2024.03.28, Csütörtök

Kultúra

Csütörtökön adják át a Tolnay Klári-díjakat Mohorán

2018.08.21

Idén Császár Angela, Zsurzs Kati és Szilágyi Tibor színművészeknek ítélte oda a Tolnay Klári Művészeti díjat a magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságáért a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöksége.

Kiállításmegnyitó a Dornyay Múzeumban, "Parola" címmel

2018.08.08

A tárlatot Zoltán Dániel beszéde nyitotta meg:

Palóc Világtalálkozót rendeznek a hétvégén Cserháthalápon

2018.07.31

A háromnapos program célja az összetartozás erősítése, a Palócföld hagyományainak, értékeinek bemutatása és életben tartása.

Mesés jubileum a Zenthe színházban

2018.07.03

Július első hétvégéjén ünnepelték az első olyan darabukat, amelyből legalább száz előadást játszottak már. Peter Ensikat A brémai muzsikusok című mesejátékával Budapesten, a Városmajorban jubiláltak vasárnap délelőtt, de ünnepelni ugyanaznap délután, Pásztón, a 101. előadáson volt csak idő.

Kezdődik a Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok programsorozata

2018.06.28

A szlovákiai Füleken kezdődik szombaton a Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok programsorozata; a felvidéki városban komoly- és népzenei koncertek, előadások, szakvezetéses erdei séták, gyermekprogramok, helyi ételek és termékek bemutatója várja az érdeklődőket - tájékoztatta az MTI-t a Füleki Városi Művelődési Központ igazgatója.

Heinrich von Kleist: Az eltört korsó - Bemutató Salgótarjánban

2018.06.12

A darabot Tarnóczi Jakab rendezésében június 13-án mutatják be.

Kivetkőzéstől beöltözésig címmel nyílt időszaki kiállítás a Dornyay Béla Múzeumban

2018.05.31

A viselettörténeti tárlat bemutatja, hogyan hatott a nógrádi szénmedence társadalmának életére – általa pedig az öltözködésre – a 19. és 20. század fordulóján megjelenő bányászat.

Négy premierrel készül az új évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

2018.05.15

A négy nagyszínpadi darab témája a szerelem, amelyet négy különböző rendező jegyez majd, emellett négy felolvasószínházi esttel várja régi és új nézőit a Zenthe társulata, amely komoly előadásszám-növekedést ért el ebben az évadában is.

Kiállítás nyílt Salgótarjánban Toulouse-Lautrec grafikáiból

2018.04.05

A Kesauri-gyűjtemény eredeti művei a lengyelországi bemutatkozást követően először a nógrádi megyeszékhelyen láthatja a magyar közönség. A Belle Époque krónikása című tárlat csütörtöktől augusztus 16-ig látogatható a Dornyay Béla Múzeumban.

Jean Cocteau tragikomédiájának premierjével ünnepelték a Színházi Világnapot Salgótarjánban

2018.04.03

A Rettenetes szülők bemutatója előtt Albert Péter tolmácsolta Simon McBurney színész, író, rendező világnapi üzenetét.

Rákász Gergely koncert a salgótarjáni Hello Cafe-ban

2018.03.26

Lords of the Organ - Tarjáni Tavasz programja - április 6-án.

Mikó István érdemes művész lett

2018.03.13

Mikó István 2015-ben csatlakozott a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház társulatához, a Hazatérés című darabban Max-et, az apát, míg az idén januárban bemutatott A falu rossza című előadásban a Rendezőt alakítja.

A Ceredi Nemzetközi Művésztelep alkotásait mutatják be Salgótarjánban

2018.03.11

A Szeparált terek című tárlaton kilenc ország 26 alkotójának több mint ötven munkája lesz látható hétfőtől Salgótarjánban a Dornyay Béla Múzeumban.

Felejtünk?

2018.02.26

2006 őszén a fővárosi zavargásokat néztem a televízió előtt állva a két, akkor 3 és 5 éves gyerekemmel. Nem készültem rá, hogy az esti híradó esetleg megzavarhatja őket. Azt kérdezték, hogy „Apa, tegnap azon az utcán autóztunk, ahol most a bácsik lövöldöznek és tüzeket gyújtanak? Miért teszik?”

