2024.04.22, Hétfő

Katasztrófavédelem

Országszerte befejeződött az idei szúnyoggyérítési program

2023.09.19

Országos hírek

Lezárult az idei központi szúnyoggyérítési program, április óta 916 066 hektárnyi területet kezeltek a szakemberek - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Nógrádban is károkat okozott a szerda esti erős széllel kísért zivatar

2023.08.24

Helyi hírek

Számottevő munkát adott az erős széllel kísért zivatar és felhőszakadás a tűzoltóknak szerda kora estétől, elsősorban Bács-Kiskun és Békés vármegyéből érkeztek bejelentések a katasztrófavédelemhez - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

Gondokat okozott a heves esőzés Nógrád vármegyében

2023.05.18

Helyi hírek

Gondokat okozott a heves esőzés Nógrád vármegyében, több településen megállt a víz, kiöntött a patak - közölte a katasztrófavédelem szerda este az MTI-vel.

A Belügyminisztériumban köszöntötték a kutató-mentőket

2023.03.07

Aktuális

A Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany fokozatával ismerték el március 1-jén a hivatásos tűzoltókból álló HUNOR Mentőszervezet, az Országos Mentőszolgálat HUNOR-al együtt dolgozó orvosainak, valamint a Terrorelhárítási Központ szakembereinek kimagasló helytállását, amelyet a Törökországban bekövetkezett földrengés okozta katasztrófát követően tanúsítottak.

Lezárult a szúnyog-tenyészőhelyek feltérképezésének első szakasza

2022.11.16

Országos hírek

A központi szúnyoggyérítést koordináló katasztrófavédelem kiemelt célja a hazánkban is alkalmazott biológiai csípőszúnyog-gyérítés részarányának növelése. Hatékony biológiai szúnyoggyérítést viszont csak a szúnyogok tenyészőhelyeinek pontos feltérképezését követően lehet végezni. A szúnyogok kifejlődési helyeiről ilyen térképek korábban csak az ország néhány térségéről álltak rendelkezésre. A hiányosság kiküszöbölése érdekében a katasztrófavédelem 2020-ban egy hároméves felmérési programot indított, amely célja azon régiók lárva-tenyészőhelyeinek feltérképezése volt, ahol jelentősebb szúnyogártalom szokott kialakulni.

Elismerések, elsőtiszti kinevezések a katasztrófavédelem munkatársainak

2022.09.25

Helyi hírek

A hagyományokat követve a havi rendszerességgel megtartott igazgatói értekezlethez kapcsolódva a nyári hónapokban és szeptemberben is elismerést vehettek át azok a kollégák, akik bátorságukkal életeket vagy anyagi javakat mentettek meg. A katasztrófavédelem főigazgatója azokat is köszöntötte, akik kerek születésnapjukat ünnepelték. Szeptemberben elsőtiszti kinevezésekre is sor került.

Több megyében is lesz szúnyoggyérítés a héten

2022.08.22

Országos hírek

Kémiai és biológiai szúnyoggyérítés lesz több megyében is a héten - jelezte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.

Tűzvédelem az aratási időszakban

2022.07.07

Helyi hírek

Idén eddig Nógrád megyében már 575 tűz keletkezett a szabadban, több mint másfélszer annyi, mint tavaly egész évben. A leégett terület nagysága 963 hektár, mely közel hatszorosa a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak júniusban 36 szabadtéri tűz keletkezett, amely a tavaly júniusi számok 130 százaléka. Az idei szabadtéri tüzek jelentős része a mezőgazdaságot vagy erdőgazdálkodást érintette.

Tűzoltókkal ismerkedhetett az ország legkreatívabb iskolája

2022.06.11

Helyi hírek

Egész napos tűzvédelmi bemutatón vehettek részt a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai június 9-én.

Katasztrófavédelem: hét megyében folytatódik a szúnyogirtás

2022.05.23

Országos hírek

Hét megye 252 településén folytatódik hétfőtől a szúnyogirtási program - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

Februárban is tűzvédelmi teszt

2022.02.06

Helyi hírek

Elkészült az Országos Tűzmegelőzési Bizottság huszadik online tűzvédelmi tesztje. Az év második kvízében szereplő kérdések elsősorban a lakástüzek megelőzésére, a fűtési időszak kockázataira hívják fel a figyelmet.

Elérhető a kéményseprés 2022. évi társasházi sormunkaterve

2022.01.14

Helyi hírek

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elkészítette és elérhetővé tette az idei évi társasházi sormunkatervét, amely megyékre lebontva tartalmazza az ellenőrzések ütemezését.

Online szakmai nap Nógrádban is a társasházakat érintő tűzvédelmi kérdésekről

2021.11.16

Helyi hírek

„Társasházak napja” címmel tartanak online konzultációt a katasztrófavédelmi kirendeltségek 2021. november 24-26. között. Nógrád megyében a konzultáció 2021. november 25-én, 13:00 és 15:00 között kerül megrendezésre. A fórum célja, hogy a társasházak lakóközössége széleskörű tájékoztatást kapjon a lakóépületekben követendő tűzmegelőzési szabályokról, a társasházak hatósági ellenőrzéseinek tapasztalatairól.

