2024.03.01, Péntek
Salgótarján már a 2030-as célt is elérte a károsanyag-kibocsátás csökkentésében
Illusztráció: Pixabay

Salgótarján már a 2030-as célt is elérte a károsanyag-kibocsátás csökkentésében

mti

2021.11.17. 12:56

A klímacsatát és a fenntarthatósági fordulatot "vagy a városokban nyerjük meg, vagy városokban veszítjük el" - jelentette ki Áder János köztársasági elnök, miután hivatalában fogadta Szita Károlyt, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökét kedden.

Hirdetés

Az államfő a közös sajtótájékoztatón közölte: a klímaváltozás elleni küzdelem fő terepét jelentik a városok. Jelenleg a világ lakosságának több mint 50 százaléka városokban él, és

2050-re négy emberből három városlakó lesz. Energiafelhasználás és károsanyag-kibocsátás tekintetében is megkerülhetetlen tényezők a városok

- hangsúlyozta.

Áder János felidézte: Budapest 2015-ben, Tarlós István főpolgármestersége idején, a megyei jogú városok pedig 2018-ban csatlakoztak az Under2 elnevezésű mozgalomhoz, amely azért jött létre, hogy a párizsi klímacsúcs aláíróit "a korábbinál is ambiciózusabb megállapodásra ösztönözze".
 Hozzátette: először annak módszertanát kellett kidolgozni, hogy az egyes megyei jogú városokban miként csökkent a károsanyag-kibocsátás 1990 és 2019 között, valamint a városokra lebontva terv készült a mérsékléséhez szükséges döntésekről.

 

Hamarosan kezdődik a Planer Budapest 2021 Expo

Áder János elmondta azt is, hogy a szakmai munkát és "a leltár" elkészítését a Kék Bolygó Alapítvány szakmai csapata koordinálta. Jelezte, hogy a két hét múlva kezdődő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón és Világtalálkozón kiállítók egy része arra keres választ, miként lehet okosvárosokat építeni, a meglévő infrastruktúrát hatékonyabban és környezetkímélőbb módon működtetni, az energiahatékonyságot javítani.

Szita Károly - aki Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere is - az eseményen beszámolt arról, hogy Magyarország éves károsanyag-kibocsátásának 24 százalékáért a 23 megyei jogú város a felelős. Az eredményekre térve úgy fogalmazott: "nem tétlenkedünk, a polgármesterek jelentős eredményekről számoltak be".

A Kék Bolygó Alapítvány koordinálásával elkészített leltár eredményei alapján a legnagyobb károsanyag-kibocsátó az energiaszektor, utána az ipar, a közlekedés, a hulladékgazdálkodás és a mezőgazdaság következik, ami meghatározta a városok cselekvési irányát - mutatott rá Szita Károly.

Az MJVSZ elnöke bejelentette: Pécs, Salgótarján és Kaposvár már olyan mértékben - 55 százalékkal - csökkentette a kibocsátását, amit eredetileg 2030-ra kellett volna teljesítenie, továbbá nagyon közel van ehhez Szeged, Zalaegerszeg, Érd és Sopron.

AktuálisSalgótarjánfenntarthatóság