2024.06.17, Hétfő
A Bükki Nemzeti Park
Fotók: Jakab Sándor

A Bükki Nemzeti Park "legöregebb" szalakótái

bnpi.hu

2019.11.12. 14:26

A madarászokat nagyon gyakran kérdezik arról, hogy hány évig él egy-egy madárfaj. Pontos válasz nincs, de egy biztos, idén nyáron is költött egy 9 éves szalakóta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén.

Gyűrűzési adatok rögzítésekor szembesültek vele, hogy a nyáron is sikerült visszafogni egy 9 éves szalakótát - ami ezennel a BNPI területén regisztrált legidősebb madár lett! Szitta Tamás gyűrűzte meg fiókaként, és most - 9 év után - szintén neki sikerült találoznia vele. A 2. és 3. helyen is 9 éves madarak szerepelnek, tőle csupán pár nappal lemaradva; Tóth László és Török Hunor gyűrűzése által. Mindhárom madár a Dél-borsodi Tájegységen költött visszafogása idején. Kettőt fiókaként szintén itt, az egyiket pedig a Dél-hevesi Tájegységen gyűrűzték meg 2010-ben.

 

A legidősebb gyűrűs szalakóta akit ismerünk, csaknem 11 éves (10 év 10 hó 30 nap-os)(Forrás: www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-corgar) Fantasztikus belegondolni, hogy ezek a gyönyörű madarak hányszor "járták" már meg Afrikát!

 

A szalakótákra legtöbb esetben fiókaként kerül ornitológiai gyűrű

 

forrás: bnpi.hu / Hák Flóra

AktuálisBükki Nemzeti Parkszalakóta