2024.04.29, Hétfő
Befejeződött a szociális városrehabilitáció Salgótarjánban a Forgách-telepen
Illusztráció: Pexels

Befejeződött a szociális városrehabilitáció Salgótarjánban a Forgách-telepen

mti

2023.12.02. 13:28

Befejeződött a szociális városrehabilitáció Salgótarjánban a Forgách-telepen; a több mint egymilliárd forintos fejlesztésekkel többek között bérlakásokat és közösségi házat alakítottak ki, az ingatlanokat a városi közműhálózatokra csatlakoztatták. Egy másik nyertes pályázatnak köszönhetően a Forgách-telepi szegregátumban, mint leszakadó városi területen dolgoztak az ott élők közösségi, társadalmi reintegrációjáért - közölte a városháza az MTI-vel csütörtökön.

Hirdetés

Mint a közleményben írták, Salgótarján önkormányzata a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán egymilliárd 130 millió forintot nyert el a városrehabilitációra, melynek keretében a Forgách-telepi szegregátum teljes területe megújult.

Ismertették: 21 épületből hetet elbontottak, négy maradt eredeti állapotban, 10 épületben pedig 32 szociális bérlakást alakítottak ki.

Járdát és a gyalogos közlekedést is szolgáló új utat építettek, biztosították a közösségi ház és a mozgáskorlátozott lakások parkolási lehetőségét.

Megépült egy kerítéssel körbezárt játszótér, kialakítottak egy akadálymentesített közösségi házat, benne irodával, foglalkoztató és közösségi helyiséggel, mosókonyhával, konyhával, illemhelyekkel, a házba eszközöket és bútorokat is vásároltak.

A felújított lakóépületekben ötféle lakástípust alakítottak ki. A felújítás során megtörtént az épületek víz- és hőszigetelése, a tetőszerkezet javítása és a tetőfedés cseréje, korszerű nyílászárók beépítése, valamint felújították a teljes elektromos- és vízvezetéket, és a csatornahálózatot is. Új fürdőszobákat, főzőhelyiségeket, kéményeket alakítottak ki, elektromos vízmelegítőt, fatüzelésű kályhát vagy fatüzelésű vízteres kályhát építettek be.

Hozzátették: az elektromos áram minden esetben kártyás mérőórával vált elérhetővé, a fejlesztés keretében pedig megoldódott minden ingatlan városi közműhálózatokra történő csatlakozása is.

Salgótarján önkormányzata egy másik TOP-os pályázaton 243,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Forgách-telepi leszakadó városrészen élők közösségi, társadalmi reintegrációjára.

A szegregátumban élőkre  egyéni fejlesztési terv készült, melyet a projekt megvalósítási ideje alatt többször is felülvizsgáltak.

A programokkal hozzájárultak az életminőség javításához, a jobb létfeltételek  eléréséhez, a közösségi terek használatához, a hasznos szabadidő-eltöltéshez, közösségi programokban való részvételhez, de dolgoztak a háztartások által felhalmozott adósságok rendezésén, valamint a lakók munkaerő-piaci helyzetének javításán is - írták.

A projekten közösen dolgozott az önkormányzat, a Somlyó-Forgách Lakóközösségi Egyesület, a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége és a városi Roma Nemzetiségi Önkormányzat.

Helyi hírekSalgótarjánvárosrehabilitáció