2024.05.30, Csütörtök

A hatóságokkal tartott egyeztetéssel elkezdődött a Felső-Mátrában időről-időre előforduló áramellátási zavarokra hosszútávú megoldást jelentő fejlesztés, az elektromos légvezetékek földkábelekkel történő kiváltásának előkészítése

 

A szélsőséges időjárási körülmények között jelentkező áramellátási zavarok hosszú ideje visszatérő problémát jelentenek a Felső-Mátrában, mely a közlekedés megbénulásával együtt az itt élők megélhetését, de a turisták személy- és vagyonbiztonságát is veszélyeztetik.

Legutóbb idén áprilisban okoztak komoly gondot a rendkívüli hómennyiség terhétől kidőlt és számos helyen vezetékszakadást okozó fák. Ekkor több mátrai település volt napokig megközelíthetetlen, alapvető szolgáltatások váltak működésképtelenné és emberek százai rekedtek az elzárt területeken.  

E "sebezhető pont" és veszélyforrás felszámolására - a közlekedési infrastruktúra fejlesztése mellett - elsősorban az elektromos légvezetékek földkábelekkel történő kiváltása jelenthet megoldást, melynek előkészítése az érintett hatóságok képviselőivel tartott csütörtöki egyeztetéssel formálisan is elkezdődött.


A tervezés időszaka várhatóan 4-5 hónapot vesz igénybe, majd az áramszolgáltató Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (ÉMÁSZ) jó idő esetén akár még a tél beköszönte előtt, vagy 2018 tavaszán elkezdheti a kivitelezést.


A fejlesztés forrásigényét még nem ismerik, az csak a tervezés időszakát követően lesz kalkulálható. Ugyanakkor a megvalósítás 22 település több ezer lakójának létkérdés, emellett a térségbe kikapcsolódni, sportolni érkezők tömegei számára is meghatározó jelentőségű. Ezért "kerül, amibe kerül", el fog készülni - fogalmazott Horváth László, a térség országgyűlési képviselője és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke. Az érintett terület 122,6 kilométernyi elektromos vezetékéből mindössze 12,5 kilométernyi a földkábel. A mintegy 110 kilométernyi légvezeték kiváltása azonban a már ismert és alkalmazott technológiákkal megoldható, nem igényel különleges műszaki megoldásokat.

AktuálisMátraMagyar Energetikai és Közmű-szabályozási HivatalÉszak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt.Mátraszentimreföldkábeláramellátás