2024.07.06, Szombat
Országos romazarándoklat Mátraverebély-Szentkútra
Fotó: szentkut.hu

Országos romazarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

MTI

2024.07.03. 10:35

Harminc településről indultak útnak a hívek az imádság évében.

Mintegy 30 településről csaknem 800 zarándok érkezik szombaton Mátraverebély-Szentkútra, az országos roma zarándoklatra, amelyet Székely János püspök, a Roma Pasztorációs Bizottság elnöke vezet, a szentmise főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek lesz - tájékoztatta a Nógrád vármegyei kegyhely sajtófőnöke az MTI-t.

Az imádság évéhez kapcsolódik a zarándoklat

Kerekes-Dancsok Regina elmondta, az idei roma zarándoklat az imádság évéhez kapcsolódik. Ferenc pápát idézve hozzátette: mindenkinek szüksége van belső életre és arra, hogy visszavonuljon egy olyan térbe és időbe, amelyet az Istennel való kapcsolatnak szentel, de ez nem jelent menekülést a valóság elől. A sajtófőnök úgy fogalmazott, az egyház nagy családjában is meg lehet élni a találkozás és a közös imádság örömét.

A gyerekek számára kézműves foglalkozásokat is szerveznek

Mátraverebély-Szentkúton szombat reggel dicsőítés, tanúságtétel és gyónási lehetőség várja a zarándokokat, majd Székely János püspök tanítását hallgathatják meg a zarándokok. A 11 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek lesz.
Délelőtt a gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, ebéd után pedig a zarándokcsoportok rövid, 5-8 perces műsort adnak elő.
A cigány vallásosság hagyományos megnyilvánulása a zarándoklat, amely nemcsak a roma kultúra része, hanem a személyes hit és közösségi megújulásának eszköze is - tette hozzá Kerekes-Dancsok Regina.

AktuálisMátraverebély-SzentkútOrszágos Roma ZarándoklatNógrád megye