2023.03.29, Szerda

Helyi hírek

Az aprófalvas nógrádi térségnek hozott fontos előrelépést ez a projekt

2023.02.20

Többek között új tornacsarnok és sportpálya is épült a varsányi iskolában, emellett 12 tantermet és öt szaktantermet alakítottak ki.

Nógrádban is korán kezdődött a pollenszezon

2023.02.18

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján az 1901 óta feljegyzett adatok szerint az idei január a második legenyhébb volt. Miután az év első hónapja 1901 óta a legcsapadékosabb január is lett egyben, így a megszokottól korábban levegőbe kerülő pollenek kevésbé éreztették hatásukat, ugyanakkor az esőzés és a kemény mínuszok megszűnésével ez most már megváltozott.

Májusban érkezik Nógrádba a ralibajnokság

2023.02.16

A hazai ralisport egyik meghatározó alakja, Turán Frigyes örül annak, hogy a versenynaptár-tervezet szerint március végén, április elején a murvás Székesfehérvár-ralival startol majd az országos bajnoki idény.

Év végére befejeződik az építkezés a nemzeti kegyhelyen - Családbarát hellyé válik Mátraverebély-Szentkút

2023.02.14

Év végére zárul Magyarország katolikus nemzeti kegyhelyének eddigi legnagyobb fejlesztése, amelyre a Magyar Turisztikai Ügynökségtől nyert 3.409.255.798 Ft támogatást. A 2020-ban kezdődött építkezésnek köszönhetően további 89 új szálláshely létesül Szentkúton, két játszótér és egy multifunkcionális sportpálya készül. A kegyhely energiaigényének fedezésére egy 345 kW teljesítményű naperőművet építenek, 550 fát telepítenek, valamint a kálvária kápolna bővítésével egy 456 férőhelyes urnatemetőt hoznak létre. Emellett megújul a teljes nagy parkoló, új utak készülnek több ezer m2 felületen és a kegyhely teljes területén átállnak a szelektív hulladékgyűjtésre.

A Palócföld festő fejedelmének grafikái keltik életre a madáchi művet

2023.02.12

Farkas András balassagyarmati festőművész 1976-ban készült szénrajz illusztrációi idézik meg a 200 esztendeje született Madách Imre legismertebb alkotását, Az ember tragédiáját.

Koronavírus - NNK: Salgótarjánban csökkent a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

2023.02.10

Nem mutat számottevő változást a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán.

Márciusban nyílik meg az ALDI Balassagyarmaton

2023.02.08

Jól haladnak a munkálatok az egykori Plus, majd Kínai áruház helyén épülő új ALDI áruháznál.

Ezzel a beruházással Balassagyarmat ipari kapacitását fejlesztik

2023.02.06

A HE-DO munkájának köszönhetően Nógrád vármegye második legnagyobb városában javulnak az ipari park körülményei.

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

2023.02.04

Zsigmond király 1407-ben adományozott városi kiváltságlevelet Pásztónak, a projekt erre a múltbéli eseményre büszkén visszatekintve szeretné Pásztót a térség megkerülhetetlen turisztikai célpontjává tenni.

Nógrádban mérték az idei január leghidegebb reggelét hétfőn

2023.02.02

Az idei január leghidegebb éjszakája volt a mostani, hétfőre virradóra a Nógrád vármegyei Zabaron mínusz 9,4 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Közel mínusz 10 fok volt Zabaron az éjjel

2023.01.31

Az idei január leghidegebb éjszakája volt a mostani, hétfőre virradóra a Nógrád vármegyei Zabaron mínusz 9,4 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Balassagyarmat: Kossuth-díjas festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás az Artériában

2023.01.29

Új kiállítás nyílik a Teleki utcában található Artéria galéria és klub kiállítóterében. A látogatók ezúttal Földi Péter Kossuth-díjas festőművész alkotásait vehetik szemügyre.

Észak-magyarországi kamarai vezetőkkel írt alá partnerségi megállapodást a területfejlesztési miniszter

2023.01.27

A következő években alapvető változások zajlanak Magyarországon a területfejlesztési politikában, szeretnék csökkenteni a Budapest-központúságot, és jobban bevonják a régiókat a döntések előkészítésébe és végrehajtásába - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteken a Nógrád vármegyei Alsópetényben, ahol kamarai vezetőkkel írt alá partnerségi megállapodást.

Lezárul a centenáriumi emlékév Salgótarjánban

2023.01.25

Várossá válásának százegyedik évfordulóját ünnepli Salgótarján pénteken, az egész napos rendezvényen lezárják a centenáriumi emlékévet - tájékoztatta a városháza kedden az MTI-t.

A mátrakeresztesi partfalomlás helyszínén egyeztetett a nógrádi és a hevesi főispán

2023.01.23

Védelmi vezetői minőségükben találkoztak Pásztó-Mátrakeresztesen Szabó Sándor Nógrád vármegyei és Ignácz Balázs Heves vármegyei főispánok pénteken délelőtt. A hegyi településrészen a napokban egy partfalomlás okozott problémát a Csörgő-patak mentén, lakóházak közvetlen közelében. A vármegyei védelmi bizottságok vezetőiként a főispánok folyamatosan nyomon követik és segítik a jelentős mennyiségben lehullott eső következtében a területükön felmerülő problémák megoldását.

