2024.04.27, Szombat
Vízből-mentési gyakorlat Balassagyarmaton

Vízből-mentési gyakorlat Balassagyarmaton

nograd.katasztrofavedelem.hu

2017.08.31. 13:47

Mindhárom napon ugyanazt az összetett feladatot kellett megoldania a Balassagyarmati Tűzoltó-parancsnokság egy-egy szolgálati csoportjának a csitár-nógrádgárdonyi székhelyű Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület tagjainak közreműködésével.

Hirdetés

Látványos vízből-mentési gyakorlatot tartott a hétvégén a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltsége a város melletti üdülőterületen, a Nyírjesi-tavaknál.

A feltételezés szerint egy fiatalokból álló, négytagú társaság utazott a tó mellett futó erdei úton egy személygépkocsiban, amikor eddig tisztázatlan körülmények között a vezető elveszítette uralmát a jármű felett és a tóba hajtott. A társaság egyik tagja közvetlenül a gépkocsi vízbeesése előtt kizuhant a járműből, egy másik utas a már vízben lévő járműből még időben ki tudott jutni, de elvesztette az eszméletét és a tó közepére sodródott a víz felszínén lebegve. A sofőr és a negyedik utas a járművel együtt elmerült a tóban. A balesetet látta egy közelben lévő horgász, akinek segélykérésére a balassagyarmati, a rétsági, a szécsényi és a berceli hivatásos tűzoltók, valamint az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület szakemberei vonultak a helyszínre. Az elsőnek kiérkező tűzoltóegység tagjai először a még a parton kizuhant, sokkot kapott fiatal lány szakszerű mentését kezdték meg.

 

 

A gyakorlatot az üdülőterület vendégei közül is sokan látták, akik szembesülhettek azzal, hogy a tűzoltóknak és a mentésben résztvevőknek a mentés során milyen fizikai és pszichikai kihívásoknak kell megfelelni a mindennapi munkájuk során. A sérültet alakító fiatal hölgy ugyanis korábban sérült-imitátori képzést is kapott, így tökéletesen játszotta szerepét. Az időközben kiérkező újabb tűzoltóegység tagjai gumicsónakon beeveztek a tó közepén lebegő második sérülthöz, akit beemeltek a csónakba, majd állapotának stabilizálása után a partra szállították és további ellátásra átadták a mentőszolgálat munkatársainak. Az egység csáklya segítségével megkezdte a vízben elmerült gépkocsi felkutatását is, ami néhány perc alatt eredményt hozott. Ezután az időközben szintén a helyszínre érkező Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület búvárai merültek le a tóba, kiemelve a gépkocsiból a szerencsétlenül járt személyt helyettesítő, közel 80 kilós bábút. Munkájukat nehezítette, hogy a felkevert iszap miatt alig 20-30 centiméter volt a látástávolság a vízben. Miután a búvárok kiderítették, hogy a negyedik személy nincs a járműben, felkutatását mentő-kisgéphajóból, szonárberendezés segítségével kezdték meg az egyesület tagjai. A „gépkocsivezetőt”, vagyis a másik bábút a tó fenekére, a vastag iszapba süllyedve találták meg a korszerű berendezéssel. Utolsó mozzanatként a gépkocsi partra vontatása következett, amit miután a búvárok rákötötték a vontatásra használt drótkötelet az iszapba ragadt jármű hátsó tengelyére, a parancsnokság műszaki mentő szerének csörlőberendezésével végeztek el a tűzoltók.

A sikeresen lebonyolított, összetett, látványos és igen tanulságos gyakorlatot a helyszínen megtekintette Seres Tibor tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, valamint Juhász László tűzoltó alezredes, az igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője is. Az igazgató értékelésében kiemelte a végrehajtott gyakorlat szakszerűségét, valamint a hivatásos és az önkéntes egység közötti együttműködés fontosságát.

Helyi hírekBalassagyarmatNógrád Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságVízből-mentési gyakorlat