2024.04.20, Szombat

Nógrád megye 32 településéről érkeztek túrázók a Mátrába

nogradsport.wordpress.com

2017.02.05. 07:37

Az elmúlt hétvégén 3374 hazai és külföldről érkezett teljesítménytúrázó részvételével bonyolította le a gyöngyösi Hanák Kolos turistaegyesület Molnár Tamás által irányított szervezőgárdája hazánk legrangosabb, legnépszerűbb gyalogos túráját, a Téli Mátrát.

Hirdetés

A rendezvény napján kora reggel -10 Celsius fokos hideg (a ködös mély völgyekben ettől is zordabb idő) fogadta a túrázókat, de amint a rendezvény központjának helyet adó Mátrafüredi Erdészeti Szakképző Iskolától -az elrajtolás helyétől –a részvevők kiemelkedtek az első magasabb hegygerincre, ott már előbújt a nap, enyhült a hőmérséklet. A szokatlan hideg mellett a négy táv XL,L,M,S mindegyikén idén 15-30 cm-es porhó a Kékes északi oldalában ettől is vastagabb hótakaró állította kemény fizikai próba elé a túrázókat. A síbot segítsége ezúttal nagyon jól jött, de túrabakancs, a speciális futócipő helyes megválasztása is sokat nyomott a latba. Jellemző az időjárási viszontagságra, hogy a minden év január utolsó hétvégéjén lebonyolított túra során az idei volt az, amikor a részvevők majdnem felének nem sikerült az eredetileg előírt szintidőn belül teljesíteni a négy táv valamelyikét. A környezet és a természetvédelem által engedélyezett, amúgy teljesen értelmetlen megkötött részvételi létszámot (4000 fő) a szervezők nem lépték túl, sőt az utolsó napokban az influenzajárvány miatt egyre többen kényszerültek előzetes nevezésük visszavonására.

 

A rendezvény megyénkhez való közelsége ezúttal Balassagyarmat, Bátonyterenye, Bátonyterenye (Kisterenye), Buják, Bercel, Dorogháza, Erdőkürt, Érsekvadkert, Héhalom, Jobbágyi, Karancsberény, Karancslapujtő, Kishartyán, Nagybárkány, Nógrád, Mátraszőlős, Mátraszele, Mátranovák, Márkháza, Palotás, Pásztó, Pásztó-Hasznos, Rétság, Rimóc, Salgótarján, Somoskőújfalu, Szarvasgede, Szécsény, Szurdokpüspöki, Tar, Varsány, Vizslás települések mindenre elszánt több száz „hazai” túrázót mozdított ki otthonából.

 

Mivel a teljesítménytúrákon nem tiltott a futás, így rendszerint több sportág képviselői, így triatlonosok, hegyikerékpárosok, tájékozódási futók, atléták, téli felkészülésüket kiegészítve, most is részvevők között voltak. Idén is a tájékozódási futók és némi meglepetésre a megyénkbeli kerékpárosok, ez úttal kétkerekű paripájuk nélkül, teljesítették jó eredménnyel a maguk által választott túratávokat.

Leghosszabb távon 40,5 km abszolútban a pásztói Nagy László volt a leggyorsabb nógrádi teljesítő (30.), de ezen a távon minden induló részvétele dicséretet érdemel.

A rendkívüli időjárás miatt a helyszínen még óvatosan többen a leghosszabb távról átneveztek más rövidebb távokra, melyet még így sem volt könnyű szintidőn belül teljesíteni. A 34 km-es távon megyénkből a kerékpáros berkekből ismert tarjáni Kreicsi Gábor(27.) lett a leggyorsabb teljesítő. A legnépszerűbb, egyben legbecsapósabb M távon 25,2 km kiemelkedő nógrádi siker született. Abszolútban a Salgótarjáni Dornyay tájékozódási futója a Bátonyterenyén (Kisterenye) élő Stork Mihálytól ezúttal senki nem tudta gyorsabban teljesíteni a távot. Mögötte a 6. legjobb időt a tarjáni Kancsulik Ákos teljesítette,de ezen a távon a Bátonyterenyéről, Jobbágyiból Szurdokpüspökiből érkezett túrázók is helytálltak. A legrövidebb távot S 18,7 km is, sokan csak szintidőn kívül tudták teljesíteni.

Jakubovics Dominika (Szurdokpüspöki) először teljesítette a 34 km-es távot

Ezen a távon megyénkből az első tíz túrázó közé került a bátonyterenyei Varga Dániel Bence és Varga Zsoltmiközben a salgótarjáni Vonnál Anett második legjobb nőként abszolútban a 13. helyen zárt, de jól teljesített a szarvasgedei Pintér Tamás a bárnai Bohács Szabolcs a mátraszőlősi Csépe Tamás, illetve Fedelin Tibor is.

Ottjártunkor a túra céljában sikerült néhány mondat erejéig a Szurdokpüspökiből édesanyjával- Fodor Róbertné- érkezett fiatal teljesítménytúrázót Jakubovics Dominikát szóra bírni, aki egyébként a közelmúltban Gyöngyösön az elmúlt évi országos Mátra teljesítménytúrázója mozgalom díjkiosztó ünnepségén, mint az egyik legfiatalabb leány teljesítő, különdíjazásban részesült.

Kormos Maja 10 éves pásztói túrázó kislány szüleivel 15-30 cm-es porhóban kapaszkodott fel Mátraházára

 

Helyi hírekNógrád megyeMátrateljesítménytúraTéli Mátra