2024.03.19, Kedd

5 gyönyörű tó Nógrád megyében

http://visitnograd.blog.hu

2018.04.24. 12:54

Bár a megye legnagyobb részét erdők, és vulkanikus eredetű dombok, hegyek alkotják, azért itt is találunk olyan helyeket, ahol a békésen pihenhetünk a vízparton.

Hirdetés

Ha tóról van szó Nógrád megyében, egyértelmű, hogy azonnal Bánk jut eszönkbe...nem véletlenül.  Az 1820-ből származó,  7 hektáron elterülő, átlagosan 4 méter mély tó a fürdőzők és a horgászok számára is kellemes kikapcsolódást nyújt. A víz hőmérséklete nyáron a Balatonéhoz hasonló, így nem csoda, ha 2009-től itt szokták megrendezni minden évben a Bánkitó fesztivált.

vilagutazomagazin.hu

A jelenleg Bátonyterenye városrészeként funkcionáló Maconka 1965-ig önálló település volt. Az itt található víztározó fantasztikus látványt nyújt úgy madártávlatból, mint közvetlenül a partról. Az 58 hektáros tórendszer elsősorban horgásztó, ám azok, akik egy kellemes napot szeretnének eltölteni nyugodt és zöld környeztben, azoknak akkor is ajánlom, ha éppen nem a halfogás örömeiért élnek!

maconka.hu

 

diósjenői tó talán a legrégebben fennmaradt írásos eredetű tó Nógrád megyében, miután már i.sz 173-ban Marcus Aurelius is vívott itt csatát a kvádok és a markomannok ellen. Ma már nyoma sincs (csak egy emlékmű által) a harcos eseményeknek, talán csak akkor, ha éppen valamelyik tóbéli "rabol". A 27 hektáros gyönyörű tónak a Börzsöny hegységből folyó „Jenői” patak biztosítja a természetes vízutánpótlást. 

panadea.com

 

nőtincsi Lókos-pataki tározó 1997-ben létesült. Az 51 hektáros tározó kiváló horgászati, pihenési lehetőséget kínál, nem csak a horgászoknak, hanem a biciklivel érkezőknek is, mivel a tározó körül részben kiépített kerékpárút található, kb. a tározó egynegyedéig. 

bojlistavak.hu

Kisecset és Kétbodony között félúton érdemes letérnünk a Kétbodonyi-tóhoz. Ez a korábbi árvízvédelmi tó ma már gyönyörűen kiépült és rendkívül tiszta vízű tó. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy itt nem egyszer akadt horogra rák, márpedig az ollós állatok igen kényesek a tisztaságra. A gátról és a zsilip előtti nyílt vízű szakaszról gyönyörű panorámával egybekötve gyönyörködhetünk a 16 hektáros tóban!

Adrian Stvorecz


forrás: Visitnógrád

Galéria

AktuálisNógrád megyeDiósjenőNőtincsMaconkaBánki-tóKétbodonyi-tó