2024.04.14, Vasárnap

Útvonalváltozás az Ágasvári turistaház környékén

2016.05.12. 13:15

Az Ágasvári turistaház és környékének felújítása, átalakítása miatt ideiglenesen szükségessé vált a ház mellett haladó turistaút elterelése.

Hirdetés

Az Ágasvári turistaház és környékének felújítása, átalakítása miatt ideiglenesen – várhatóan 2018-ig – szükségessé vált a ház mellett haladó turistaút elterelése, de bizonyos időszakokban átjárható lesz a lekerített terület.
 

Juhász János, a turistaház tulajdonos üzemeltetője által kijelölt elkerülő út MTSZ által történt nyomvonal felmérése és térképes megjelenítése elkészült.
   

A fehér felfestéssel és „Elkerülő út” feliratú táblákkal jelzett ösvény a turistaház épületei és a hozzájuk tartozó terület mögött, a kerítésen kívül vezet.

A turistaházhoz és annak területén átvezető korábbi út kapukkal lezárásra került, azonban a kapuk péntek 12 órától – vasárnap estig nyitva állnak a turisták előtt, valamint az állami ünnepnapokon és a sátoros ünnepek alkalmával, továbbá a nyári időszakban a hét minden napján szintén bejárható, átjárható az út a turistaháznál (szünnapokra számítani kell).

Az Ágasvári Turistaház a Mátra nyugati peremén, Pásztótól tíz kilométerre keletre, Mátrakeresztes és Mátraszentistván között nagyjából félúton helyezkedik el. A 21-es útról Pásztót elérve már távolról feltűnik Ágasvár jellegzetes hegyes kúpja. A házat autóval teljesen megközelíteni nem lehet, az utolsó néhány kilométert kizárólag gyalogosan lehet megtenni.

Mátrakeresztesről a piros jelzésen haladva körülbelül 45 perces séta után érhetünk fel a turistaházhoz, míg Mátraszentistvánból indulva a kék jelzést követve kicsit több, mint 1 órán át, de nagyjából szintben haladva juthatunk el a Házig.

A Házhoz érve kifújhatjuk magunkat a ház melletti tisztáson, vagy betérhetünk a büfébe.

Ha kellően kipihentük magunkat, érdemes a kék háromszög jelzésen felmenni a ház mellett magasodó Ágasvár csúcsára, ahonnan tiszta időben a Magas Tátra vonulatait is megpillanthatjuk.

A Ház környezetében található a Csókakő és a Bárány-kő, mely a magyar sziklamászók kedvelt találkozóhelye, valamint a Csörgő-lyuk barlang, mely szűk járatai miatt nehezen, és csak hivatásos barlangászok felügyelete mellett látogatható.

Mivel az Ágasvári Turistaház a környező településektől távol, erdővel körülvett területen fekszik, ezért a viszonylag alacsony fényszennyezés miatt rendkívül kedvelt  hely Magyar Csillagászati Egyesület amatőr csillagászai számára is, akik a turistaház mellett fekvő tisztást egyszerűen csak észlelőrétként emlegetik. Ha szerencsések vagyunk, minden bizonnyal szívesen tartanak nekünk bemutatót, akár nappal is!

A Ház alatti völgyben folyik a Csörgő patak. Szemben emelkedik a Som-hegy, ide látszanak Falloskút nyaraló épületei és a mátraszentistváni sípálya. A turistaház ablakából közvetlenül rálátni a Piszkés-tetői csillagászati obszervatórium kupolájára, mely tovább fokozza a csillagászat szerelmeseinek hangulatát.

A Háznál számos turista útvonal fut össze. Itt halad el az országos kék jelzés is. Az Ágasvári Turistaház OKT bélyegzőhely is egyben.

forrás: termeszetjaro.hu / agasvar.hu

Galéria

KitekintőMátraturistaútÁgasvárOrszágos Kék TúraÁgasvári Turistaház

Ajánljuk még