Nógrád megyében továbbra is érvényben marad tűzgyújtási tilalom

2021.07.20

Aktuális

A Nébih közölte: változatlanul érvényben marad a fokozottan tűzveszélyes időszak minősítés Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Nyáron sem maradhat el a tűzvédelmi teszt

2021.07.01

Helyi hírek

Immár a tizenharmadik online tűzvédelmi tesztjét készítette el a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ezúttal a lakástüzek megelőzésével kapcsolatos kérdések megválaszolása vár a tudásukat próbára tevőkre.

Két helyen is jelzett az érzékelő

2023.09.17

Helyi hírek

Két helyen is jelzett a szén-monoxid-érzékelő hétfőn Nógrád vármegyében.

Apró vendégekkel teltek meg a tűzoltólaktanyák

2023.06.05

Helyi hírek

Május utolsó vasárnapján, gyermeknapon a vármegye tűzoltóságainak kapui megnyíltak a kicsik előtt. Nógrád vármegyében több mint ezren, gyerekek és szüleik, kísérőik érdeklődtek a tűzoltók izgalmas élete iránt.

Mozgalmasan indult a hét a Nógrád vármegyei tűzoltóknak

2023.03.15

Helyi hírek

Két helyszínen kellett beavatkozniuk hétfőn a Nógrád vármegyei tűzoltóknak a hétvégi vihar miatt. Balassagyarmaton, a Fenyves úton egy önkormányzati épületre dőlt egy tizenöt méter magas fenyő.

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Bátonyterenyén

2022.12.11

Helyi hírek

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő csütörtök este egy Ózdi úti lakásban, Bátonyterenyén. A helyi hivatásos tűzoltók az eredeti állapotok visszaállítása után vizsgálták a lakásban a levegő összetételét. A fürdőszobában, a gázüzemű vízmelegítő közelében méréseik kimutatták a veszélyes gáz jelenlétét. Az egység a helyszínt átadta a gázszolgáltató munkatársainak. A készülék jelzésének köszönhetően személyi sérülés nem történt.

Megszűnik a tűzgyújtási tilalom az egész országban

2022.09.28

Országos hírek

A hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt csökkent az erdőtűz kockázata, így az utolsó két megyében is feloldják a tűzgyújtási tilalmat.

A szüret velejárója a mustgáz okozta veszély

2022.09.05

Aktuális

Az ország több pontján már megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

A héten 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés országszerte

2022.08.15

Országos hírek

A megszaporodott szúnyogok miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben, 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés - tájékoztatta a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Nógrádba került a veszélyesáru-szállítók vándorserlege

2022.06.18

Helyi hírek

Június 14-én és 15-én negyedik alkalommal rendezték meg a közúti veszélyesáru-szállítást ellenőrző állomány országos versenyét. A rendezvény helyszínét a Katasztrófavédelmi Oktatási Központi péceli bázisa biztosította. A kétnapos megméretésen az időjárás mellett elméleti és gyakorlati feladatok állították kihívások elé a résztvevőket.

Katasztrófavédelem: 230 településen folytatódik a szúnyogirtás

2022.05.31

Országos hírek

A héten 11 megye 230 településén folytatódik az szúnyogirtási program - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Tűzgyújtási tilalom van az egész országban

2022.03.10

Országos hírek

Csütörtöktől visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Idén is alkotásra bíztat a megyei katasztrófavédelem

2022.02.04

Helyi hírek

Az előző évek hagyományait követve az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2022-ben immáron kilencedik alkalommal hirdeti meg alkotói pályázatát az óvodások és iskolások körében.

Vasárnap kezdődik az Advent – a katasztrófavédelem a tűzmegelőzésre figyelmeztet

2021.11.26

Országos hírek

Felgyújtott egy konténerlakást sajtótájékoztatóján a katasztrófavédelem, így mutatta be, hogy milyen veszélyes a magára hagyott adventi koszorún égő gyertya.

Elismerésben részesültek a hősies közutasok

2021.11.10

Helyi hírek

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. útüzemeltető négy munkatársa, 2021. szeptember 22-én, a kora délutáni órákban, Nógrádmegyer belterületén közlekedtek a következő munkaterületük felé, amikor észlelték, hogy az egyik lakóház tetőszerkezete füstöl.

125 településen és hat fővárosi kerületben irtják a szúnyogokat

2021.07.12

Országos hírek

A hétvégi felhőszakadások után rengeteg szúnyogtenyészőhely jött létre a kertekben.

Gyerekrajzok érkeztek a tűzoltók pályázatára

2020.10.08

Helyi hírek

A Országos Tűzmegelőzési Bizottság - folytatva a hagyományt - ebben az évben is kiírta alkotói pályázatát, amelyen óvodások és iskolások mutatták be saját szemszögükből a tűzoltói hivatást. Az alkotásokat a járványhelyzetre való tekintettel szeptember 30-ig lehetett eljuttatni a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz. A Nógrád megyei óvodások és iskolások összesen kétszázhuszonnégy alkotással vettek részt a versenyben.