2024.05.30, Csütörtök
Sikeres hamvas rétihéja költés Dél-Hevesben
bnpi.hu,veol.hu

Sikeres hamvas rétihéja költés Dél-Hevesben

bnpi.hu

2019.08.01. 14:35

A hamvas rétihéja (Circus pygargus) Magyarországon fokozottan védett ragadozó madár. Hazai állomány nem túl nagy, s évről évre kis mértékben ingadozik. Eredetileg a nedves rétek és nyílt mocsaras területek madara volt, manapság nagyrészt az ezek helyén kialakított mezőgazdasági területeken fészkel.

2019 tavaszán a Dél-hevesi Tájegység munkatársai Átány külterületén többször látták a madarakat egy nagyobb őszi búza tábla körül mozogni és a hosszas megfigyelések után az is kiderült, hogy a költésüket ebben a gabonatáblában kezdték meg - derül ki a Bükki Nemzeti Park cikkéből.

A terület tulajdonosát a nemzeti park munkatársai tájékoztatták a fokozottan védett madár költéséről. A gazdálkodó nagyon együttműködő volt. Az aratás megkezdése előtt értesítette a természetvédelmi őrszolgálatot, így a fészek körül védőzónát alakítottak ki. 1,5 méteres akácfa karókkal kerítették körbe a fészket, ami köré sűrű szövésű drótháló lett kihúzva annak érdekében, hogy a fészekben lévő két fiókát megvédje az estleges szőrmés ragadozóktól.

A fészek és a fiókák fejlődése rendszeres ellenőrzés alatt áll. A későbbi nyomon követhetőség érdekében a fiókákat színes gyűrűvel is megjelölték. A madárgyűrűzés olyan kutatási módszer, ami a madarak egyedi jelölésén alapul.

A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézrekerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról. A madárgyűrűzés segítségével megismerhetjük a madarak szezonális vonulási útvonalait, pihenő- és táplálkozóhelyeit, telelőterületeit.

 

Helyi hírekBükki Nemzeti ParkBükki Nemzeti Park Igazgatóságakörnyezetvédelemvédett állatok