2024.03.29, Péntek
Értékes relikviákkal gazdagodik a megújult balassagyarmati Madách-emlékszoba
A Madách-Emlékszoba (Fotó: Palóc Múzeum, facebook)

Értékes relikviákkal gazdagodik a megújult balassagyarmati Madách-emlékszoba

felvidek.ma

2021.01.25. 10:41

Az elmúlt hetekben teljesen megújult a balassagyarmati jelenlegi városháza épületében lévő Madách-emlékszoba.

Hirdetés

A megújulás mellett a Magyar Nemzeti Múzeum – Palóc Múzeum fennhatósága alá tartozó emlékszoba értékes Madách-gyűjteménnyel gyarapodik a tavasz folyamán modernizálták az emlékszobát. Kicserélték a villanyvezetéket, új égőtesteket szereltek fel, lefestették a falakat – derült ki a Felvidék.ma írásából.

„Minderre azért volt szükség, mert ebben az évben egy páratlan gyűjteménnyel gazdagodik az MNM Palóc Múzeuma és Balassagyarmat városa”

Az állandó tárlat jelenleg átrendezés alatt van, így nem látogatható.

Az Alsósztregován született és élete nagy részét ott is töltő drámaírónk-költőnk több szálon kötődik a Nógrád megyei városhoz, a Palócföld fővárosához. Balassagyarmaton Sréter János alispánnál végezte egyéves joggyakorlatát. Madáchot 1842-ben aljegyzőnek nevezték ki, egy évvel később már a Nógrád megyei ügyvédek sorába iktatták. Később táblabíróvá is kinevezték.

Az egykori vármegyeháza épületében kialakított emlékszoba Az ember tragédiája szerzőjének közéleti, valamint az 1848/49-es szabadságharccal összefüggő eseményeit mutatja be. Az emlékszobát a kilencvenes évek második felében alakította ki Andor Csaba, az ismert Madách-kutató.

Egy budapesti gyűjtő, dr. Blaskó Gábor akadémikus a múzeumnak ajándékozza egyedülálló Madách-gyűjteményét. A gyűjtemény része többek között Az ember tragédiája összes létező kiadása: az 1861-ben nyomtatott első kiadástól egészen napjainkig.

„Terveink szerint márciusban már megérkezhet a gyűjtemény, s ha a járványhelyzet is engedi, májusban megnyílhat a kiállítás, amit a nagyközönség a múzeum belépőjegyével látogathat majd” – a közlemény szerint.

További információ a felvidek.ma oldalon olvasható.

Helyi hírekNógrád megyeBalassagyarmatkiállítás