2024.03.29, Péntek
Szent Flórián napja munkaszüneti nap a katasztrófavédelemnél
magyarno.com

Szent Flórián napja munkaszüneti nap a katasztrófavédelemnél

nograd.katasztrofavedelem.hu

2017.05.03. 10:55

Nógrád megyében mintegy ötven tűzoltó és tizenhat készenléti szerv biztosítja az állampolgárok biztonságát.

Hirdetés

Szent Flórián, a tűzoltók nemzetközi napja alkalmából május 4-e a katasztrófavédelem állománya számára munkaszüneti nap. Ezen a napon az ügyfélszolgálati ügyfélfogadás és a hatósági ügyintézés is szünetel. Természetesen a készenléti szolgálatot ellátó tűzoltók ezen a napon is garantálják az ország mentő tűzvédelmét. Ahogy az év minden napján, úgy ezen a napon is csaknem kétezer tűzoltó lesz készenlétben, mintegy ötszáz technikai eszközzel országos szinten.

 

Szent Flórián, vagyis Florianus az időszámításunk szerinti harmadik század második felében született az ókori Római Birodalom Noricum tartományához tartozó Aelium Cetiumban. Ez a város a mai Sankt Pölten, régi magyar nevén Szent Pöltény óvárosa területén helyezkedett el, ez a mai Alsó-Ausztria szövetségi tartomány fővárosa. Florianus katonaként csatlakozott Noricum tartományi seregéhez és katonai feladatai mellett a tűzoltóság megszervezéséért is felelt.
 
Diocletianus császár uralkodásának idején, 303 és 304 között keresztényüldözések zajlottak szerte a birodalomban. Ekkor érkezett helytartónak Lauriacum, vagyis a mai Lorch in Enns városába Aquilinus, akinek feladata az új vallást gyakorlók, a keresztények felkutatása volt. A keresztények kiiktatásáról szóló utasítás minden tisztségviselőhöz, így Florianushoz, a helyi katonai egység parancsnokához, centuriojához is eljutott. Az utasítás szerint negyven keresztény bajtársát kellett volna letartóztatnia. A császári rendeletet a százados megtagadta, sőt figyelmeztette az új hitet valló társait a közelgő veszélyre. Katonaként jól tudta, hogy a Római Birodalomban a császári rendeletek megtagadásáért halálbüntetés jár. Florianust, aki maga nem volt keresztény, negyven társával együtt elfogták, megkínozták és bebörtönözték, majd 304. május 4-én kivégezték. Lauriacumban az Enns folyó hídjáról taszították a mélybe társaival együtt, malomkövet kötve a nyakukba.
 
Emlékét Ausztriában, Bajorországban, Lengyelországban és a 15. század óta Magyarországon is őrzik. A tűzoltók mellett a kéményseprők, a pékek, a serfőzők, a kádárok, a fazekasok, a szappanfőzők és egyes helyeken a kovácsok védőszentje. Hozzá imádkoznak aszály és tűz esetén, de ugyanúgy hozzá fohászkodnak az égési sérültek is.
 
Hogy a számos Flórián legendából mi igaz, az talán már sosem fog kiderülni, azonban a mindennapi beavatkozások között néha a tűzoltóknak is meg kell állniuk, hogy emlékezzenek arra az önfeláldozó segítségnyújtásra és bajtársiasságra, ami választott hivatásuk szellemiségének alapját jelenti.

AktuálisKatasztrófavédelemNógrád megyeSzent Flórián napjatűzoltók nemzetközi napjamájus 4.