Katonák és rendőrök adtak vért

2023.02.19

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságon az idén is megrendezték a már hagyományossá vált véradó napot.

Ismét egészségtelen a levegő minősége Salgótarjánban, de hétvégétől javulás várható

2023.02.17

A szálló por miatt ismét veszélyes a levegő minősége kilenc magyarországi településen - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

Tél Nógrád vármegyében

2023.02.15

Jégalakzatok a Szakadás-árokban a Nógrád vármegyei Tar közelében 2023. február 14-én.

Bemutatót tartottak a nemzetközi hegyimentő napon a mátraszentistváni síparkban

2023.02.13

Szimulált sérültet visznek hordágyon a nemzetközi hegyimentő nap alkalmából tartott mentési bemutatón a Kékes Kutató Mentő Alapítvány munkatársai a mátraszentistváni síparkban 2023. február 10-én. Balról Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár.

A 77 évvel ezelőtti széncsatára emlékeztek az egykori bányakapitányságnál

2023.02.11

Megkoszorúzták Salgótarjánban a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal, vagyis az egykori bányakapitányság falán elhelyezett emléktáblát az 1946. évi széncsata 77. évfordulóján.

Befagyott vízesés és patak Mátrakeresztesnél

2023.02.09

A befagyott Felső-vízesés a Pásztóhoz tartozó Mátrakeresztes közelében 2023. február 8-án.

Foglalkoztatási támogatásokat biztosít a kormányhivatal

2023.02.07

Az álláskeresők vállalkozóvá válását, vagy akár kilenc hónapnyi foglalkoztatását is támogatja különböző pályázati konstrukciókban a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal foglalkoztatási szakterülete. A korábbinál kedvezőbb feltételekkel elérhető támogatások még az előző uniós költségvetési ciklus utolsó ilyen lehetőségei, de hamarosan az új támogatási programok is elindulnak.

Lovasrendőrök Kállón

2023.02.05

A Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály Lovas Alosztály lovas járőrei, illetve több Nógrád és Pest vármegyei polgárőr egyesület lovasai láttak el közös szolgálatot a Pásztói Rendőrkapitányság illetékességi területén.

Nem mindennapi megoldással valósul meg az Ipoly-híd útkapcsolata

2023.02.03

A Hídépítő Zrt. szakemberei az Ipoly-híd acél főtartóit két-két darabban szállították a helyszínre, majd az összehegesztést követően oldalanként egyben emelték azokat a helyükre egy 500 tonnás daru segítségével.

A Nógrád vármegyei rendőrök a Cserhát Mentőkutyás Egyesület tagjaival tartottak kutyavezetői képzést

2023.02.01

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szolgálati kutyavezetői rendszeresen szerveznek összevont kutyás képzéseket a vármegye különböző helyszínein. A legutóbbi képzésnek a balassagyarmati Cserhát Mentőkutyás Egyesület kutyakiképző telephelye adott otthont, ahol az egyenruhások az egyesület tagjaival közösen képezték négylábú társaikat.

Megkoszorúzták a Benczúr Gyula sírját

2023.01.30

179 éve született Benczúr Gyula, a XIX. század egyik legnagyobb festője. Stayer László szécsényi polgármester és Csukáné Szerémy Andrea alpolgármester helyezte el az önkormányzat koszorúját a benczúrfalvi temetőben.

Terepkutatást végeznek Erdős Kamill fotóhagyatéka alapján a Néprajzi Múzeum kutatói

2023.01.28

Újra felkeresik azokat a településeket és roma közösségeket a Néprajzi Múzeum kutatói, ahol mintegy hatvan éve Erdős Kamill romológus járt, gyűjtött és fotózott. A több hónapja zajló munka alapján májusban egy vándorkiállítás nyílik.

A legbátrabb város ünnepét tartják a hétvégén Balassagyarmaton

2023.01.26

A legbátrabb város ünnepét tartják Balassagyarmaton péntektől vasárnapig, arra emlékezve, hogy 104 éve kiűzték a sikeresen megvívott városvédő harccal a megszálló cseh katonaságot. Ezzel Balassagyarmat Magyarország része maradt, és az Országgyűlés döntése alapján a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet viselheti. A programok sorában az 1919-es évet megidézve lesz vetélkedő, kiállítás, könyvbemutató, várostörténeti séta.

Számítógépes vezérlésű irodaszéket fejlesztettek Erdőkürtön

2023.01.24

Számítógépes vezérlésű, aktív irodaszéket fejlesztett a C3D Műszaki Tanácsadó Kft. a Nógrád vármegyei Erdőkürtön - tájékoztatta a kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója az MTI-t.

Árvíz miatt kitelepített családot fogadott be a Máltai Szeretetszolgálat Ipolytarnócon

2023.01.22

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét házában helyeztek el egy hattagú családot a Nógrád megyei Ipolytarnócon csütörtökön, miután az Ipoly folyó áradása miatt el kellett hagyniuk az otthonukat - tájékoztatta az MTI-t a szeretszolgálat kommunikációs vezetője.