2024.04.27, Szombat
Színikritikusok díját kapta Tarnóczi Jakab
Shakespeare Amit akartok (Vízkereszt) című komédiájának próbáján a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban, MTI/Komka Péter

Színikritikusok díját kapta Tarnóczi Jakab

Zenthe Ferenc Színház

2019.09.24. 10:15

Az évad első premierje kétszeresen is ünnepnap a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színháznál: az új darab (jelen esetben a Tarnóczi Jakab rendezte Amit akartok) első estéje mellett ekkor adják át a Zenthe Emlékplaketteket és a T. Pataki László-emlékgyűrűt is.

Hirdetés

Rangos elismerést kapott Tarnóczi Jakab, akinek legutóbbi rendezését, az Amit akartok (Vízkereszt) című Shakespeare-komédiát pénteken mutatta be a Zenthe Ferenc Színház: a Színházi Kritikusok Céhe idén negyvenedik alkalommal nyújtotta át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját, s a legígéretesebb pályakezdőnek a salgótarjáni rendezőt kiáltották ki az ítészek.

Idén huszonkét színikritikus vett részt a voksolásban, akik ezúttal is 15 kategóriában adták le voksaikat. Az esemény színhelye a Katona József Színház volt.

Tarnóczi Jakab 2014-ben rendezett először a Zenthe Ferenc Színházban, az akkor még egyetemi tanulmányai előtt álló rendező Szophoklész: Antigonéját vitte színre. Salgótarján ösztöndíjasaként – már egyetemistaként - 2016-ban Katajev: A kör négyszögesítését, majd 2018-ban Kleist: Az eltört korsóját állította színpadra, utóbbival szerepelt a salgótarjáni teátrum az ez évi Vidéki Színházak Fesztiválján.

A Tarnóczi Jakab által rendezett Az eltört korsót szeptember 27-én és 28-án este Budapesten, a Szkéné Színházban láthatja a nagyérdemű, míg a péntektől hétfőig Salgótarjánban játszott Amit akartok című előadást december elején ugyancsak a Szkéné tűzi műsorára.

 

A plaketteket immár hatodik éve ítélik oda: az előző évi premierekben mutatott színészi munkáért a társulat titkos szavazása alapján ez évben Marjai Virág kapta az elismerést, aki a Lovagias ügy című zenés vígjátékban Gizikét, a csupaszív titkárnőt formálta meg emlékezetes módon. A támogatói plakettet a WST Kft-nek ítélte oda a színház vezetése.

A T. Pataki László-emlékgyűrűt immár nyolcadszor adta ki az író, rendező özvegye, a salgótarjáni színjátszásért tett erőfeszítései elismeréseként Molnár Ernő rendező vehette át a monogramos pecsétgyűrűt.

KultúraZenthe Ferenc Színház