2024.04.18, Csütörtök
Karancs Speciális Mentőszolgálaté az év önkéntes mentőszervezete elismerés
ibon.biz

Karancs Speciális Mentőszolgálaté az év önkéntes mentőszervezete elismerés

nograd.katasztrofavedelem.hu

2017.02.10. 08:18

Megtartotta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évértékelő és feladatszabó állománygyűlését. A hagyományok szerint ezúttal is a rendezvényen adták át az elismerést az előző esztendőben kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó szervezeteknek, tiszteknek, tiszthelyetteseknek.

Hirdetés

Az állománygyűlésen megjelentek a főigazgatóság, a megyei igazgatóságok vezetői, a társ rendvédelmi és együttműködő szervezetek vezetői, képviselői. A résztvevők először megtekintették a katasztrófavédelem 2016-os tevékenységét bemutató kisfilmet, majd dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató szóban is értékelte a szervezet munkáját. Emlékeztetett arra, hogy az előző évben két fő célt tűzött ki maga elé a katasztrófavédelem – a megelőzés erősítését és az önkéntesség fejlesztését. Hozzátette, mindkét területen komoly előrelépés történt: csökkent a tűzesetek száma, a korábbinál kevesebb szabálytalanságot találtak a szakemberek a veszélyes üzemeknél és a veszélyesáru-szállítás ellenőrzésekor, illetve nőtt az önkéntesek száma és alkalmazásuk gyakorisága is. A kiemelt célok mellett kiemelt feladatok is voltak, a tábornok az önkéntestűzoltó-mozgalom megerősítését, a kéményseprőipari közszolgáltatás ellátását, a Seveso-III. Irányelv hazai alkalmazásával kapcsolatos teendőket, a vezetői-irányítói munka továbbfejlesztését, a hatósági főigazgató-helyettesi szervezet létrehozását és működését, a hazai gépjárműfecskendő-gyártást, a magasból mentők beszerzését, illetve a polgári védelmi szervezetek veszélyhelyzeti alkalmazását említette.

Góra Zoltán részletesen sorra vette a különböző szakterületeket, szólt a mentő tűzvédelem, a tűzvizsgálat, az önkéntes tűzoltóságok és mentőszervezetek témájáról, a védelmi igazgatásban végrehajtott felkészítésekről, a főügyelet fejlesztéséről, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatok tevékenységéről. A főigazgató beszélt a hatósági feladatokról, a veszélyes üzemek és szállítmányok felügyeletével, ellenőrzésével kapcsolatos feladatokról, a kritikusinfrastruktúra-védelem helyzetéről, az információbiztonságról. A gazdasági kérdések között a már említett gépjárműfecskendő-gyártáson kívül sorra vette a beruházásokat, a pályázati eredményeket, az informatikai fejlesztéseket. A tábornok mindezeken túl szót ejtett a funkcionális szakterületek elmúlt évi munkájáról is.

A 2017-es feladatokkal kapcsolatban Góra Zoltán kijelentette, fontosnak tartja egyebek mellett az öngondoskodási képesség erősítését, a pályázati források felhasználását, a viharjelző- és a MoLaRi-rendszer korszerűsítését, az önkéntes tűzoltói mozgalom erősítését, az önkéntes mentőszervezetek továbbfejlesztését, a hivatásos tűzoltók napi továbbképzésének megújítását, a vízügyi hatósági tevékenység elektronikus fejlesztését, a HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes mentőszervezet újraminősítését, a gépjárműpark korszerűsítését újabb ötvennégy fecskendővel, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat finomhangolását, illetve hat új őrssel az őrsprogram folytatását.

Az értékelő után a főigazgató elismeréseket adott át. Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató a 2016-ban a szakmai feladatok végrehajtásában kiemelkedő, és magas színvonalon nyújtott teljesítménye elismeréséként az év önkéntes mentőszervezete elismerést adományozta a Karancs Speciális Mentőszolgálat részére.

„A katasztrófavédelem szervezeteinél a 2016-os évre meghatározott célok teljesültek.” – kezdte értékelő beszédét Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár. Az országos katasztrófavédelmi főigazgatóhoz hasonlóan kiemelte, hogy a megelőző tevékenység eredményeként az előző évben csökkent a tűzesetek száma, szólt az önkéntes tűzoltó egyesületeknek és az önkéntes mentőcsapatoknak nyújtott támogatásról, a hazai tűzoltógépjármű-gyártás fellendüléséről, a rendvédelmi életpályamodell keretében már bevezetett intézkedésekről és az újdonságnak számító rendvédelmi egészségkárosodási járadékról. Végezetül úgy fogalmazott: „Az elért eredmények közös erőfeszítésekből születtek, a sikerekhez pedig kellett egy jól felépített szervezet, fegyelmezett, képzett állomány, és egy olyan vezetői gárda, amely felkészült a feladatok végrehajtására”. Az államtitkár beszédének befejezéseként reményének adott hangot, hogy a szervezet tevékenységét az eddigi, vagy annál jobb eredményességgel folytatja majd.                                                               

Az állománygyűlést követő fogadáson az országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott pohárköszöntőt. Góra Zoltán gratulált az elismerésben részesült szervezeteknek és kollégáknak, a teljes állománynak megköszönte az előző évi tevékenységet, majd hozzátette, a katasztrófavédelem 2017-ben is meg fog felelni a vele szemben támasztott követelményeknek és társadalmi elvárásoknak.

AktuálisKatasztrófavédelemKarancs Speciális Mentőszolgálatönkéntes mentőszervezet