2024.03.19, Kedd
Így fejleszti mátranováki gyárát az Alstom
Alstom

Így fejleszti mátranováki gyárát az Alstom

nogradhont.hu

2021.11.21. 08:32

Az Alstom, a magyar mobilitási piac egyik meghatározó foglalkoztatója és gyártóvállalata, a fenntartható mobilitási megoldások globális piacvezetője, bemutattatta mátranováki forgóváz keretgyártó üzemének fejlesztésére vonatkozó terveit a gyárba látogató Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek.

Hirdetés

A gyár jelenleg magas minőségű, személy- és gyorsvonatokhoz, metrókhoz és villamosokhoz használt, hegesztett acél forgóváz kereteket gyárt, amelyeket 100 százalékban európai gyáraiba exportál - derül ki a cég pénteki közleményéből. A tervezett fejlesztésekkel nemcsak a gyártás volumene, de annak helyi hozzáadott értéke is növekedhet.

Az Alstom a jövőben európai gyárainak többségét a Magyarországon készült forgóvázakkal tervezi ellátni.

A forgóváz keret a vasúti kocsik egyik legfontosabb eleme: erre szerelik fel a tengelyeket, rugókat és fékeket, ezért e részegység minősége meghatározó a vasúti biztonság szempontjából. Az Alstom mátranováki gyára ezen részegységek gyártására specializálódott, amelyből évente 1.600-1.800 darabot készít. A Mátranovákon gyártott termékeket jelenleg kizárólag Németországba és Franciaországba exportálják, ahol az Alstom német, francia, osztrák, olasz, spanyol, svájci, belga, svéd magán vasúttársaságok számára gyártott vasúti járműveibe kerülnek beépítésre.

 

Nagyobb lesz az üzem kibocsátása

„Nógrád megye gazdaságának meghatározó szereplője az Alstom mátranováki gyára, ami további fejlesztések előtt áll. Ehhez a befogadó környezet mellett fontos a versenyképes oktatási, képzési és beszállítói rendszer, amelynek fejlesztése a kormány feladata. A szakképző programunkat és intézményeinet alkalmassá tudjuk tenni arra, hogy megfeleljenek ezeknek az igényeknek. Ez nyilván nemcsak egy cég, hanem az egész környezet elvárása” – mondta Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

„Összhangban a kormány vasúti járműgyártásra vonatkozó stratégiájával, melynek célja a termelés helyi hozzáadott értékének növelése, a tervezett fejlesztésekkel képessé kívánjuk tenni mátranováki gyárunkat hazai vonatok és metrószerelvények, valamint mozdonyok és egyéb vasúti járművek forgóvázainak helyben történő gyártására” – mondta Balázs Gáspár, az Alstom Transport Hungária Zrt. vezérigazgatója a miniszter üzemben tett látogatása során.

„Mindezeket nemcsak a termelési volumen növelésével és új technológiák bevezetésével tervezzük elérni, de a gyár tevékenységi körét is bővíteni kívánjuk”

– tette hozzá.

Mátranovákon nagy múltra tekint vissza a forgóvázgyártás, amely az utóbbi időben jelentős fejlődésen ment keresztül, köszönhetően az ipar 4.0 digitális gyártási technológiák bevezetésének. Magyarországon ez az egyetlen gyár, amelyben a hegesztés során az alkatrészek mozgatása, formálása, előmelegítése és a hegesztés is automatizáltan működik és ahol az alkatrészek mozgatása és megmunkálása robotizált. Az üzemben továbbá új, modern festőműhely, egy keretmegmunkáló központ, automata kemence, nagy teljesítményű lézervágó gép, valamint egy mesterséges intelligencia alapú 3D mérőrendszer is támogatja a gyártást, amely lehetővé teszi a gyártási idő csökkentését, miközben javul a termékminőség.

 

Együttműködnek a Miskolci Egyetemmel is

Az Alstom a fejlesztésekkel és a tevékenységi kör bővítésével összhangban mátranováki üzemének jelenlegi 660 fős létszámát is növelni tervezi a következő években. A fiatal munkavállalók bevonása érdekében a cég együttműködik a Miskolci Egyetemmel és a helyi képzési központokkal, valamint elindította a Kereskedelmi és Iparkamara által akkreditált, saját szakmai képzési programját is.

AktuálisAlstomüzemMátranovák