2024.04.16, Kedd

Mutatjuk, hol lehet fehér a karácsony

24.hu

2017.12.15. 12:00

Elég szomorú a helyzet, de nem reménytelen: ha minden jól megy, északkelet befutó lehet, de minden a magasban dől el.

Hirdetés

Szenteste akkor szép, ha odakint fehérbe öltözött a táj, nagy pelyhekben hull a hó. A klímaváltozás hatásaként egyre ritkábban lesz ilyenben részünk, de az időjárást alakító számtalan, folyamatosan változó tényezője azért okozhat kellemes meglepetéseket.

A téma kiemelt fontosságát tekintve először is szét kell választani a fent említett két fogalmat, mert bár szoros kapocs köti őket össze, mégsem teljesen ugyanazon körülmények hozzák létre őket. No, meg az sem mindegy, az ország mely pontján beszélünk fehér karácsonyról.

 

Van is hó és nincs is hó

Egyébként sem jellemző hazánkra, idén pedig már most elvethetjük, hogy december 24-én és a megelőző pár napban keményebb fagyok uralkodjanak, amihez a megfelelő pillanatban magas páratartalmú légtömegek csatlakoznak. Ez lenne ugye az ideális eset. 

A hótakaró kialakulásához nem kellenek feltétlen mínuszok. Ha a havazás korábbi mínuszok miatt fagyott felszínt ér, plusz egy-két fokban is megmaradhat a fehér lepel – mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Hó pedig akkor hullik, ha a csapadékképződés szintjén, azaz a légkör 2-5 kilométeres sávjában nulla fok alatt van a hőmérséklet. Ilyenkor a föld felé közelítő jégkristályok nem olvadnak fel, hanem még akkor is hópelyhekké állnak össze, ha a talaj, illetve a közvetlenül felette húzódó, 2-300 méteres légrétegek kevéssel fagypont feletti hőmérsékletűek.

 

Észak-keleten van esély

A mostani számítások szerint egyedül északi hegyeinkben és az észak-keleti országrészben, jelesül Nógrád, Heves, Borsod, Szabolcs és Hajdú megyében, illetve ezek egyes részein van valószínűsége a fehér karácsonynak.

 

 

Esélye, mert a jelenleg előre jelezhető hőmérsékleti értékek itt is a határértéken mozognak, ma még nem tudni, merre billennek. A Dunántúlon és az Alföldön a következő napok lehűlése után hóképződés szempontjából semmi jóra nem számíthatunk: túl meleg lesz.

 

Biztosat később

Ami a szentestén vár havazást illeti, csapadék terén 2017 decembere már most átlagon felül produkál, karácsony környékén pedig egy nyugatias hidegfront betörésére várható.

Nem lesz viszont elég hideg és csapadékos a havazáshoz, ha 24-én esik is valami, az jelen állás szerint jó eséllyel eső lesz

– hűti le a lelkesedést a szakember.

 

De ahogy fent írtuk, az időjárás a meglepetések mestere, komolyabb előrejelzést majd karácsony előtt 18-20. környékén lehet adni, biztosat pedig jövő hét pénteken.

AktuáliskarácsonyNógrád megyehavazásfehér karácsony