2022.11.30, Szerda
A történelmi Nógrád megye kulturális és természeti örökségét mutatják be Salgótarjánban
bnpi.hu

A történelmi Nógrád megye kulturális és természeti örökségét mutatják be Salgótarjánban

mti

2020.11.25. 13:01

Lezárult a 2017-ben kezdődött Élő örökség elnevezésű projekt a salgótarjáni Baglyas-kő területén.

Hirdetés

A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban egy határon átnyúló észak-déli idegenforgalmi tengelyt alakítottak ki, bemutatva a történelmi Nógrád megye határon és korokon átívelő kulturális és természeti örökségét - erről közleményben tájékoztatta az MTI-t a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szerdán.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ezzel megteremtette a lehetőséget, hogy régészeti kutatásokat végezzen a salgótarjáni Baglyas-kő teljesen elpusztult Árpád-kori várához kapcsolódó területen. A legkorszerűbb módszerek alkalmazásával felszínre került lelet- és ismeretanyag átalakította az írott forrásokból ismert képet - írják.

A legjelentősebb leleteket a Salgótarján Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont kiállításán mutatják be. A helyszínről, illetve a feltárásról interaktív eszközök szolgálnak bővebb információval. A szabadtéri archeopark egy régészeti szelvénybe enged betekintést.
A megvalósult fejlesztések remélhetőleg még több látogatót, turistát vonzanak majd a látogatóközpontba, ezért kiszolgálásuk érdekében további infrastruktúrafejlesztések is történtek.

A projekt vezetője Fülek város önkormányzata, partnere Bátonyterenye város önkormányzata, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és Szlovákiában Sátorosbánya község önkormányzata volt. A 2017 szeptemberétől 2020 november végéig tartó beruházásra több mint 2,1 millió eurót költöttek el, amely tartalmazza az új IT applikáció, mobilalkalmazás, workshopok és konferenciák szervezési költségeit is.

AktuálisBükki Nemzeti ParkBaglyas-kő