2024.03.28, Csütörtök

Új hírek a Zenthe Színház függönye mögül

mti, zentheszinhaz.hu

2016.08.23. 10:47

Partnerkapcsolatokról más színházakkal, vendégjátékokról és az új színházi tagokról számolunk be.

Hirdetés

Öt premierrel és két új bérletsorozattal készül a 2016/17-es évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház. Egyik új kezdeményezésükkel a Nemzet Színészei előtt akarnak tisztelegni, akiket egy-egy előadói estre hívnak meg a Zenthe Szalonba.

 

Partnerkapcsolatot építettek ki az egri Gárdonyi Géza Színházzal, a budapesti József Attila Színházzal, a komáromi Jókai Színházzal, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal és a Nemzeti Színházzal, ezek társulatait is láthatja majd a salgótarjáni közönség.


Az új szezont a Nemzeti Színház előadásával nyitják meg Salgótarjánban szeptember 7-én, amikor Tamási Áron: Vitéz lélek című példázatát mutatják be Vidnyánszky Attila rendezésében.


2017 áprilisában, ötödik születésnapján, vendégjátékkal szerepel a Nemzeti Színházban a Zenthe Ferenc Színház. A Vidéki Színházak Fesztiválján Harold Pinter: Hazatérés című tragikomédiájával mutatkozik be a salgótarjáni társulat.

 

Susán Ferenc színházmenedzser, rendező örömmel újságolta, hogy a társulatból mindenki szerződést kapott az új évadra is, sőt, a márciusban egy főre tervezett bővülést alaposan túllépték: rajta és Molnár Ernőn kívül rendezni fog Halasi Imre, Csizmadia Tibor és az egyetemista Tarnóczi Jakab, míg színnészfronton Vándor Éva, Baksa Imre, Rácz János, a szintén egyetemista Krausz Gergő lesz új arc, míg újra a színpadon láthatjuk a városi ösztöndíjas Mikecz Estillát és a Budapestről visszatérő Kadlót Zsófiát. 
Dramaturgként mutatkozik be Nagy Mihály, a tavaly debütáló Bobor Ágnes mellett pedig Dabóczi Noémi is megcsillogtathatja díszlettervezői képességeit, s Verebélyi Zsolt révén ügyelővel is bővül a háttércsapat. 


Simon Lajos, a színházat működtető Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kitért arra, hogy augusztus 31-ig benyújtják a színház kiemeltté minősítési kérelmét, ennek pozitív elbírálása esetén 2017-től állami normatív támogatással dolgozhatnának.

 

A Black Comedy című bohózatot októberben, A kör négyszögesítése című vígjátékot novemberben, a Fazekas Mihály művén alapuló, Schwajda György által átdolgozott Ludas Matyit januárban mutatják be. Heltai Jenő darabját, A tündérlaki lányokat márciusban, míg az Augusztus Oklahomában című fekete komédiát májusban viszik színre.

Az ötödik évadát kezdő színház az eddigi hét mellett két új bérletsorozatot indít: az 1933-ban Salgótarjánban született Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, Komlóssy Erzsébet nevét viselő bérlet az operettet, operát és rockoperát tartalmaz majd, a Nemzet Színészei bérletsorozat keretében pedig Almási Éva, Andorai Péter, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Haumann Péter, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza és Törőcsik Mari szerepel előadói esten. 
 

 

Galéria