2024.04.29, Hétfő
 Október 23-ra emlékezvén...
femina.hu

Október 23-ra emlékezvén...

katasztrofavedelem.hu

2019.10.22. 16:06

Nemzeti ünnepünk, az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc emlékére tartott megemlékezést a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Hirdetés

A Himnusz hangjait követően elsőként Szegi Tamás tűzoltó hadnagy mondott ünnepi köszöntőt. A hadnagy beszélt az 1956. október 23-án, majd az utáni hetekben történtekről és megemlékezett az ötvenhatos hősökről. Mint fogalmazott, az '56-os forradalom és szabadságharc a magyar történelem egyik legmeghatározóbb történése volt. Napra pontosan hatvankét évvel ez előtt a budapesti diákok békésnek indult tüntetésével kezdődött, majd a fegyveres felkelők leverésével fejeződött be november 11-én. A hadnagy ünnepi beszédében arra is kitért, hogy október 23-án a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltását is ünnepeljük.

Szegi Tamás beszédét követően elismerések kihirdetésére került sor. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon megrendezett központi ünnepségen beosztásában hosszú időn át végzett, kiemelkedő munkája elismeréseként Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató ajándéktárgyat adományozott Szabó Gábor Vince tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának.

Az elismerések ismertetése után Seres Tibor tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató osztotta meg az 1956. október 23-i eseményekkel kapcsolatos gondolatait.

A rendezvény a Szózattal zárult.

Helyi hírek19561956-os forradalomKatasztrófavédelem