2024.04.28, Vasárnap
A tavaszt és visszatérő gólyát köszöntötték a kisbágyoniak
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

A tavaszt és visszatérő gólyát köszöntötték a kisbágyoniak

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatósága

2024.02.26. 09:37

A szokottnál korábban visszatért a településre hosszú útjáról az első gólya.

Hirdetés

A tavasz érkezésének, a természet megújulásának hírnökei a gólyák. Kisbágyonra visszatért az első vándormadár. 

A hosszú utat sikeresen megtették és hűségesek maradtak otthonukhoz a mi kis falunkhoz. Az Úr gondoskodik az ég madarairól is, mennyivel inkább rólunk. Ez legyen a mi reménységünk ebben az esztendőben..Isten hozott újra Kisbágyonban! - köszöntötték a település lakói a közösségi oldalon a visszatérő vándort.

A falu központjában, a templomhoz közeli villanyoszlop tetején lévő fészek hosszú évek óta nyújt otthont a gólyapárnak magyarországi tartózkodásának idejére. 

A korai visszatérők nem Afrikában telelnek

A bágyoni madár évek óta az elsők között van a Nógrádba hazaérkező gólyák között, de idén ért haza a legkorábban - olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának honlapján. A korai érkezése miatt biztosan tudják azonosítani az egyedet, mert kevés gólya érkezik meg már március elején. A park munkatársai 2013-ben figyelmét meg először, hogy rendkívül hamar visszatér az egyed a nógrádi településre. Idén február 22-én viszont nem a fészkén találták, hanem a falu egyik másik utcájának oszlopán pihent a böjti szélben. A szakemberek szerint az elsők között érkező vándomadarak a már nem vonulnak el Afrikába, hanem a Mediterrán térségben telelnek át és onnan rövidebb úton haza lehet érni. 

AktuálisNógrád megyególyagólyafészekKisbágyonBükki Nemzeti Park