2024.06.22, Szombat
Mátraverebély-Szentkútra költözik a Zarándok Akadémia, zarándok kódex készül
Mátraverebély-Szentkút Zarándokközpont

Mátraverebély-Szentkútra költözik a Zarándok Akadémia, zarándok kódex készül

Mátraverebély-Szentkút Zarándokközpont

2023.03.08. 10:57

Egyre tudatosabban épül be a kínálatba a vallási turizmus, és reneszánszát éli a zarándoklás: ez manapság talán az egyik legtrendibb elvonuló tevékenység. Március 22-23-án második alkalommal rendezik meg, ezúttal Mátraverebély-Szentkúton a Zarándok Akadémiát, ahol a szakrális-spirituális, valamint a turisztikai szakma együttesen alkotja meg Zarándok kódex-et.

Bódis Gábor, az egyik főszervező elmondta, noha ez egy szakmai rendezvény, érdemes az alapokkal is tisztában lenni, hogy kinek és hogyan érdemes elindulni, mitől válik egy turista zarándokká - derül ki a kegyhely által küldött sajtótájékoztatóból.

Nem minden turista zarándok

Előfordul, hogy valaki turistaként indul el és zarándokként érkezik meg. Elég egy hely, egy találkozás, amely megérinti és más emberként tér haza.

A zarándok belső útja

A turista eljut A-ból B-be, de a zarándok kétszeresen teszi meg az utat: fizikailag és lelkileg. Az előbbi azért fontos, hogy időben és térben is el tudjon csendesedni, hogy aztán a másik típusú mozgás, a mélyebb, a lelki meg tudjon valósulni. Fizikai mozgás nélkül is át lehet élni komoly belső folyamatokat, de a környezetváltozás nagy segítség tud lenni ehhez.

Szándék, amiért elindulunk

A zarándoklat egyben egy imádság is, amelynek van egy fizikai vetülete. Nem úgy működik, hogy bedobok a perselybe egy kívánságot, hanem felajánlom a saját vagy más problémáját, kihívását a Jóistennek és lemondva a kényelmemről, elindulok, hogy valami másképp legyen.

Érdemes mindenkinek felmérni a saját kondícióját, fizikai állapotát, ez határozza meg a távot. De nincs egyenes arányban a töltekezés mértéke a megtett kilométerrel. Továbbá az is önvizsgálatot igényel, hogy egyedül vagy közösségben, barátokkal vagyok képes jobban megélni az örömöm.

Gyalog vagy járművel

Nemcsak gyalogosan érdemes útnak indulni, ugyanakkor a fizikai terhelés által a lelki megtisztulás is könnyebbé válik. Ha testileg is megmérettetünk, akkor jobban értékeljük, amiért megdolgozunk.

Dress code

Az öltözet és a felszerelés lehet puritán, ezt is rá lehet bízni a Jóistenre. De javasolt az időjárásra felkészülni, mint ahogy a zarándokhely viseletéről tájékozódni. A luxuscikkekről pedig érdemes lehet lemondani.

A zarándokhely szelleme

Az úticél kiválasztásához a internet is jó partner lehet, de egy jártas ismerős, vagy egy zarándokvezető javaslata személyre szabottabb tud lenni. A zarándokhely egy szent hely, annak liturgikus rendjébe érdemes bekapcsolódni megérkezéskor, mert mélyebb megélést ad a zene, a szöveg, a hanghatás, a fények, ami mind az érzékszerveinkre hatnak. Az épített hely önmagában annyit nem tud mesélni, mint a zarándokot fogadó személy vagy a helyi közösség. Érdemes felkészülni és elfogadni az adott kultúra, vallás helyi szabályait, mert ezek nem arra vannak, hogy korlátozzanak, hanem azért születnek, hogy segítségünkre legyenek a hely szellemének átélésében, a lelki megnyílásban, a Természetfölöttivel való kapcsolat támogatásában.

Mit viszünk haza?

Az élményt magunkkal visszük, de ami még fontosabb, hogy egy zarándoklat alatt jellemző, hogy valami bennünk megváltozik és már nem az az ember tér haza, aki elindult. Sokszor az élményt kiegészítjük egy megfogható eszközzel: képeslap, hűtőmágnes, rózsafűzér, cd. Egyéni, hogy kit mi ragad meg, és mi idézi fel benne, mi élteti tovább azt az élményt és találkozást, melyet a szent helyen átélt.

Helyi hírekMátraverebély-Szentkútzarándok