2024.03.28, Csütörtök

Még nem késő ellenőriztetni fűtőeszközét!

hirado.hu

2017.09.16. 19:47

Már csak egy hónap és itt a fűtési szezon. A katasztrófavédelem közleményben tájékoztatja az állampolgárokat a megfelelő óvintézkedésekről.

Hirdetés

Minden évben október 15-én indul a fűtési szezon. Az addig hátralévő egy hónap elegendő ahhoz, hogy mindenki felülvizsgáltassa és kitisztíttassa fűtőeszközét. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet ugyanis a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása.

Elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét. A legcélszerűbb az első fűtés előtt szakemberrel megvizsgáltatni és kitisztíttatni. Abban a csaknem fél évben, amíg nem kellett fűteni, por és szennyeződés rakódott le a nyílt égésterű fűtőeszközökön, ami rontja az égés minőségét és balesetekhez is vezethet. A rendszeresen karbantartott és kitisztított fűtőeszköz nemcsak biztonságos, hanem gazdaságosabban is működtethető.

A szennyeződések, eltömődések és a szabálytalan házi kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelő-fűtőberendezés pedig meghibásodhat. A zárt térbe visszajutó gázok már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az emberekre és a háziállatokra. A legnagyobb veszélyt a szén-monoxid jelenti. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. Hogy biztonságban tudja saját magát és szeretteit, házi kedvenceit, vásároljon tüzeléstechnikai szakboltban egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt. A katasztrófavédelem weboldalán megtalálható az ellenőrzéseken megfelelt és a megbukott érzékelők listája is.

A katasztrófavédelem honlapján tájékozódhat a megfelelő biztonságot nyújtó érzékelőkről, illetve azokról is, amelyek nem feleltek meg az ellenőrzéseken.

 

Forrás: hirado.hu

Országos hírekKatasztrófavédelembiztonság2017fűtési szezonkarbantartás