2024.04.13, Szombat

Bükki Nemzeti Park

A történelmi Nógrád megye kulturális és természeti örökségét mutatják be Salgótarjánban

2020.11.25

Aktuális

Lezárult a 2017-ben kezdődött Élő örökség elnevezésű projekt a salgótarjáni Baglyas-kő területén.

AR és VR bemutatóval gazdagodott az Ipolytarnóci Ősmaradványok kínálata

2019.12.02

Helyi hírek

Már a premieren számos vendéget lenyűgözött az új programlehetőség.

Rekordokat döntött a vendégforgalom a Bükki Nemzeti Park ökoturisztikai bemutatóhelyein

2019.09.17

Aktuális

Egyre fontosabbá válik, hogy a látogatók is tegyenek a környezeti fenntarthatóságért. 

Újból virít a ciklámenlila nőszőfű a Mátrában

2019.08.07

Aktuális

Július elején botanikusok Parádsasvár közelében találtak néhány tő ciklámenlila nőszőfüvet (Epipactis placentina). A hír hallatán a következő napokban sikerült a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őreinek is megtalálni a növényeket és felmérni az állományt.

A Tarjánka-szurdok látogathatósága

2019.02.21

Aktuális

A Mátra déli oldalába mélyülő patakvölgy hazánk egyik legszűkebb, leglátványosabb szurdoka, melynek látogatása a természeti értékek védelme és a balesetveszély matt csak a BNPI által szervezett szakvezetések keretében lehetséges.

Minőségfejlesztés Ipolytarnócon

2017.12.08

2017. december 4-től 2018. február 28-ig szünetel az állandó nyitva tartás az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területen. Ebben az időszakban csak négy különleges túra erejéig nyit ki az Ősfenyő Belépő látogatóközpont.

Biztonságosabbak lesznek Észak-Magyarország barlangjai

2017.11.10

Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megye 38 barlangját teszi biztonságosabbá a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság; a 2020-ig tartó, 380 millió forintba kerülő fejlesztéseket az Európai Unió finanszírozza.

Víz világnapi vetélkedő a Salgótarjáni Bolyai János GImnáziumban

2016.04.05

A márciusi Bükki Nemzeti Park Igazgatóság támogatásával megrendezett versenyen természettudományos ismeretekről, környezetvédelmi kérdésekről volt szó.

Kiemelten fontos földtani értékeink megőrzése

2020.09.10

Aktuális

Különösen nagy hangsúlyt kap a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén, hiszen a nemzeti parkok közül itt található a legtöbb, mintegy 1250 barlang és Magyarország legnagyobb karsztvíz-bázisa is.

A Bükki Nemzeti Park "legöregebb" szalakótái

2019.11.12

Aktuális

A madarászokat nagyon gyakran kérdezik arról, hogy hány évig él egy-egy madárfaj. Pontos válasz nincs, de egy biztos, idén nyáron is költött egy 9 éves szalakóta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén.

Átadták a Borostyán Panziót Répáshután

2019.09.04

Helyi hírek

Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program elindításával a kormány kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a turistaszálláshelyek megújítását, azzal a céllal, hogy megfelelő színvonalú, vonzó szálláshelyek fogadják a természetjárókat, a bakancsos turistákat, a családokat, akik szabadidejüket aktívan kívánják eltölteni, bejárva Magyarország gyönyörű tájait.

Sikeres hamvas rétihéja költés Dél-Hevesben

2019.08.01

Helyi hírek

A hamvas rétihéja (Circus pygargus) Magyarországon fokozottan védett ragadozó madár. Hazai állomány nem túl nagy, s évről évre kis mértékben ingadozik. Eredetileg a nedves rétek és nyílt mocsaras területek madara volt, manapság nagyrészt az ezek helyén kialakított mezőgazdasági területeken fészkel.

Új jegyrendszer a Bükki Nemzeti Parknál

2018.03.31

Április 1-jén indul a lillafüredi Szent István-barlangban és Anna-barlangban, az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál, a szilvásváradi Millenniumi kilátóban, valamint a felsőtárkányi Nyugati kapu Látogatóközpontban.

A faállományok átalakításával állítják helyre a védett erdei élőhelyeket

2017.11.28

Az idegenhonos erdőtömbökben őshonos erdőfoltokat, facsoportokat telepítenek, ezzel biztosítják az egymástól távolabb lévő őshonos védett erdők közötti összeköttetést, javítják a területek ökológiai kapcsolatait. Biztosítják ezzel azt is, hogy egyes állatfajok, kisebb testű védett állatok távolabbi élőhelyeket is el tudjanak érni, ez pedig segíti a génáramlást az egyes populációk között.

Elköltöztetik a balassagyarmati varjakat

2017.02.02

Helyi hírek

A szakhatósági engedélyeknek megfelelően megkezdődött a vetési varjak fészkeinek átrakása a hatóság által a városi lakóházaktól távol eső facsoportokra.