2024.07.15, Hétfő

A remény és a lehetőség a márciusi napok üzenete

2016.03.16. 08:29

A reményt és a lehetőséget nevezte a márciusi napok üzenetének Salgótarján nemrég megválasztott polgármestere.

A reményt és a lehetőséget nevezte a márciusi napok üzenetének Salgótarján nemrég megválasztott polgármestere kedden az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján rendezett városi megemlékezésen.

Fekete Zsolt (MSZP-DK-Tarjáni Városlakó Egyesület) úgy fogalmazott: vannak ünnepek, amelyek önkéntelenül erőt adnak; "hiába tudunk a levert szabadságharcról, Világosról, Aradról, bennünk csak az az esős Buda és Pest él", ahol kezdődött a forradalom.
Hosszú a tények és az anekdoták sora, de nem is az a fontos, hogy percről percre hogyan történtek az események március 15-én; "a hangulat, a remény, a lehetőség az üzenete azoknak a napoknak, hogy meg kellett, hogy meg lehetett csinálni, hogy lehetett hinni az eredményben, hogy hiteles volt" - mondta a polgármester.
A szabadság csak ott biztos, hol azt az egyes polgár nem eszmében, hanem tettleg élvezi - idézte Eötvös Józsefet, hozzátéve: ez az igény azóta is örök, változatlan. Ezt az igényt szolgálják a demokrácia alapjai, a választások, a jogrendszer, a közélet.
"Tudjuk, megtanultuk, hogy nem lehet engedni a szabadsághoz, függetlenséghez kapcsolódó eszményeinkből", ezért is jó, ezért is kell emlékezni 1848 napjaira, mert bizonyosságot adhatnak, hogy ez az üzenet nem változik: "bennünk volt március 15-e előtt és bennünk marad március 15-e után is".
Salgótarján polgármestere megfogalmazta azt is: mindig kell, hogy legyen "erőnk jogaink, szabadságunk megvédéséhez, ahhoz, hogy mi alakítsuk a sorsunkat". "Néha ehhez elég egy sor, vagy épp kettő: talpra magyar, talpra Salgótarján!" - zárta ünnepi beszédét Fekete Zsolt.
A Múzeum téren tartott rendezvény végén az emlékezés koszorúit helyezték el a Széchenyi-szobornál. Intézmények, társadalmi szervezetek, Salgótarján és Nógrád megye önkormányzata, Becsó Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője mellett koszorúztak a DK, a Fidelitas, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az MSZP, a Magyar Munkáspárt, a Munkáspárt 2006, és a Pofosz képviselői is.


forrás: mti

Galéria

AktuálisSalgótarjánFekete Zsoltmárcius 15.