2024.04.16, Kedd

Mozgalmas heteken van túl a Karancs Speciális Mentőszolgálat

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.02.13. 15:05

Németországban vett részt nemzetközi elsősegélynyújtó-felkészítő táborban, majd Az év önkéntes mentőszervezetévé választották, február 11-től pedig új elnök áll az egyesület élén. A Karancs Speciális Mentőszolgálat mozgalmas évkezdést tudhat maga mögött.

Hirdetés

A Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Tűzoltó Egyesület profiltisztítási céllal 2013-ban vált ki a Karancs Mentőkutyás Alapítványból. A civil szervezetként működő egyesület legfőbb célkitűzésének a társadalmilag hasznos, önkéntes tevékenységek kezdeményezését és segítését, valamint az ifjúság biztonságpolitikai nevelését, ezen felül közreműködést és segítségnyújtást a katasztrófák következményeinek felszámolásában, személyek felkutatásában, élet- és tárgymentésben választotta. A tagok legtöbben több éves szakmai tapasztalattal rendelkező, magasan képzett mentési szakemberek. Az egyesület műszaki mentő, alpintechnikai, és logisztikai csoportot is működtet, akik több esetben bizonyították már rátermettségüket az elmúlt években a különböző káreseteknél, valamint gyakorlatokon egyaránt. A KSM a területi rendeltetésű Palóc Mentőcsoport tagjaként 2012-ben árvízi védekezés és vízi mentés, mentőkutyás keresés, illetve közepes városi kutató-mentő szakterületen tett Nemzeti Minősítő Vizsgát. Tagja emellett a Salgótarjáni Járási Önkéntes Mentőszervezetnek, amely 2014-ben alapvető vízkárelhárítási szakterületen szerzett Nemzeti Minősítést. Az egyesület megalakulása óta több mint kétszáz esetben avatkozott be tűzoltás, műszaki mentés, árvízi védekezés és eltűnt személy keresés során. Mentő tevékenységük mellett Salgótarjánban több esetben tűzvédelmi és katasztrófavédelmi felkészítéseket tartottak az általános iskolákban és óvodákban, de állandó résztvevői a gyermeknapi rendezvényeknek is.

 

Legjelentősebb beavatkozásaik között említhető a 2013-as Dunai árvízi védekezés során tanúsított helytállásuk: Pilismaróton és Esztergomban helyszíni irányítási feladatokat láttak el, de évek óta bizonyítják rátermettségüket és szakmai tudásukat az Ipolyon történő áradások során is. A 2014 decemberében történt ónos eső miatti káreseményekben való részvétel kiemelt jelentőségű volt az egyesület életében: rendkívüli körülmények között hajtották végre a Salgótarján-Cered és Salgótarján-Kazár településeket összekötő utakra dőlt fák eltávolítását, majd ezt követően a ceredi idősek otthonában több órája kiesett áramszolgáltatás miatt leállt fűtést biztosították, s ezzel egy időben a Nagyoroszi település felett lévő erdős területen rekedt négytagú család mentésében is részt vettek. A nagyszülőkhöz és a két kiskorú unokájukhoz való feljutást a sötétedés mellett a sorozatosan kidőlő fák és leeső ágak is nehezítették. Az egyesület tagjait az embert próbáló feladat és az életveszély sem riasztotta el attól, hogy a bajba került család beteg tagjának éjjel gyógyszert juttassanak fel és egyúttal felderítsék a másnapi mentőakció lehetőségeit. Tevékenységüknek köszönhetően másnap a családot a hivatásos tűzoltókkal, a Karancs Természetjáró és Védő Egyesülettel és a Cserhát Különleges Mentőcsoporttal közösen épségben lementették, kiemelkedő munkájuk elismeréseként pedig az akkori országos katasztrófavédelmi főigazgató Hősies Helytállásért Elismerést adományozott részükre. 2015 júliusában egy helyismerettel nem rendelkező négytagú család - két felnőtt és két gyerek - túrázás közben eltévedt Nógrádszakál mellett a Páris-patak völgyében. A KSM tagjai a kiemelt turisztikai útvonalaknál végrehajtott gyakorlatok során szerzett helyismeretük és mentési tapasztalataik birtokában az érintett személyeket egy szurdokban megtalálták és alpintechnika segítségével épségben kimentették.

 

Az egyesület 2016-ban kapott először meghívást a németországi Berlin közelében található Frankfurtba, hogy Magyarországot képviselve nemzetközi életmentő verseny keretében bizonyíthassák felkészültségüket a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének ifjú életmentői, valamint a Héhalom Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület fiatalkorú tagjaival közösen. A tavalyi eredmények és a kialakult jó kapcsolat után idén újra meghívást kaptak, és a közelmúltban egy hetet töltöttek a versenyre felkészítő táborban a németországi Zeschdorfban. A csapat mindamellett, hogy felkészült a márciusi versenyre, újabb komoly nemzetközi tapasztalatokat szerzett az életmentés területén, amelyeket a jövőben itthon kamatoztathat.

 

A Karancs Speciális Mentőszolgálat idén ismét meghatározó mérföldkőhöz érkezett, eddigi munkájukat egy idén először átadott országos elismeréssel értékelte dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. A KSM-et a szakmai feladatok végrehajtásában kiemelkedő és magas színvonalon nyújtott teljesítménye elismeréseként az év önkéntes mentőszervezetévé választották, az elismerést február 9-én vehették át Budapesten.

 

A tendencia itt még nem állt meg, február 11-én az egyesület tisztújító évértékelője keretében megválasztották a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület új elnökét Pusztai Nándor személyében. Az újonnan megválasztott elnök fiatalos lendülettel, magas színvonalú szakmai tudással vág neki az elkövetkező időszak feladatainak.

Helyi hírekKatasztrófavédelemKarancs Speciális Mentőszolgálatönkéntes mentőszervezet