2024.04.26, Péntek
Tűzoltókkal ismerkedhetett az ország legkreatívabb iskolája
Fotók: Kapás Márton tű. főhadnagy

Tűzoltókkal ismerkedhetett az ország legkreatívabb iskolája

Nógrád Katasztófavedelem

2022.06.11. 07:30

Egész napos tűzvédelmi bemutatón vehettek részt a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai június 9-én.

Hirdetés

Az intézmény még 2019-ben nyerte el a  "Legkreatívabb iskola" címet az Országos Tűzmegelőzési Bizottság alkotói pályázatán, melyre az egész országból innen érkezett a legtöbb pályamű. A 149 alkotás beküldésével kiérdemelt tűzvédelmi nap nem kerülhetett megrendezésre a járványhelyzet miatt, ezért 2022-ig kellett várniuk a jutalmukra a tanulóknak.


Az esemény megnyitóján elsőként Szántó Marianna, az iskola igazgatója köszöntötte a gyerekeket, majd Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója szólította meg az egybegyűlteket. Beszédében kifejtette, hogy a legnagyobb biztonságot a tudatos megelőző magatartás jelenti.


Ezután Antal István tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszöntötte az iskola diákjait és tanárait, megköszönve nekik a munkát, melyet a pályaművek megalkotására áldoztak. A bemutató megkezdése előtt Juhász László tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke ismertette a tanulókkal, hogy milyen programok várnak rájuk a nap folyamán.


A megnyitó után elsőként a pásztói hivatásos tűzoltók közlekedési baleset felszámolási bemutatója következett. Az előadás során a gyerekek megtekinthették, ahogyan feszítővágó segítségével szabadítanak ki egy beszorult sérültet egy balesetet szenvedett személyautóból. Ezután a lánglovagok egy előre berendezett szoba imitáció tüzét oltották el a közönség előtt. 


A nap további részében csoportokra bontva élvezhették a gyerekek a különböző bemutatókat és játékos feladatokat az iskola udvarán. A diákok részt vehettek egy tálcatűz eloltásában, látványos előadás keretein belül tanulhatták meg, hogy mi a teendő egy konyhai olajtűz esetén, valamint füstsátorban próbálhatták ki, hogy milyenek a látási viszonyok egy füsttel telítődött épületben.


A tűzoltók mellett a kéményseprők is hasznos tudással látták el a gyerekeket, látványos modellel szemléltetve a kéményekből visszaáramló égéstermék veszélyeit. Az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei jóvoltából tűzoltó védőruhákat próbálhattak fel, majd az alpintechnikai mentés fortélyaival ismerkedhettek a gyerkőcök. A rendőrség szakemberei pedig lehetővé tették, hogy egy motorszimulátorral gyakorolják a közúti közlekedést, illetve technikai eszközeiket is bemutatták az érdeklődőknek.


A rendezvény során az iskola aulájában egész nap elméleti tűzmegelőzési ismeretekkel gazdagodhattak, valamint a legjobban sikerült alkotásokból összeállított kiállítást tekinthették meg az intézmény tanulói.


A tűzvédelmi napon nemcsak hasznos tapasztalatokat és páratlan élményeket szereztek, de jól is szórakoztak a gyerekek. A bemutatók során pedig remélhetőleg ihletet nyertek a fiatal művészek a jövőben megszülető alkotásaikhoz, melyekkel a tűzoltóság munkáját fogják majd bemutatni.

Helyi hírekPásztóKatasztrófavédelem