2021.01.21, Csütörtök

Mátraverebély-Szentkút

Szent István-búcsút tartanak csütörtökön Mátraverebély-Szentkúton

2020.08.17

Kultúra

Szentmisét és körmenetet tartanak csütörtökön, Szent István ünnepén a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen; a Nógrád megyei búcsújáróhelyen vasárnap lesz a motorosok zarándoklata.

A lovasok zarándoklatát tartják vasárnap Mátraverebély-Szentkúton

2020.06.25

Aktuális

A mise után a lovasok körmenetet tartanak, és áldást kapnak a szent király ereklyéjével, amelyet személyes áhítatra kihelyeznek a bazilikába is.

Önállóan is bejárhatóvá vált Nógrád megye egyik legfontosabb célpontja

2020.03.03

Helyi hírek

Digitális tárlatvezető segíti a látogatókat a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen.

Szent Hubertus-búcsút és trófeamustrát rendeznek a szentkúti nemzeti kegyhelynél

2019.10.25

Aktuális

A 11 órakor kezdődő Szent Hubertus-mise a vadászat és az egyház közös hagyományait képviseli. A liturgia azt sugározza, hogy "tiszteljük a Teremtőt és teremtményeit egyaránt, valamint fogadjuk el a természet rendjét".

Geológiai sétákat szerveznek a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen

2019.04.11

Aktuális

Az érdeklődők három-négyórás túrán Prakfalvi Péter geológus vezetésével fedezhetik fel a környék őslénytani, földtani, vízföldtani, barlangtani értékekeit, kincseit a Novohrad-Nógrád Geoparkhoz tartozó, földtudományi érdekességek sokaságát felvonultató területen.

Búcsú a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen

2017.09.10

Szent László koponyacsont-ereklyéje a Kisboldogasszony-napi búcsún tartott körmeneten.

Rendhagyó zarándoklat helyszíne volt Mátraverebély-Szentkút

2017.05.28

Óvodásokkal ünnepelte püspökké szentelésének évfordulóját Beer Miklós. Hétszázötven óvodás érkezett a kegyhelyre az óvó nénijével és a családjával. Az ünnepi napon Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét. A váci főpásztort éppen 17 éve, 2000. május 27-én szentelték püspökké.

Zarándok útikönyv jelenik meg

2017.03.16

A Nógrád megyét is átszelő Gyöngyök Útja zarándokút Budapest – Mátraverebély-Szentkút közötti 158 km-es szakaszáról március végén zarándok útikönyv jelenik meg. A hiánypótló kiadványt a sárga gyöngy jelzésű utat fenntartó Via Margaritarum Zarándok Egyesület jelenteti meg a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával.

Legszebb őszi esküvői helyszínek

2020.09.10

Aktuális

Egyre többen házasodnak kora ősszel, többek között a természet szépsége miatt. Ha a nagy napot erdőben, hegyek között, csodatévő helyen, tóparton vagy hamisítatlan palóc faluban képzeli el a pár, a helyszínválasztásához adunk néhány ötletet.

Szerzetesi zarándoklat és gyertyaszentelés Mátraverebély-Szentkúton

2017.02.03

A megszentelt élet ünnepén az előző évekhez hasonlóan megtartották Mátraverebély-Szentkúton a szerzetesek zarándoklatát és a gyertyaszentelési liturgiát.

Elmarad a mátraverebély-szentkúti Nagyboldogasszony-főbúcsú

2020.08.11

Aktuális

A járványhelyzet miatti hatósági korlátozások nem teszik lehetővé az augusztus 15-16-ai mátraverebély-szentkúti főbúcsú és körmenet megtartását.

Legszebb esküvői helyszínek a Mátra környékén

2020.03.18

Aktuális

Nógrád megye három kicsi faluja: Hollókő, Mátraverebély-Szentkút és Eresztvény mind más, de egyaránt különleges élményt nyújt a jegyeseknek.

Elkészült a mátraverebély-szentkúti kegyhelyre vezető új összekötő út

2019.11.28

Aktuális

Az autósok péntek reggeltől használhatják az útszakaszt.

Többszáz roma érkezik a nemzeti kegyhelyre

2019.07.04

Kitekintő

Saját zenével és tanúságtételekkel (hitük megvallásával) vesznek részt a zarándoklaton, Dúl Géza országos cigánypasztorációs referens vezetésével.

Elkészült a Pénzes forrásokhoz vezető híd

2018.04.20

Az Ipoly Erdő Zrt. újabb beruházása, a Mátraverebély-Szentkút kegyhelyen létesített híd már a látogatók, kirándulók számára is használható. A Pénzes forrásokhoz vezető sétaúton épített faszerkezetű híd a Szentkút-Hollókő településeket összekötő, tervezett kerékpárút kezdőpontján található.

Nagyboldogasszony ünnepe van ma

2017.08.15

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálát és mennybevételét.

Kutatóknak tartanak konferenciát Mátraverebély-Szentkúton

2017.04.05

A kétnapos konferencián foglalkoznak a politikai rendőrség és az ÁEH kapcsolatával, a hivatal hatókörével, de szó lesz egy a hivatal és az állambiztonság együttműködését bemutató esettanulmányról és a kutatások további irányairól is.

Betegek világnapját ünneplik Szentkúton

2017.02.08

A Lourdes-i Szűzanya ünnepén, február 11-én, szombaton 10.30-tól énekes Mária-köszöntőt tartanak és gyónási lehetőséget biztosítanak a zarándokok számára.

Mentődolgozók zarándokolnak a mátraverebély-szentkúti kegyhelyre szombaton

2020.07.10

Aktuális

Mentődolgozók zarándokolnak gyalogosan Mátraverebély-Szentkútra a kórházak, a betegek és a haldoklók védőszentje, Lellisi Szent Kamill ünnepe alkalmából.