2024.07.18, Csütörtök
A Tarjánka-szurdok látogathatósága
bnpi.hu

A Tarjánka-szurdok látogathatósága

Bükki Nemzeti Park

2019.02.21. 15:50

A Mátra déli oldalába mélyülő patakvölgy hazánk egyik legszűkebb, leglátványosabb szurdoka, melynek látogatása a természeti értékek védelme és a balesetveszély matt csak a BNPI által szervezett szakvezetések keretében lehetséges.

Szombaton rendben lezajlott a legutóbbi Tarjánka-program, amelyet az előzetesen jelentkezett 60 fő számára tartottak. Jégcsapok sajnos nem voltak látványos mennyiségben, de a geológiai érdekességek télen is megcsodálhatók. A védett és fokozottan védett fajok érdekében augusztusig már nem szerveznek szakvezetést, a szurdok látogatására az őszi és a téli időszakban fognak lehetőséget biztosítani.

 

A völgyfal szemléletesen tárja föl a Mátra badeni korú rétegvulkáni összletét (Nagyharsányi Andezit Formáció). Kitűnően tanulmányozhatók itt a hegység változatos kőzettípusai és kőzetváltozatai, melyek kiválóan szemléltetik a hajdani vulkáni folyamatokat.

A patak völgye ökológiai folyosóként fontos élőhelyeket köt össze. A szurdokban számos védett növény előfordulása ismert. Megtalálható itt pl. a gérbics, közvetlen környezetében a bársonyos kakukkszegfű, a hegyközi cickafark, a magyar perje, a macskahere, a magyar repcsény, az epergyöngyike, a házi berkenye, a selymes boglárka, a magyar bogáncs és a hosszúlevelű árvalányhaj. A védett állatok közül dokumentált a vöröshasú unka, a fali gyík, a zöld gyík, a folyami rák, a nappali pávaszem, a lapos kékfutrinka és a kisasszony szitakötő. A szurdok közvetlen környezetéből olyan szubmediterrán jellegű ritka rovarok ismertek, mint a lándzsás karimáspoloska és a mannakabóca. A fokozottan védett madárfajok (pl. uhu, fehérhátú fakopáncs) fészkelésének feltétele a környék zavartalansága.

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mint a fokozottan védett domoszlói Tarjánka-szurdok természetvédelmi- és vagyonkezelője, felhívja a kirándulók figyelmét, hogy a területre belépni a fenti lehetőségeken kívül csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet (1996. évi LIII. Törv. 40. §). A jogszabály betartását a természetvédelmi őrszolgálat tagjai ellenőrzik, szabálysértés esetén természetvédelmi bírság kiszabására irányuló eljárást kezdeményeznek.

 

AktuálisBükki Nemzeti ParkTarjánka-szurdok