2024.05.02, Csütörtök
Két helyen is jelzett az érzékelő
Illusztráció: Pexels

Két helyen is jelzett az érzékelő

Nógrád Katasztrófavédelem

2023.09.17. 15:18

Két helyen is jelzett a szén-monoxid-érzékelő hétfőn Nógrád vármegyében.

Hirdetés

Délután Pásztón, egy Hunyadi utcai lakásban szólalt meg az érzékelő. A helyi hivatásos tűzoltók az eredeti állapotok visszaállítása után kimutatták a mérgező gázt a lakásban működő, gázüzemű vízmelegítő környékén. Az egység felhívta a tulajdonos figyelmét, hogy annak szakember általi felülvizsgálatáig ne használja a vízmelegítőt. 

Az esti órákban Bátonyterenyén, egy Bányász úti társasházi lakásban szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő. Bár a helyi hivatásos tűzoltók mérései nem mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét, a gázszolgáltató szakemberei kizárták a rendszerből a fali vízmelegítőt. Személyi sérülés egyik eset során sem történt.

Ahogyan a hétfői esetek is mutatják, a baj megelőzhető, ha a lakásban megbízhatóan működő szén-monoxid-érzékelőt helyezünk el.

Ma már a hazai háztartások jelentős részében van szén-monoxid-érzékelő, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a helyeken kevesebb és kevésbé súlyos szén-monoxid-mérgezés fordul elő. Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik.

Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. A hatóság által bevizsgált és megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Fontos, hogy akinek van érzékelője annak is érdemes a készülékét leellenőrizni, hogy nem merült-e le benne az elem vagy nem járt-e le a szavatossága. Hisz ezek az érzékelők nem örökéletűek, bizonyos időközönként – típustól függően - szükséges a cseréjük. 

Ezek az életmentő készülékek jelzésükkor éles, sípoló hangot adnak ki, ilyenkor azonnal nyissuk ki az ablakot, menjünk ki a szabad levegőre és hívjuk a 112-es segélyhívószámot!

Helyi hírekszén-monoxid-érzékelőKatasztrófavédelem