2024.03.28, Csütörtök
Miért nem érdemes szándékosan félrevezetni a tűzoltókat?
katasztrofavedelem.hu

Miért nem érdemes szándékosan félrevezetni a tűzoltókat?

nograd.katasztrofavedelem.hu

2017.03.04. 08:32

Aki szándékosan téveszti meg a tűzoltókat komoly büntetésre számíthat, emellett veszélyezteti embertársait is.

Hirdetés

 

Egy szándékosan megtévesztő jelzés érkezett Magyargécből, s emiatt az álbejelentés miatt kellett a szécsényi hivatásos tűzoltóknak fölöslegesen vonulniuk a településre. Épületeket és kerteket veszélyeztető nádastűzről tett bejelentésre riasztott tűzoltók azonban sem tüzet, sem tűzre utaló egyéb nyomot nem találtak a településen. A tűzoltók közel tizenöt perc alatt értek ki a helyszínre, emellett további negyedórát igényelt az, hogy körbevizsgálják a területet, majd újabb tizenöt percnyi visszaút után érkeztek vissza állomáshelyükre. Ez azt is jelenti, hogy a működési területük ellentétes irányába eső településeken a mentő-tűzvédelmi feladatokat csak plusz tizenöt perces időtartam után tudták volna teljesíteni a felelőtlen álbejelentés miatt.

 

A szándékosan megtévesztő jelzések szabálysértésnek minősülnek, s jelentős anyagi kiadást vonnak maguk után. Egyrészt a komoly összegű vonulási költséggel rendelkező tűzoltógépjárművek ilyen esetben fölöslegesen vonulnak, másrészt pedig elvonják a hivatásos egységet egy olyan esetleges eseménytől, amely valóban gyors és azonnali tűzoltói beavatkozást igényelne, s talán a túlélést jelentené valakinek. Gondolhatunk akár egy közlekedési balesetre, ahol néhány másodperc is sokat számít, ha emberéletről van szó, de éppúgy lehet szó egy zárttéri tűzről, ahol szintén minden másodperc számít. Egy szándékosan megtévesztő bejelentés miatti fölösleges vonulás viszont nem másodperceket, hanem akár fél óra plusz időt is jelenthet.

Azok, akik szórakozásból hívják fel a segélyhívó telefonszámokat, először gondolják át, hogy az ezzel járó büntetési tételen túl embertársaik életét is kockáztatják. A hamis bejelentést tevőt ötezertől akár százötvenezer forintig terjedő összegű bírsággal sújthatja a hatóság, emellett a tűzvédelmi törvény értelmében köteles a tűzoltással, műszaki mentéssel és ezek jelzésével kapcsolatosan keletkezett költségek megtérítésére is az, aki a szándékosan megtévesztő jelzést leadta.

AktuálisKatasztrófavédelemNógrád megyetéves riasztástűzoltás