2024.05.30, Csütörtök
ZENTHE 100 - Vitorlás emlékverseny Csopakon
Zenthe Ferenc Színház

ZENTHE 100 - Vitorlás emlékverseny Csopakon

Zenthe Ferenc Színház

2020.07.22. 15:34

A Magyar Dragon Szövetség 2020. július 17-19. között Csopakon rendezte meg legnagyobb eseményét, az Országos Bajnokságot és a Flottabajnokságot, melynek valamennyi futama egyben Zenthe Ferenc emlékverseny is volt.

Zenthe Ferenc köztudottan nagy vitorlás volt, rendszeresen egy Dragon vitorlással versenyzett, mellyel több bajnoki címet is szerzett, ezért az emlékév eseményeihez a Magyar Dragon Szövetség is csatlakozott. A hétvégén 9 hajóosztályban közel 300 vitorlás versenyzett a bajnoki címekért.

 

A díjátadó előtt Náray Vilmos, a Dragon szövetség elnöke elmondta: „Bármikor örömmel állunk a színház rendelkezésére minden Zenthe Ferenccel kapcsolatos esemény tekintetében, mert mi mindannyian a szívünkben őrizzük a művész urat, hozzánk tartozik a mai napig, ezért nagyon köszönjük, hogy mi is részesei lehettünk a Zenthe emlékévnek.”

 

Ifjabb Zenthe Ferenc köszöntőjében arról szólt: nagy megtiszteltetés, hogy ezt a versenyt édesapámnak szentelhettük, ezért köszönet a szövetségnek, Zenthe Ferenc volt egyesületének a Kereked Vitorlás Egyesületnek és a Zenthe Ferenc Színháznak, amely méltó módon ápolja édesapja emlékét.

 

Simon Lajos színházigazgató köszönetét fejezte ki, hogy a vitorlás társadalom ilyen kiváló versennyel emlékezett a salgótarjáni színház névadójára, a Nemzet Színészére, Salgótarján és Nógrád megye díszpolgára, aki 1920. április 24-én született Salgóbányán. Elmondta: Salgótarjánban 2006-tól van kialakulóban a Zenthe-kultusz. Az önkormányzat a szülőhelyén, Salgóbányán parkot nevezett el róla, szobrot állított, egy rajongó felajánlásának köszönhetően itt helyezték el gránitba öntött lábnyomát. A volt salgóbányai kaszinóban tiszteletére emlékszobát rendeztek be, születésnapja pedig 2012-től egyben a róla elnevezett színház születésnapja is, mely a 2020. évet Zenthe emlékévnek nyilvánította. Ennek keretében már elkészült a Zenthe-torta, „Színház született” címmel készül egy könyv, a múzeum emlékkiállítást készít, lesznek Zenthe filmnapok, a színház drámapályázatot hirdetett és elkészült a Zenthe Emlékérem is, melyet valamennyi dobogós csapatnak szeretnék majd átadni a ceremónia során.

 

A három napos versenyen részt vett ifjabb Zenthe Ferenc is Luna nevű vitorlásával. Csapattársaival, a Nemzeti Filharmonikusok harsonásával Kerényi Balázzsal és a képzőművész Bánkúti Béla Gáborral a Dragon hajóosztály összesített 5. helyét szerezték meg.

AktuálisVitorlás emlékversenyZenthe Ferenc