2024.03.19, Kedd
A héten 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés országszerte
Illusztráció, unsplash.com

A héten 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés országszerte

MTI

2022.08.15. 15:31

A megszaporodott szúnyogok miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben, 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés - tájékoztatta a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Hirdetés

A következő napokban Sopron környékén, a Duna mentén a Szigetközben, Komáromnál, Budapesten, a Csepel-sziget településein, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Tisza-tó térségében végeznek a szakemberek földi kezeléseket a kifejlett szúnyogok ellen - áll a közleményben.

A szakemberek elsődlegesen az "ULV" technológiát alkalmazzák, amely során platós gépjárműről juttatják a permetet a környezetbe; a kezelések késő este és éjszaka zajlanak - tették hozzá.

Mint írták: az elmúlt hetekben az ország nagy részén a korábbi évekhez képest kevés szúnyoggal lehetett találkozni. Ugyan az Alföldön az aszályos időjárás miatt továbbra sincs szükség gyérítésre, az ország északi részén nagyobb számban jelentek meg a csípőszúnyogok.

Figyelmeztetnek arra, hogy városias területeken, különösen Budapest néhány kerületében egyre nagyobb arányban fordulnak elő emberközeli életmódot folytató szúnyogfajok. Olyanok, amelyek a locsolás során visszamaradt vizekben, madáritatókban, vízgyűjtő edényekben is képesek tömegesen szaporodni.

Ezért nélkülözhetetlen lakosság közreműködése a tenyészőhelyek megszüntetéséhez. Vagyis célszerű a ház körüli vízzel teli hordók, kaspók rendszeres kiürítése.

A kezelése időpontjáról értesítést kapnak a települések, illetve a menetrend megtalálható a katasztrófavédelem honlapján is - áll a közleményben.

Országos hírekKatasztrófavédelemszúnyogirtásszúnyoggyérítés