2024.02.29, Csütörtök

Mátraverebély-Szentkút

Mátraverebély-Szentkútra költözik a Zarándok Akadémia, zarándok kódex készül

2023.03.08

Helyi hírek

Egyre tudatosabban épül be a kínálatba a vallási turizmus, és reneszánszát éli a zarándoklás: ez manapság talán az egyik legtrendibb elvonuló tevékenység. Március 22-23-án második alkalommal rendezik meg, ezúttal Mátraverebély-Szentkúton a Zarándok Akadémiát, ahol a szakrális-spirituális, valamint a turisztikai szakma együttesen alkotja meg Zarándok kódex-et.

27 kilométert zarándokolnak a mentők

2022.07.12

Helyi hírek

Július 16-án betegápolók, mentősök és szimpatizánsok zarándokolnak Mátraverebély-Szentkútra, ahol Dr. Csókay András idegsebész is tanúságot tesz.

Májusban is lesz óvodások zarándoklata Mátraverebély-Szentkúton

2022.05.09

Helyi hírek

Medjugorjei imaest és értelmi fogyatékossággal élő művészek alkotásaiból nyíló kiállítás is várja az érdeklődőket a nemzeti kegyhelyen.

Motoros zarándoklatot tartanak vasárnap Mátraverebély-Szentkútra

2021.08.27

Helyi hírek

A szentmisét tartó pálos szerzetes maga is motorral érkezik a kegyhelyre.

Országos roma zarándoklat a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen

2021.07.02

Helyi hírek

A résztvevők saját zenével és tanúságtételekkel, hitük megvallásával vesznek részt a zarándoklaton.

Ismét részt lehet venni a miséken Szentkúton

2021.04.14

Aktuális

Újra a hívek részvételével tarthatnak miséket szombattól a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen.

Vallásturisztikai fejlesztésre kapott támogatást Mátraverebély-Szentkút

2020.10.19

Aktuális

A közelmúltban nemzeti emlékhellyé is nyilvánított Mátraverebély-Szentkút pályázatot nyert a római katolikus búcsújáróhely fejlesztésére, különös tekintettel családbarát-szolgáltatások kialakítására és infrastrukturális fejlesztésekre.

Elmarad a mátraverebély-szentkúti Nagyboldogasszony-főbúcsú

2020.08.11

Aktuális

A járványhelyzet miatti hatósági korlátozások nem teszik lehetővé az augusztus 15-16-ai mátraverebély-szentkúti főbúcsú és körmenet megtartását.

Legszebb esküvői helyszínek a Mátra környékén

2020.03.18

Aktuális

Nógrád megye három kicsi faluja: Hollókő, Mátraverebély-Szentkút és Eresztvény mind más, de egyaránt különleges élményt nyújt a jegyeseknek.

Elkészült a mátraverebély-szentkúti kegyhelyre vezető új összekötő út

2019.11.28

Aktuális

Az autósok péntek reggeltől használhatják az útszakaszt.

Többszáz roma érkezik a nemzeti kegyhelyre

2019.07.04

Kitekintő

Saját zenével és tanúságtételekkel (hitük megvallásával) vesznek részt a zarándoklaton, Dúl Géza országos cigánypasztorációs referens vezetésével.

Elkészült a Pénzes forrásokhoz vezető híd

2018.04.20

Az Ipoly Erdő Zrt. újabb beruházása, a Mátraverebély-Szentkút kegyhelyen létesített híd már a látogatók, kirándulók számára is használható. A Pénzes forrásokhoz vezető sétaúton épített faszerkezetű híd a Szentkút-Hollókő településeket összekötő, tervezett kerékpárút kezdőpontján található.

Nagyboldogasszony ünnepe van ma

2017.08.15

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálát és mennybevételét.

Kutatóknak tartanak konferenciát Mátraverebély-Szentkúton

2017.04.05

A kétnapos konferencián foglalkoznak a politikai rendőrség és az ÁEH kapcsolatával, a hivatal hatókörével, de szó lesz egy a hivatal és az állambiztonság együttműködését bemutató esettanulmányról és a kutatások további irányairól is.

Betegek világnapját ünneplik Szentkúton

2017.02.08

A Lourdes-i Szűzanya ünnepén, február 11-én, szombaton 10.30-tól énekes Mária-köszöntőt tartanak és gyónási lehetőséget biztosítanak a zarándokok számára.