Irodalmi színjátszó napok Balassagyarmaton

2018.02.20

Tizenhárom előadást mutatnak be Balassagyarmaton a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon péntektől vasárnapig; az amatőr színházi mozgalom seregszemléjét 36. alkalommal rendezik meg a Nógrád megyei városban - tájékoztatta az MTI-t a szervező Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársa kedden.

Önállósodik a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

2018.08.17

Az első önálló évadban 200 előadást szeretnének tartani.

Németország legrangosabb dzsesszdíját vehette át Snétberger Ferenc

2018.08.06

Németország legrangosabb dzsesszelismerését, a JTI Trier Jazz Award elnevezésű díjat vehette át Snétberger Ferenc gitárművész Trierben, a Mosel Musikfestivalon.

Országos tehetségkutató könnyűzenei fesztivált hirdet Balassagyarmat

2018.07.06

A fődíj 2 millió forint értékű videoklip és hangfelvétel készítés és 1 millió forint értékű hangszervásárlási lehetőség.

Kiállítás nyílik a 150 éves a Pest-Salgótarján vasútról

2018.06.28

Százötven éves a Pest-Salgótarján vasút; az évfordulón emlékkiállítást nyitnak meg szombaton Salgótarjánban a József Attila Művelődési Központ Üvegcsarnokában, a tárlaton fotókat és élethű maketteket is bemutatnak.

Kecskeméti Bányais tanulók Erdélyben kirándultak

2018.06.21

A Határtalanul! program anyagi támogatásának segítségével Bács-Kiskun megye legsikeresebb iskolájának egyik legjobb osztálya 5 napot tölthetett el Székelyföldön önköltség befizetése nélkül ( A pályázati forrás közel 5 millió Ft-ot biztosított).

Újra összecsapnak a habsburgokkal a magyar szabadságharcosok

2018.06.05

A Kiskunságon előre megkomponált, pirotechnikával és elképesztő gépparkkal megtámogatott interaktív csatajelenetekbe lehet belecsöppenni a hétvégén - a napóleoni koroktól a második világháborúig.

Színházi csemegék Salgótarjánban

2018.05.27

Bemutatta ősszel induló bérletes sorozatait a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház; a közönség visszajelzései alapján összeállított programban magyarországi ősbemutató, első vidéki fellépés és sok-sok jó nevű színművész által fémjelzett darab kapott helyet.

Turnéra indul a szomolyai Szívhangok Társulat „Éljen soká Regina!” című előadásával

2018.04.11

A turné során Egercsehiben, Nyíregyházán és Lucfalván mutatják be az előadást, amelyhez drámapedagógiai formákat is alkalmazó feldolgozó beszélgetés kapcsolódik. A társulat minden településen egy-egy helyi roma civil szervezettel működik együtt a program megvalósításában.

Elmarad a salgótarjáni Zorán koncert

2018.04.04

A megvásárolt jegyek érvényesek maradnak az új időpontra.

Négy napos Húsvéti Fesztivállal készül Hollókő

2018.03.28

Locsolkodással, a népi élet bemutatásával, táncházzal és koncertekkel is várják a látogatókat a világörökségi Hollókőn a pénteken kezdődő húsvéti fesztiválon - tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Újra premier a Zenthe Ferenc színházban

2018.03.24

A Zenthe Ferenc Színház újabb különleges produkció bemutatásával ünnepli március 27-én a Színházi Világnapot: Jean Cocteau a generációk örök harcát boncolgató, mai áthallásos műve, a Rettenetes szülők ritka vendég a magyar színpadokon.

A vén diófa titka - ötvenedszer

2018.03.12

Négy éve, 2014 tavaszán mutatta be a Zenthe Ferenc Színház A vén diófa titka című zenés mesejátékot Molnár Ernő rendezésében, Ráduly Csaba zenéjével.

Nógrád Megyei Zongorista Növendékek Találkozója

2018.03.08

Az alapító igazgató Váczi Gyula emlékére rendezett eseményen 8 művészeti iskolából 15 pedagógus 49 növendéke mutatkozott be öt korcsoportban.

Pénteken kezdődik a hazai amatőr színházi társulatok versenye Balassagyarmaton

2018.02.22

Péntektől vasárnapig rendezik meg Balassagyarmaton a 36. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokat, a hazai amatőr színi társulatok versenyét - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Meghalt Réti Zoltán festőművész

2018.02.13

Kilencvennégy éves korában meghalt Réti Zoltán festőművész, a balassagyarmati zeneiskola alapítója, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetettje.