2020.07.16, Csütörtök

Helyi hírek

Nádas égett Karancslapujtőn

2017.05.14

Bár az elmúlt hetekben már kizöldült a természet és a tűzgyújtási tilalmat is visszavonták, ismét szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat Nógrád megyében.

Megemlékezés a Győzelem Napján

2017.05.13

A második világháború lezárására emlékeztek május 9-én Salgótarjánban, a Győzelem napja alkalmából. A hagyományoknak megfelelően a megemlékezők Vigh Tamás Kossuth-díjas szobrász a “Szarvas győzelme” elnevezésű alkotásánál hajtottak fejet a békét kivívó hősök előtt és helyezték el az emlékezés koszorúit, virágait.

340 résztvevő teljesítette a Karancs-Medves teljesítménytúrát

2017.05.09

A középső 20 km távot 15., a leghosszabb 50 km távot pedig 25. alkalommal bonyolították le. A szabadidős sportrendezvényen 340 túrázó vett részt. A túra kijelölt útvonalait előző nap alaposan eláztatta az eső, így ez némiképpen nehezítette részvevők szintidőn belüli teljesítését. Rajt és cél a Galcsik fogadóban volt. A rövidebb távokon kitűző és emléklap, a leghosszabb távon jelvény és emléklap díjazásban részesültek a sikeres teljesítők.

Esős időben nem tudnak iskolába menni a cservölgypusztai gyerekek

2017.05.04

Cservölgypusztán több évtizede élnek elszakítva a világtól a Nógrád megyei tanyavilág lakói. Ha leesik az eső, a vállalhatatlan útviszonyok miatt otthonuk foglyai lesznek: a sártengerré váló földutakon képtelenség közlekedni.

Ünnepséggel zárult a magyar nyelv hete Salgótarjánban

2017.05.03

Április 24–30. között idén ötvenegyedik alkalommal rendezték meg a magyar nyelv hetét. Az 1967-ben indult kezdeményezés célja a tudományos alapú, egyúttal élményszerű anyanyelvi ismeretterjesztés elsősorban az iskolákban és a kulturális intézményekben. Az programsorozatot a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és az 1989-ben alakult Anyanyelvápolók Szövetsége közösen szervezi.

Bujáki gyöngyszem a honvédség irányítása alatt

2017.04.26

A bujáki várrom alatti völgyben elterülő üdülőkomplexum egy igazi gyöngyszem. Vadászkastélyra hajazó főépületével, a fák között fel-felbukkanó vendégházaival, két tavával, „őserdejével”, gondozott parkjaival elvarázsol minden idelátogatót.

Negyedik alkalommal tartottak óvodás találkozót Bátonyterenyén

2017.04.25

Már szinte hagyomány, hogy a Bátonyterenyei Városi Óvodások minden évben találkoznak egymással, és különféle produkciókat mutatnak be a szülőknek.

Gigapontyot fogtak Maconkán

2017.04.21

Ismét megdőlt a tőponty rekord Maconkán. Senki sem fogott még akkorát a tározóban ebből a halfajból, mint amekkorát Orosz Szilárd. A BSHE tagja ugyanis egy 23.87 kilogrammos, 92 cm hosszú, 86 cm kerületű példányt segített a partra a gáti szakaszon.

Nemzetközivé vált a húsvéti pásztói futás és bringázás

2017.04.21

Napos, de igen szeles időjárás fogadta a HUFEZE Sportegyesület MátRUN futócsoportjának Gáspár Szilvia által szervezett, húsvéti nyuszi futásra és bringázásra érkezetteket. A szervezők a rendezvény központját ezúttal is a Mikszáth Líceum francia tagozat épülete előtti téren építették fel.

Kilencedik alkalommal rendeznek Zenthe-emléknapot Salgóbányán

2017.04.20

Salgótarján színházának névadójára, Zenthe Ferencre a Nemzet Színésze gyermekkorának helyszínén, Salgóbányán emlékeznek április 23-án. 

Nőtincsre került a vándorkupa

2017.04.19

Elméletben és gyakorlatban is bizonyították a tanév során elsajátítottakat Nógrád megye általános- és középiskolás diákjai. A XXV. Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Nógrád megyei területi döntőjén nyolc csapat vett részt Salgótarjánban. Általános iskolások korcsoportjában a nőtincsiek ötödjére is megvédték első helyüket, a középiskolások versenye pedig idén a „mikszáthosok” győzelmét hozta.

Húsvéti kikapcsolódás a Nyírjesben

2017.04.12

2017. április 17-én, Húsvét hétfőn egész nap programokkal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt a Nyírjesi Füvészkertbe és Vadasparkba.

A szalmatercsi kemencés embernek még külföldön is híre van

2017.04.06

Kicsi falu Nógrádban Szalmatercs, de az itt élő Hegyi Pál híre messze eljutott. Negyven éve építette az első kemencéjét, ma már túl van a hetvenötödiken. Járt külföldön, de természetesen a saját udvarában is kemence áll.

Folytatódik a Védelmező Varázspáncél program

2017.04.05

Az elmúlt héten több mint 400 gyermek részesült a gyalogos és kerékpáros szabályokkal kapcsolatos képzésben.

Vallástudományi és néprajzi konferenciát szerveznek Szécsényben

2017.04.04

Vallástudományi és a szakrális néprajzban iskolateremtő tudósokra emlékező konferenciát rendeznek Szécsényben a Kubinyi Ferenc Múzeumban szerdától; a négynapos program célja, hogy erősítse a kárpát-medencei magyar szellemi környezetet.

Elismeréseket adtak át az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából

2017.05.14

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya díjátadással egybekötött ünnepséget rendezett a salgótarjáni Megyeházán az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából.

Karitász-napok kezdődtek Szécsényben

2017.05.13

A Katolikus Karitász Embertől emberig című rendezvénye a "szeretet ingyenességéről" szól. Spányi Antal, székesfehérvári megyés püspök a háromnapos esemény jelentőségét abban látta: "akik részt vesznek benne, akik segítenek, maguk is megajándékozottak lesznek". 

Ideiglenes forgalomkorlátozás lesz holnap Salgótarjánban

2017.05.08

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy szakmai közlekedésrendészeti verseny miatt 2017. május 9-én 6 óra és 14 óra között az alábbi forgalomkorlátozás várható.

Véget ért a „Legyen a sport a szenvedélyed!” programsorozat Nógrád megyében

2017.05.04

A rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya Balassagyarmaton a Városi Sportcsarnokban 2017. április 28-án rendezte meg a „Legyen a sport a szenvedélyed!” elnevezésű sportversenyek döntőjét.

Megszépült a mátraszelei Gyermekotthon

2017.04.30

Kidekorálták a Mátraszelén működő gyermekotthon melléképületét. A feladatra a salgótarjáni „Sakkozzuk ki!” akciócsoport vállalkozott.

Zenthe Ferencre emlékeztek

2017.04.26

97 éves lenne Zenthe Ferenc, a Nemzet Színésze, Salgóbánya szülötte, Kossuth-, kétszeres Jászai Mari-díjas, Kiváló és Érdemes művész, akinek nevét a salgótarjáni színház öt esztendeje viseli büszkén.

Elismerések a Rendőrség Napja alkalmából Nógrádban

2017.04.22

Dr. Nagy László rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány negyven kollégát részesített elismerésben.

Hamarosan lejár a salgótarjáni Family Center építési engedélye

2017.04.21

Fekete Zsolt polgármester a városvezetés nevében levelet írt a kormányhivatal vezetőjének, melyben a beruházás fontosságára hívja fel a figyelmet – úgy a munkahelyteremtés, mint a szolgáltatás-bővítés oldaláról.

Bemutatókkal teli hetet zártak a salgótarjáni Táncsics Gimisek

2017.04.20

Az elmúlt hetekben zajos vidám gyereksereg vette át a hatalmat a salgótarjáni Közgében. A Táncsics napok igazán színvonalas előadásokkal, diákigazgató választással, élménybeszámolókkal teltek.

Jegyzői szakmai értekezletet tartott a Nógrád Megyei Kormányhivatal

2017.04.20

A salgótarjáni Megyeháza dísztermében tartott szakmai-koordinációs értekezletet a Nógrád Megyei Kormányhivatal az illetékességi területén található települések jegyzői számára. A körjegyzőként sok esetben több település feladatait is ellátó megyei szakemberek jelentős számban, több mint félszázan vettek részt az értekezleten.

Húsvétkor is a balesetmentes közlekedés volt a cél

2017.04.18

A rendőrök baleset-megelőzési szórólappal, csokoládé nyuszival és alkoholmentes sörrel hívták fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre Nógrád megyében.

Átadták az idei Civilek a Városért-díjat

2017.04.09

A Civil Kerekasztal által 2010-ben alapított Civilek a Városért díjat minden évben olyan salgótarjáni szerveződés kapja, amely közéleti tevékenységével hozzájárul Salgótarján civil társadalmának működéséhez, fejlődéséhez.

Kutatóknak tartanak konferenciát Mátraverebély-Szentkúton

2017.04.05

A kétnapos konferencián foglalkoznak a politikai rendőrség és az ÁEH kapcsolatával, a hivatal hatókörével, de szó lesz egy a hivatal és az állambiztonság együttműködését bemutató esettanulmányról és a kutatások további irányairól is.

Kisiskolások rajzkiállítása a SITI-ben

2017.04.04

Salgótarján várossá nyilvánításának 95. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév programsorozathoz csatlakozott a Salgótarjáni Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda 2017 márciusában „Tavasz” témakörben meghirdetett rajzpályázatával.

Felújították a szendehelyi első világháborús emlékművet

2017.04.03

A Szendehelyi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a községi önkormányzat és a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával újították fel.