Év végére befejeződik az építkezés a nemzeti kegyhelyen - Családbarát hellyé válik Mátraverebély-Szentkút

2023.02.14

Helyi hírek

Év végére zárul Magyarország katolikus nemzeti kegyhelyének eddigi legnagyobb fejlesztése, amelyre a Magyar Turisztikai Ügynökségtől nyert 3.409.255.798 Ft támogatást. A 2020-ban kezdődött építkezésnek köszönhetően további 89 új szálláshely létesül Szentkúton, két játszótér és egy multifunkcionális sportpálya készül. A kegyhely energiaigényének fedezésére egy 345 kW teljesítményű naperőművet építenek, 550 fát telepítenek, valamint a kálvária kápolna bővítésével egy 456 férőhelyes urnatemetőt hoznak létre. Emellett megújul a teljes nagy parkoló, új utak készülnek több ezer m2 felületen és a kegyhely teljes területén átállnak a szelektív hulladékgyűjtésre.

Digitális tanösvényt alakítottak ki a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen

2022.06.15

Helyi hírek

Kiderül, mik azok a lapillik, hol található Szent László lovának patkónyoma, de akár egy remetével is szelfizhetnek a zarándokok a barátlakásoknál.

Az év utolsó búcsújára készülnek Mátraverebély-Szentkúton

2021.10.25

Aktuális

Október 30-án rendezik meg az erdészek és vadászok zarándoklatát, a Szent Hubertus búcsút Mátraverebély-Szentkúton, egybekötve a IV. Kelet-Cserháti Trófeaszemlével. Ez az év 16. egyben utolsó búcsúja a nemzeti kegyhelyen.

Mentők zarándoklata lesz szombaton Mátraverebély-Szentkúton

2021.07.14

Aktuális

Lellisi Szent Kamill ünnepén este hat órakor szentmise kezdődik, majd hét órától Csókay András idegsebész tart előadást hitről és gyógyításról.

Böjte Csaba tart lelkigyakorlatot szombaton Szentkúton

2021.05.10

Aktuális

A Nógrád megyei búcsújáróhelyen a vasárnapi, 11 órakor kezdődő szentmisét is Böjte Csaba mutatja be.

Érdemes-e böjtölnünk a járványidőszakban?

2020.11.26

Aktuális

A böjt a test és lélek együttes megtisztulását szolgáló „program.” Idén november 29-ére esik advent első vasárnapja, így a rákövetkező hétfő a böjt első napja, amely szenteste ér véget.

Szent István-búcsút tartanak csütörtökön Mátraverebély-Szentkúton

2020.08.17

Kultúra

Szentmisét és körmenetet tartanak csütörtökön, Szent István ünnepén a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen; a Nógrád megyei búcsújáróhelyen vasárnap lesz a motorosok zarándoklata.

A lovasok zarándoklatát tartják vasárnap Mátraverebély-Szentkúton

2020.06.25

Aktuális

A mise után a lovasok körmenetet tartanak, és áldást kapnak a szent király ereklyéjével, amelyet személyes áhítatra kihelyeznek a bazilikába is.

Önállóan is bejárhatóvá vált Nógrád megye egyik legfontosabb célpontja

2020.03.03

Helyi hírek

Digitális tárlatvezető segíti a látogatókat a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen.

Szent Hubertus-búcsút és trófeamustrát rendeznek a szentkúti nemzeti kegyhelynél

2019.10.25

Aktuális

A 11 órakor kezdődő Szent Hubertus-mise a vadászat és az egyház közös hagyományait képviseli. A liturgia azt sugározza, hogy "tiszteljük a Teremtőt és teremtményeit egyaránt, valamint fogadjuk el a természet rendjét".

Geológiai sétákat szerveznek a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen

2019.04.11

Aktuális

Az érdeklődők három-négyórás túrán Prakfalvi Péter geológus vezetésével fedezhetik fel a környék őslénytani, földtani, vízföldtani, barlangtani értékekeit, kincseit a Novohrad-Nógrád Geoparkhoz tartozó, földtudományi érdekességek sokaságát felvonultató területen.

Búcsú a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen

2017.09.10

Szent László koponyacsont-ereklyéje a Kisboldogasszony-napi búcsún tartott körmeneten.

Rendhagyó zarándoklat helyszíne volt Mátraverebély-Szentkút

2017.05.28

Óvodásokkal ünnepelte püspökké szentelésének évfordulóját Beer Miklós. Hétszázötven óvodás érkezett a kegyhelyre az óvó nénijével és a családjával. Az ünnepi napon Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét. A váci főpásztort éppen 17 éve, 2000. május 27-én szentelték püspökké.

Zarándok útikönyv jelenik meg

2017.03.16

A Nógrád megyét is átszelő Gyöngyök Útja zarándokút Budapest – Mátraverebély-Szentkút közötti 158 km-es szakaszáról március végén zarándok útikönyv jelenik meg. A hiánypótló kiadványt a sárga gyöngy jelzésű utat fenntartó Via Margaritarum Zarándok Egyesület jelenteti meg a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával.

Mentősök zarándokolnak a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre

2023.07.12

Helyi hírek

A zarándoklatot minden évben megrendezik, hogy megerősítsék hitüket, és áldást kérjenek.