2024.07.15, Hétfő

Kultúra

Nő nem marad szárazon - Elkészült a Hollókői Húsvéti Fesztivál programja

2024.02.18

Idén négynaposra bővül a fesztivál programkínálata a világörökségi faluban.

Négy kéz, egy lélek: valentinnapi koncertet tartanak Balassagyarmaton

2024.02.14

Komolyzenei koncerttel ünneplik a szerelmet és a házasságot Balassagyarmaton.

Irodalmi est nógrádi történetekkel és remek előadókkal

2024.02.08

Már regisztrálhatnak a március 5-re szervezett ingyenes irodalmi estre, amelyen Juhász Anna irodalmár, Hámori Gabriella színművész és Juhász Ferencné dr. Kilián Katalin orvos lép majd fel.

Bűnügyi vígjáték a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban

2024.01.30

A bolond lány egy milliomos házában történt gyilkosság helyszínére kalauzol. A címszereplő szókimondó stílusa és a karrierről álmodó kezdő vizsgálóbíró találkozása garatáltan jó szórakozást ígér.

Balassagyarmat – Könyvbemutatóval és kiállítással emlékeztek Madách Imrére

2024.01.23

Ünnepség keretében átadták a Madách-díjakat.

Egy éve indult Drops: néven a 235 podcast és playlist sorozata

2023.12.13

Magyarország egyik legnagyobb reklámfilmgyártó cége, a 235 tulajdonosai tavaly egy új szakmai podcastot indítottak Drops: néven. A céljuk, hogy exkluzív betekintést engedjenek a filmes és a kreatív ipar világába, ezért olyan arcokat és szakembereket hívnak meg műsorukba, akiket szakmailag nagyra tartanak és általuk elérhetővé tesznek fontos szakmai kulisszatitkokat, történeteket. A podcast műsorvezetője Szabó Simon színész-rendező, beszélgetőtársként pedig egymást váltva a 235 producerei és kreatívjai, Juhász Péter, Blik Dániel, Dreissiger László, Karsai Marci, valamint Kozma Liza is rendszeresen csatlakoznak.

Kós Károly nevével fémjelzett építészeti életműdíjat alapított a minisztérium

2023.09.01

A magyar építészet jelentőségének és megbecsültségének jeléül életre hívta a Kós Károly-életműdíjat az Építési és Közlekedési Minisztérium, mellyel a szakmai kiválóságot és a közösségépítő életutat ismerik el.

Július elsején kezdődik a Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok programsorozat

2023.07.01

Kilenc erdei helyszínen egyebek mellett klasszikus és népzenei koncertekkel, szakvezetéses erdei sétákkal, kiállításokkal várja az érdeklődőket július 1. és 9. között a Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat - hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón korábban júniusban Budapesten.

Nagybányai festők alkotásaiból nyílik kiállítás Kecskeméten

2023.05.03

A kiállítás ingyenes és június 16-ig tekinthető meg.

Középiskolásoknak szóló színházi sorozatot indított a Déryné Program, a Zenthe Ferenc Színház is részt vesz benne

2023.03.10

Középiskolásoknak szóló színházi sorozatot indított a Déryné Program februárban, a KultUp "Belenősz a kultúrába!" elnevezésű eseménysorozat missziója, hogy a színházi élményt, célzottan a 14-18 éves korosztály számára mind a 19 vármegyébe eljuttassa - áll az intézmény szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Salgótarjánban is forgatják a Minden rendben című filmet

2022.11.25

Megkezdődött Sós Bálint Dániel első mozifilmje, a Minden rendben forgatása Hajdu Szabolcs főszereplésével. A film egy apáról szól, aki súlyos morális dilemmába keveredik - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet az MTI-t hétfőn.

Jön a 9. Országos Rajzfilmünnep

2022.10.09

Idén november 18-a és 20-a között 9. alkalommal kerül megszervezésre az Országos Rajzfilmünnep.

Pásztor Erzsi estjével nyitják meg a Tolnay Klári Emlékházat Mohorán

2022.04.26

Pásztor Erzsi estjével nyitják meg a Tolnay Klári Emlékházat szombaton Mohorán, ahol még látogatható a színművésznő tiszteletére rendezett életmű-kiállítás is - tájékoztatta az MTI-t kedden az emlékház vezetője.

Zenthe Ferenc Eméknap lesz a hónap végén Salgóbányán

2022.04.17

10 éves a Zenthe Ferenc Színház.

