggésben.

Elismerés a téli helytállásért

2017.01.22

Aktuális

Huszonhatan, köztük nyolc tűzoltó vett át elismerést az elmúlt két hét rendkívüli téli időjárása során tanúsított helytállásáért január 20-án a Belügyminisztériumban. A kiemelkedően teljesítő kollégákat - köztük Stuller Tamás c. tűzoltó törzszászlóst, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokát - a tárca miniszterhelyettese példaként állította a többiek elé.

Óvatosan a jégfelületeken!

2017.01.02

Aktuális

Nógrád megyében is ízelítőt kaphattunk a hideg, barátságtalan téli időjárásból. A nyílt vizek felületén a legtöbb helyen összefüggő jégréteg alakult ki a tartós mínuszok miatt, ám a jégen tartózkodás veszélyes lehet, ha nem tartják be az alábbiakban olvasható szabályokat.

Az NNK ideiglenesen engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást

2020.07.29

Országos hírek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), figyelembe véve egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését, 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást - tájékoztatta az NNK hétfőn az MTI-t.

Új funkciókkal bővült a VÉSZ, a katasztrófavédelem ingyenes veszélyhelyzeti alkalmazása

2020.03.02

Helyi hírek

A VÉSZ, azaz veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás egy okostelefonokra és táblagépekre kifejlesztett ingyenes alkalmazás. Az itt megjelenő hírek, figyelmeztetések, riasztások a hiteles és pontos tájékoztatást segítik elő. 2020. március 2-tól érhető el a VÉSZ legújabb verziója, amely kibővített tartalommal és új funkciókkal szolgálja a felhasználók biztonságát.

Nógrádi tűzoltók is indultak az erős emberek versenyén

2019.11.19

Aktuális

Az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pontszerző bajnokságának utolsó fordulójaként rendezték meg a fekvenyomóversenyt november 18-án Székesfehérváron. A viadalon összesen húsz csapat százharmincöt versenyzője mérte össze erejét.

Konferencia a szabadtéri tűzesetek megelőzésének jegyében

2019.10.21

Országos hírek

Országos konferenciát tartottak október tizenötödikén Szombathelyen a szabadtéri tűzesetek megelőzéséről, kezeléséről és a nemzetközi tapasztalatokról. A rendezvényen az erdészeti és nemzetipark-igazgatóságok, az erdőgazdálkodók képviselői, és a katasztrófavédelem tűzoltósági főfelügyelői vettek részt.

Új mentőautót kaphatnak az állomások

2019.09.05

Országos hírek

Majdnem minden mentőállomás új mentőautót kaphat 2019-ben és 2020-ban, valamint 2500 új mentéstechnikai eszköz beszerzésére is lehetőség nyílik, amelyet a kormány 1,6 milliárd forinttal támogat.

Fókuszban a társasházak tűzvédelme

2018.11.06

Aktuális

Idén is meghirdeti a katasztrófavédelem a Társasházak napja elnevezésű konzultációsorozatot. A november 6-án kezdődő háromnapos rendezvénysorozat célja, hogy a társasházak, lakóközösségek széleskörű tájékoztatást kapjanak a követendő tűzmegelőzési szabályokról, ezzel is növelve a lakóépületek biztonságát.

Változtak az önkéntes tűzoltó egyesületekre vonatkozó szabályok

2018.08.31

Aktuális

Az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatásának, tűzoltószakmai ellenőrzésének katasztrófavédelmi feladatairól szóló BM OKF utasítás augusztus 23-án jelent meg a Hivatalos Értesítőben. Az egyik legfontosabb változás, hogy az önkéntes egyesületeket az eddigi négy helyett már csak három kategóriába lehet sorolni.

Hétfőtől háromnapos tűzvédelmi konzultációt tart a katasztrófavédelem

2017.09.17

Tűzvédelmi nyílt napot tart hétfőn, kedden és szerdán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A konzultációk a megyei kirendeltségeken lesznek elérhetőek.

Ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Nógrádban

2017.08.04

Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy Szendehely, Jókai utcában található családi ház fürdőszobájában 2017. augusztus 3-án, csütörtökön délután.

Idén is látványosra sikeredett a hónap fotója

2017.04.13

Aktuális

2017. április 12-én átadták a Március hónap Nógrád megyei fotója elismerést.

Mozgalmas heteken van túl a Karancs Speciális Mentőszolgálat

2017.02.13

Németországban vett részt nemzetközi elsősegélynyújtó-felkészítő táborban, majd Az év önkéntes mentőszervezetévé választották, február 11-től pedig új elnök áll az egyesület élén. A Karancs Speciális Mentőszolgálat mozgalmas évkezdést tudhat maga mögött.

Nógrád megyében is problémákat okoz a hirtelen olvadás

2017.02.07

Aktuális

A hőmérséklet emelkedése következtében az elmúlt időszakban lehullott hó erős olvadásnak indult, emiatt több helyen védekezési munkálatokra volt és van szükség. A hétvégén a tűzoltóknak Diósjenőn, Nógrádmegyerben, Pásztón, Szirákon, Szügyben és Bátonyterenyén is elárasztott pincéknél kellett segédkezniük a víz kiszivattyúzásában.

Szécsényben is lezajlott a jégről mentési gyakorlat

2017.01.27

Aktuális

A balassagyarmati katasztrófavédelmi kirendeltség szervezésében szerdán Szécsényben, a Forgách-kastély mögött található Várkert nagytaván tartottak szituációs begyakorló gyakorlatot a balassagyarmati és a szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint az Ipoly-völgyi Különleges Mentők.

Melegedőhelyek listája a megyében

2017.01.06

Aktuális

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság internetes oldalán közzétette az elérhető melegedőhelyek listáját.

Íme a bizonyíték, hogy miért érdemes szén-monoxid-érzékelőt beszerezni

2016.12.30

Aktuális

Vizslásra szén-monoxid miatt, Egyházasdengelegre pedig tűz miatt riasztották szerdán a tűzoltókat.