2022.06.25, Szombat
ZENTHE 100 - Vitorlás emlékverseny Csopakon
Zenthe Ferenc Színház

ZENTHE 100 - Vitorlás emlékverseny Csopakon

Zenthe Ferenc Színház

2020.07.22. 15:34

A Magyar Dragon Szövetség 2020. július 17-19. között Csopakon rendezte meg legnagyobb eseményét, az Országos Bajnokságot és a Flottabajnokságot, melynek valamennyi futama egyben Zenthe Ferenc emlékverseny is volt.

Hirdetés

Zenthe Ferenc köztudottan nagy vitorlás volt, rendszeresen egy Dragon vitorlással versenyzett, mellyel több bajnoki címet is szerzett, ezért az emlékév eseményeihez a Magyar Dragon Szövetség is csatlakozott. A hétvégén 9 hajóosztályban közel 300 vitorlás versenyzett a bajnoki címekért.

 

A díjátadó előtt Náray Vilmos, a Dragon szövetség elnöke elmondta: „Bármikor örömmel állunk a színház rendelkezésére minden Zenthe Ferenccel kapcsolatos esemény tekintetében, mert mi mindannyian a szívünkben őrizzük a művész urat, hozzánk tartozik a mai napig, ezért nagyon köszönjük, hogy mi is részesei lehettünk a Zenthe emlékévnek.”

 

Ifjabb Zenthe Ferenc köszöntőjében arról szólt: nagy megtiszteltetés, hogy ezt a versenyt édesapámnak szentelhettük, ezért köszönet a szövetségnek, Zenthe Ferenc volt egyesületének a Kereked Vitorlás Egyesületnek és a Zenthe Ferenc Színháznak, amely méltó módon ápolja édesapja emlékét.

 

Simon Lajos színházigazgató köszönetét fejezte ki, hogy a vitorlás társadalom ilyen kiváló versennyel emlékezett a salgótarjáni színház névadójára, a Nemzet Színészére, Salgótarján és Nógrád megye díszpolgára, aki 1920. április 24-én született Salgóbányán. Elmondta: Salgótarjánban 2006-tól van kialakulóban a Zenthe-kultusz. Az önkormányzat a szülőhelyén, Salgóbányán parkot nevezett el róla, szobrot állított, egy rajongó felajánlásának köszönhetően itt helyezték el gránitba öntött lábnyomát. A volt salgóbányai kaszinóban tiszteletére emlékszobát rendeztek be, születésnapja pedig 2012-től egyben a róla elnevezett színház születésnapja is, mely a 2020. évet Zenthe emlékévnek nyilvánította. Ennek keretében már elkészült a Zenthe-torta, „Színház született” címmel készül egy könyv, a múzeum emlékkiállítást készít, lesznek Zenthe filmnapok, a színház drámapályázatot hirdetett és elkészült a Zenthe Emlékérem is, melyet valamennyi dobogós csapatnak szeretnék majd átadni a ceremónia során.

 

A három napos versenyen részt vett ifjabb Zenthe Ferenc is Luna nevű vitorlásával. Csapattársaival, a Nemzeti Filharmonikusok harsonásával Kerényi Balázzsal és a képzőművész Bánkúti Béla Gáborral a Dragon hajóosztály összesített 5. helyét szerezték meg.

AktuálisVitorlás emlékversenyZenthe Ferenc