Balassagyarmatra látogat Kaposvár után a Hangszert a kézbe sorozat

2022.03.23

Második alkalommal érkezik Kaposvárra, az Együd Árpád Kulturális Központba a Hangszert a kézbe rendezvénysorozat március 22. és 24. között, majd további hét településen lesz látható - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Kitolás - Már kaphatóak a jegyek Lengyel Tamás egyszemélyes vígjátékára

2024.02.17

Apanevelő előadás nem csak apáknak.

Balassagyarmat - Rövidesen kezdődik a háromnapos színjátszó fesztivál

2024.02.13

Harminckilencedik alkalommal szervezték meg a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokat.

Zongoraesttel kezdődik az ARTÉRIA komolyzenei programsorozata

2024.02.03

Szombaton este az AlisAdam PianoDuot hallhatják. A koncert második felében a közönség szavazhat arról, hogy mit játszanak el a művészek.

A nógrádi diákok alkotásait állították ki Balassagyarmaton

2024.01.27

Hat iskola fiataljainak zsűrizett műveit nézhetik meg február közepéig.

Salgótarján – Premier a Zenthe Ferenc Színházban

2024.01.21

A Szása i Szása a szovjet csapatok kivonásának korszakát idézi fel.

Madách 200 - Irodalmi vetélkedő és kamarakiállítás tiszteleg az író munkássága előtt

2023.09.02

Madách 200 címmel irodalmi vetélkedő indul szeptemberben kárpát-medencei középiskolások számára, októberben a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kamarakiállítással tiszteleg a magyar irodalom és drámaköltészet 200 éve született kiemelkedő alakja előtt - hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Nyáron is várja az érdeklődőket a salgótarjáni Bányászati Kiállítóhely

2023.08.06

Hazánk első földalatti bányászati múzeumát 1980-ban ipari műemlékké nyilvánítottak.

Múzeumok és galériák éjszakája Füleken

2023.05.11

A várat és a Városi Honismereti Múzeumot is bejárhatják éjszaka a látogatók szombaton a szlovákiai Füleken a Múzeumok és galériák éjszakája elnevezésű rendezvényen. Szerveznek kiállításokat is, az egyik tárlaton Petőfi Sándor szlovák kultúrában betöltött helyét mutatják be - tájékoztatta a Füleki Vármúzeum az MTI-t kedden.

Hatvankét művész a Miskolci Téli Tárlaton, nógrádiak is

2023.04.03

Megnyitotta kapuit a 26. Miskolci Téli Tárlat, amelyen hatvankét művész száznyolc munkáját tekinthetik meg a látogatók április 1-je és 30. között.

Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 176. évfordulóján

2023.01.11

Nógrád vármegyében és Budapesten is megemlékeznek hétfőn Mikszáth Kálmánról születése 176. évfordulóján a salgótarjáni székhelyű Mikszáth Kálmán Társaság szervezésében, de születésnapi megemlékezést tartanak szülőfalujában, a ma már Szlovákiához tartozó Szklabonyán, és ünnepségeket szerveznek az író nevét viselő nógrádi iskolákban is.

A Játszd újra, Sam! című színdarab bemutatója Salgótarjánban

2022.11.14

Ágoston Péter (b) Allan Felix és Hege Veronika (j) Linda Christie szerepében Woody Allen Játszd újra, Sam! című vígjátékának próbáján a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban 2022. november 12-én. A színdarabot november 15-én mutatják be Dér András rendezésében.

Tíz premierre készül a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház az új évadban

2022.07.28

A színház az új évadban ötven előadást mutat be valamennyi korosztály számára.

Meghalt Markó Iván táncművész

2022.04.22

Hetvenöt éves korában meghalt Markó Iván Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, balettigazgató, a Győri Balett és a Magyar Fesztivál Balett alapítója, érdemes művész - tudatták Markó Iván hivatalos Facebook-oldalán. Kiss János táncművész az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: Markó Iván sokat jelentett a Győri Balettnek, a magyar táncművészetnek és a világ táncéletének.

Pénteken kezdődik a LiteraTúra idei programsorozata Füleken

2022.04.06

Pénteken az Ady/Petőfi című előadással kezdődik meg a LiteraTúra idei, immár kilencedik éve tartó rendezvénysorozata a szlovákiai Füleken; az idei programokon az irodalom és más művészeti ágak kapcsolatát is igyekeznek bemutatni - tájékoztatta az MTI-t a szervező füleki Városi Művelődési Központ igazgatója.

Balassagyarmatra is ellátogat a Hangszert a kézbe sorozat

2022.03.19

Az országos rendezvénysorozat célja, hogy a fiatalok kipróbálhassák a hangszeres zenélést, a legtehetségesebbek számára pedig utat nyisson a zenetanulás felé.