2024.04.13, Szombat

Mátra

Újból virít a ciklámenlila nőszőfű a Mátrában

2019.08.07

Aktuális

Július elején botanikusok Parádsasvár közelében találtak néhány tő ciklámenlila nőszőfüvet (Epipactis placentina). A hír hallatán a következő napokban sikerült a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őreinek is megtalálni a növényeket és felmérni az állományt.

Különleges ételeket kóstolhatunk a salgótarjáni Geoparkban

2019.03.01

Helyi hírek

Az érdeklődők megismerkedhetnek a bivalyhúsból készült termékekkel, valamint egy egyedi módon üzemelő pékség finomságaival.

Turisztikai beruházás kezdődik a Mátra nyugati részén

2018.06.01

A fejlesztés célja, hogy a Mátrafüred-Sástó-Kékestető-Galyatető-Mátraszentimre turisztikai útvonal meghosszabbításával mátrai körtúra jöhessen létre, és a hegységet a pályázó településeken keresztül közelítsék meg a turisták.

Háromezren túrázhatnak a hétvégén a Mátrában

2018.04.11

Hanák Kolosra, a Mátra turizmusának megalapítójára országos teljesítménytúra keretében emlékeznek meg április 14-én.

Turistaházak és erdei szállások újulnak meg

2018.01.17

Közel hárommilliárd forint értékben újulhatnak meg turistaházak, erdei szállások országszerte a következő két évben, a fejlesztések hat erdőgazdaságot érintenek

Négyévszakos kabinos felvonó épül a Kékesen

2018.01.02

A kormány azzal bízta meg a fejlesztési minisztert, hogy dolgozza ki a Kékes aktív kikapcsolódást szolgáló, turisztikai és sportcélú fejlesztési programját.

Július 1-jén kezdődnek a Mátrai Művészeti Napok

2017.06.22

Klasszikus és népzenei koncertek mellett szakvezetéses erdei séták és ismeretterjesztő előadások is várják az érdeklődőket július 1. és 9. között a Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozaton.

Esett a hó a Mátrában

2017.04.18

Hótakaró alakult ki kedd délelőttre az ország legmagasabb pontján Kékestetőn.

Idén is tagja a Mátra a Muzsikál az erdő rendezvénysorozatot

2017.03.12

Idén három térségben rendezik meg a Muzsikál az erdő elnevezésű rendezvénysorozatot, amelyen az erdei koncertek mellett szakvezetéses sétákkal, előadásokkal és tárlatokkal is várják az érdeklődőket.

Hosszúra nyúlt kirándulás

2016.12.19

Helyi hírek

A bátonyterenyei rendőrök találták meg a Mátrában eltévedt házaspárt.

Útvonalváltozás az Ágasvári turistaház környékén

2016.05.12

Az Ágasvári turistaház és környékének felújítása, átalakítása miatt ideiglenesen szükségessé vált a ház mellett haladó turistaút elterelése.

Szurdokpüspöki támogatásával túra a Mátrában

2016.04.08

Április 9-én, szombaton Szurdokpüspöki önkormányzatának a támogatásával rendezi meg a gyöngyösi Hanák Kolos Turistaegyesület az idei, országos Mátrabérc teljesítménytúráját.

Mátravasút is Nyuszivonat lesz

2016.03.25

Húsvét idején a misék, istentiszteletek, a sonka és a kalács, a locsolkodás és egyéb hagyományok mellett a hazai erdők is rengeteg programmal várják a látogatókat.

Új élményteret alakítottak ki a gyöngyösi Mátra Múzeumban

2019.04.07

Aktuális

az Orczy-kastély négy emeleti terme, amely egykor az ásvány- és őslénytani állandó kiállításnak adott helyet, átalakult a legmodernebb multimédiás, audiovizuális eszközökkel felszerelt élményközponttá.

Nagyszabású fejlesztések a Mátra nyugati részén

2019.02.15

Aktuális

Közel félmilliárd forint pályázati támogatással, nagyszabású turisztikai fejlesztést valósítanak meg közös összefogással Szurdokpüspökiben, Taron és Szuha-Mátraalmáson. Ezzel lehetővé válik, hogy a Mátra nyugati részét összekapcsolhassák a Felső-Mátrával.

Ingyenes túra- és családi napok a Mátrában

2018.05.03

Ingyenes családi programmal készül május 12-én a Magyar Természetjáró Szövetség a Galyatető Turistacentrumnál. A gyerekeket többek között teljesítménytúra, cirkuszi játszóház, arcfestés, bűvészműsor és kölyökdiszkó várja, de aznap különböző nehézségű vezetett túrák is lesznek az egész családnak.

Ülőszékes sífelvonót adtak át Mátraszentistvánban

2018.01.25

Üzembe helyezték Magyarország első új építésű, ülőszékes sífelvonóját Mátraszentistvánban, a 850 millió forintos, részben állami támogatást élvező sípálya-fejlesztés részeként.

Közösen fejlesztik a falvak a Nyugat-Mátrát

2018.01.12

Szurdokpüspöki, Tar és Szuha-Mátraalmás önkormányzatai közös összefogással, egy uniós pályázat keretében, csaknem félmilliárd forint támogatást nyertek el.

Földkábelekkel váltják ki az elektromos légvezetékeket a Felső-Mátrában

2017.06.23

A hatóságokkal tartott egyeztetéssel elkezdődött a Felső-Mátrában időről-időre előforduló áramellátási zavarokra hosszútávú megoldást jelentő fejlesztés, az elektromos légvezetékek földkábelekkel történő kiváltásának előkészítése

Teljes útlezárás a 24-es főúton

2017.04.19

Aktuális

Havazás miatt járhatatlan a főút mátrai szakasza. Több tehergépjármű keresztbe fordult az úttesten és személyi sérüléssel járó baleset történt.

Újjáélednek a vándortábor-programok

2017.04.10

Kitekintő

Idén nyártól a kormány újjáéleszti a vándortábor-programokat. Az útvonalak kialakítása során a Mátrában is kijelöltek egy gyalogos útvonalat.

Nógrád megye 32 településéről érkeztek túrázók a Mátrába

2017.02.05

Az elmúlt hétvégén 3374 hazai és külföldről érkezett teljesítménytúrázó részvételével bonyolította le a gyöngyösi Hanák Kolos turistaegyesület Molnár Tamás által irányított szervezőgárdája hazánk legrangosabb, legnépszerűbb gyalogos túráját, a Téli Mátrát.

Országos teljesítménytúra a Mátrában

2016.05.31

Az országos teljesítménytúrát immáron XI. alkalommal rendezte meg a Bátonyterenyei VSE.

Nemzetközi közönségdíjat nyert a galyatetői kilátó

2016.04.14

A Galya-kilátó elnyerte a legnagyobb amerikai online építészmagazin, az Architizer közönségdíját felújítás kategóriában.

Kerékpáros pihenőhely a Bőgős-réten

2016.03.31

Az Egererdő Zrt. a Mátra több pontján, így a Bőgős-réten is nagyszerű kerékpáros pihenőhelyet alakított ki az arra járó kerékpáros- és gyalogos turisták számára.

A Mátrában is lesz állomása az idei Tour de Hongrie kerékpárosversenynek

2016.03.11

A legnagyobb magyar kerékpárverseny a Tour de Hongrie 2016-ban június 28-án Nyugat-Magyarországról rajtol, hat versenynap alatt, tíz megyét érintve összesen 700 kilométert tesz meg.