2024.04.22, Hétfő

Kerékpárutat avattak Királyrét és Nógrád között

2016.05.09. 13:17

Újabb kerékpáros útszakasz létesült a Börzsönyben, Királyrét és Nógrád között.

Hirdetés

Az Ipoly Erdő Zrt. idén is megrendezte a már hagyománnyá vált Királyréti Erdei Kisvasút Napját, ahol a környezettudatosság jegyében immár nemcsak az erdei vasút, hanem a kerékpározás szerelmeseire is kiemelt figyelmet fordítottak. Május 7-én 11 órától kerékpárút-avatással, játékos programokkal és nosztalgiavonatok indításása várta a természetszerető látogatókat.

A Királyréti Erdei Kisvasút Napjára érkezőket a királyréti parkolóba érve egy rögtönzött "színpad fogadta, sőt a játszótér felé vezető utat nemzeti színű szalag zárta el.Mindez azért, mert ünnepélyes keretek között adta ezen a napon át Dr. Harrach Péterországgyűlési képviselő, Némethné Pintér Csilla (Szokolya), Szórágy Gyuláné (Nógrád), Neubaer Rudolf (Kismaros) polgármesterek és Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója a börzsönyi kerékpárutakat körbezáró szakaszt.  Dr. Harrach Péter beszédében kiemelte, hogy a térségben számos fejlesztés történt az Ipoly Erdő Zrt. közreműködésével, melyek a térségnek oly fontos turisztikai ágazaot erősítették. Ezek közül is rendkívül fontos a kisvasutak fejlesztése, aminek egyik legismertebb helyszíne éppen a királyréti. Hamarosan azonban egy kisvasúti szempontból hasonlóan fontos összekötő szakasz is elkészül Márianosztra és Nagyirtás között, mint a most átadandó a kerékpárosoknak. A Királyrét és Nógrád közti kerékpározható makadámút lehetővé teszi, hogy például Kismarosról elindulva Királyréten, Nógrádon át kerekezhessünk a Diósjenő-Kemence, majd az Ipoly-völgyben, aztán az EuroVelo hálózatra csatlakozva visszajuthassunk a kiindulási állomásunkra.

Kiss László vezérigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy a mostani szakasszal egy 100 km-es kerékpározható hálózat is megnyílik a kerékpárosok számára, mely a családok számára is biztonságos közlekedést tesz lehetővé.

A mostani fejlesztésnek köszönhetően a kisvasúthoz kapcsolódva - ahol gőzvontatású nosztalgiavonatoktól kezdve korszerű környezetbarát motorkocsikig (pl.: napelemes) sokféle szerelvény közlekedik - a Börzsöny egyedülálló természeti szépségeinek nagy része immár két keréken is megcsodálható lesz.  A Budapest-Szob vasútvonal felől pedig kényelmesen és egyben környezettudatosan is megközelíthetjük.

A kerékpározható út átadásaként elindult egy környezettudatos bringatúra is, ami után a távot sikeresen teljesítők között értékes nyereményeket sorsoltak ki.

Az új, mintegy 4 km hosszú kerékpározható útszakasz egy olyan közel száz kilométer kerékpározható úthálózatot egészít ki, melynek segítségével a túrázni vágyók a Börzsönyt időjárás biztos utakon bejárhatják.  Az eddigi fejlesztések során már számos pihenőhely, vendégház, turistaház, és kirándulóközponttal gyarapodott a hegység. A kerékpárosok ezeken a helyeken, illetve a Nagymarosi Bringaponton is kölcsönözhetnek kerékpárt, ez utóbbi helyszínen az esetleges  szerelésben, de vásárlásban is szívesen segítenek.

Bringázz te is!

A Királyrét - Nógrád kerékpározható út felújítását az Észak-Magyarországi Operatív Program  - Magyar Természetjáró Szövetség partnereként - az OKK nyomvonalának egyszeri kisléptékű felújítása kerékpározhatóvá tétele című pályázati projekt forrásainak bevonásával finanszírozták. A Börzsönyben ebből a forrásból létrehozták nemcsak ezt a 4 km kerékpározható utat, de felújítottak 10 km aszfaltozott utat, egy hidat, két forrást és két pihenőhelyet is. A projekt összköltségéből a Börzsönyi projektelemekre fordított összeg: 54 679 672 Ft volt.

Az Ipoly Erdő Zrt. különleges figyelmet fordít arra, hogy a rá bízott természeti kincsek védelmén túl olyan ökoturisztikai infrastruktúrát alakítson ki, mely nemcsak a térségben, de hazánkban is egyedülálló.

forrás: ipolyerdo.hu

Galéria

KitekintőkerékpárútBörzsönyNógrádKirályrét

Ajánljuk még