2024.04.25, Csütörtök
 Konferencia a szabadtéri tűzesetek megelőzésének jegyében
opole.pl

Konferencia a szabadtéri tűzesetek megelőzésének jegyében

nograd.katasztrofavedelem.hu

2019.10.21. 13:24

Országos konferenciát tartottak október tizenötödikén Szombathelyen a szabadtéri tűzesetek megelőzéséről, kezeléséről és a nemzetközi tapasztalatokról. A rendezvényen az erdészeti és nemzetipark-igazgatóságok, az erdőgazdálkodók képviselői, és a katasztrófavédelem tűzoltósági főfelügyelői vettek részt.

Hirdetés

A szabadtéri tüzek többsége emberi hanyagság, gondatlanság miatt keletkezik. Nem csak a szabályok megszegésével és égetéssel idézhetőek elő ilyen tüzek, egy apró figyelmetlenség is bajt okozhat. A statisztikák szerint 2019-ben az előző évekhez képest emelkedett a szabadtéri tüzek száma, ennek egyik oka a viszonylag meleg és csapadékmentes tavasz. Az országos konferencia célja az volt, hogy a résztvevők tájékoztatást kapjanak a szabadtéri tűzesetek megelőzésével, kezelésével összefüggő hazai és nemzetközi tapasztalatokról, az erdőtüzek megelőzésével és kezelésük fejlesztésével kapcsolatos projektekről.

A rendezvényt Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság általános főigazgató-helyettese nyitotta meg. Köszöntőjében egyebek mellett emlékeztetett arra, hogy a meleg nyarak és a csapadékmentes időjárás törvényszerűen növeli az erdőtüzek kialakulásának esélyét, de mint mondta, azt sem szabad elfelejteni, hogy az ilyen esetek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra vezethető vissza. Beszéde végén a tábornok azt hangsúlyozta, fontos, hogy a szakemberek tanuljanak mások tapasztalataiból, ezt a célt pedig az ilyen konferenciák jól szolgálják.

Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója bevezetőjében arról beszélt, fontos növelni az ország erdőterületeit. Ennek a szándéknak a jegyében országosan ötszáz hektár erdőt telepítenek a következő időszakban. A vezérigazgató kijelentette, ahhoz, hogy meg tudják védeni a jelenlegi erdőállományt, elengedhetetlen az erdészet és a katasztrófavédelem kiváló együttműködése.

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztályának erdőrendezési referense, Debreceni Péter az erdőtüzek megelőzéséről és kezeléséről szólva úgy fogalmazott, a katasztrófavédelem és a központ közötti együttműködési megállapodás szellemében hatékony tűzmegelőzési program működik, térinformatikai rendszerek jöttek létre, ezek pedig mind-mind hozzájárulnak a tüzek megelőzéséhez.

Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő előadásában az elmúlt néhány év jelentősebb szabadtéri tűzesetein keresztül mutatta be azokat a törekvéseket, amelyekkel a katasztrófavédelem az ilyen eseteket igyekszik megelőzni. A többi között beszélt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázatain keresztül beszerzett tűzoltógépjárművekről, köztük az erdőtüzes járművekről, szót ejtett a szabadtéri tüzek megelőzését célzó kampányról, különös tekintettel az Országos Tűzmegelőzési Bizottság tevékenységére. A főfelügyelő 2019-ről elmondta azt is, hogy az idén ötvennégy napig tartott a fokozottan tűzveszélyes időszak.

Franciaország erdőtűz-megelőzési, erdőtűzoltási tapasztalatait Jean Frederic Biscay, a Provance-i Valabre kiképzőközpontjának igazgatója osztotta meg a hallgatósággal. Egyebek mellett beszámolt arról a stratégiai programról, amelynek keretében a légi és földi erdőtűzoltás technikai hátterét erősítik.

Svájc hasonló jellegű tapasztalatait Daniele Ryser, az alpesi ország Ticino tartománya tűzoltószövetségének vezetője mutatta be. Két svájci erdőtűz kezelésén keresztül avatta be a konferencia résztvevőit az általuk kidolgozott komplett taktikai megoldásokba. Előadásában arról is beszélt, a tüzek terjedésének megakadályozásához miért választották az ellentűz gyújtásának módszerét.

Sándor Roland tűzoltó alezredes, a BM OKF tűzmegelőzési főosztályának megbízott helyettes vezetője azokról az intézkedésekről értekezett, amelyeket a katasztrófavédelem a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében hozott. Az alezredes elsősorban a megelőzés, azon belül is a hatósági eszközökkel történő megelőzés fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ebben a tevékenységben elengedhetetlen a szakmai partnerekkel közös munka, így például a Nemzeti Agrárkamarával való együttműködés. Mindezek mellett szó esett arról is, hogy az átalakuló Országos Tűzvédelmi Szabályzat változtatásai érinthetik a mezőgazdaságot is. 

A következő előadás a szomszédos Horvátország erdőtüzekkel kapcsolatos tevékenységébe engedett bepillantást. Slavko Tucaković főparancsnok a horvát tűzoltóság felépítését mutatta be, emellett a hallgatóság elé tárta az általuk megvalósított projekteket, az ezek során elért eredményeket, illetve a további terveket éppúgy, mint a mostani esztendő nagyobb tűzeseteit.

Dr. habil. Restás Ágoston ny. mk. tűzoltó alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének tanszékvezetője egy találmányon keresztül mutatta be, hogyan lehet növelni a légi tűzoltás hatékonyságát.

A konferencia zárszavát dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, Vas megyei katasztrófavédelmi igazgató mondta. Emlékeztetett arra, hogy már második alkalommal ad otthont a megye a rendezvénynek. Hozzátette, ezek az alkalmak kiválóak arra, hogy a szakemberek áttekintsék: az elmúlt időszakban milyen fejlődésen mentek át az erdőtűzoltáshoz kapcsolódó megelőzési és műszaki rendszerek. Az igazgató külön értéknek nevezte a nemzetközi tapasztalatok közreadását, amelyekből a hazai szakemberek is meríthetnek.

Országos hírekTűzKatasztrófavédelemkonferencia