2024.05.19, Vasárnap
Életet mentettek a szén-monoxid-érzékelők Nógrád megyében
Illusztráció: Pixabay

Életet mentettek a szén-monoxid-érzékelők Nógrád megyében

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2022.05.07. 10:00

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon.

Két helyen is jelzett tegnap este a szén-monoxid-érzékelő Nógrád megyében – olvasható a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Salgótarjánban a Hősök útján szólalt meg a készülék. A helyi hivatásos tűzoltók átszellőztették a lakást, majd átadták a helyszínt a gázszolgáltató szakembereinek. A mentőszolgálat munkatársai a házban lakó két embert kórházba szállították.

Alig egy órával később Balassagyarmaton, egy Rákóczi fejedelem úti családi házban is hangjelzést adott le a szén-monoxid-érzékelő. A helyi hivatásos tűzoltók és a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei az eszköz által mért adatok kiolvasása után megállapították, hogy jelen volt a mérgező gáz a lakás levegőjében. Az egységek felhívták rá a tulajdonos figyelmét, hogy gázkészülékét annak felülvizsgálatáig ne használja. Személyi sérülés nem történt.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges. A mérgező gáz akkor fejlődik ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is.

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid érzékelőt Magyarországon. A szervezet felhívja a figyelmet, hogy érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Helyi hírekSalgótarjánBalassagyarmatNógrád Megyei Katasztrófavédelemszén-monoxid-érzékelő