2024.03.01, Péntek
Az év utolsó búcsújára készülnek Mátraverebély-Szentkúton

Az év utolsó búcsújára készülnek Mátraverebély-Szentkúton

2021.10.25. 15:40

Október 30-án rendezik meg az erdészek és vadászok zarándoklatát, a Szent Hubertus búcsút Mátraverebély-Szentkúton, egybekötve a IV. Kelet-Cserháti Trófeaszemlével. Ez az év 16. egyben utolsó búcsúja a nemzeti kegyhelyen.

Hirdetés

A Szent Hubertus búcsú mindig az év utolsó zarándoklata Mátraverebély-Szentkúton, amelynek különlegessége, hogy egy dámbika terítéke is díszíti a templomot, amellyel a rendezvény egyediségét, és hangulatát emelik. A szervezők idén is abban bíznak, hogy Szent Hubertus eléjük vezeti a vadat.

A trófeabemutató a szakmai közönségnek reggel 10.00 órakor kezdődik, a Szent Hubertus mise pedig 11.00 órától lesz, amelyet Fejes Antal testvér celebrál. Ez a szertatás a vadászat és az egyház közös hagyományait képviseli. A liturgia azt sugározza, hogy tiszteljük a Teremtőt és teremtményeit egyaránt, valamint fogadjuk el a természet rendjét. A vadász nem kell, hogy letegye a fegyvert, csak arra hívják föl a figyelmet, hogy a maga nemében bizonyos állatokkal szemben az élet uraként elgondolkozzék az élet értelmén, célján, tisztelettel és etikusan bánjon a vaddal. Szent Hubertusra – a vadászok, erdészek, lövészcéhek védőszentjére nagy tisztelettel tekintenek a mai napig.

A rendezvény elsősorban vadászoknak szól, de délutántól a szervezők szívesen fogadnak minden érdeklődőt. Főképp, mert idén először egy különleges, virtuális vadászatot is rendeznek a helyszínen felállított sátorban, illetve a vadászterületeken történő gazdálkodást segítő informatikai rendszert is bemutatják.

AktuálisMátraverebély-SzentkútSzent Hubertus-búcsú