2024.03.04, Hétfő
Szlovák és magyar erdőgazdaság dolgozott közösen az erdőállományok átalakításán
Illusztráció (pixabay.com)

Szlovák és magyar erdőgazdaság dolgozott közösen az erdőállományok átalakításán

MTI

2020.09.30. 11:32

Elkezdődött az őshonos erdőket veszélyeztető akác állományok átalakítása, ezekre a területekre természetszerű tölgy és cser állományok kerültek.

Hirdetés

A balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt. és a szlovákiai LESY SR két évig dolgozott együtt azért, hogy a homogén, egykorú erdőket őshonos, több fafajból álló, heterogén erdőállományokra alakítsák át; az "Együtt a természetes erdőkért"  elnevezésű INTERREG pályázat keretében erdei játszótereket és tanösvényeket is kialakítottak - tájékoztatta az MTI-t az Ipoly Erdő Zrt.

Olyan erdőművelési munkák és erdővédelmi intézkedések valósultak meg, amelyek eredményeképpen az erdő tartósan tudja betölteni a társadalom által igényelt gazdasági, védelmi és közjóléti szerepét.

Az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő erdőterületeken elkezdődött az őshonos erdőket veszélyeztető akác állományok átalakítása, ezekre a területekre természetszerű tölgy és cser állományok kerültek; az erdőgazdaság szakemberei 11 község határában, mintegy ezer hektáros területet mentesítettek az akác fertőzöttségtől, 46 hektáron több mint 500 ezer cser és tölgy csemetét ültettek el.

A LESY SR az erdőápolási technológiában speciális megoldásokkal távolította el a nemkívánatos cserjéket és fafajokat, segítve ezzel az őshonos fákat.


Új kirándulóhelyek és erdei pihenők is létesültek

Emellett Magyarországon és Szlovákiában erdei játszóterek, új tanösvények, erdei pihenők és kirándulóhelyek létesültek, így a pályázati partnerek bíznak benne, hogy a jövőben mindezeknek köszönhetően élénkül a kirándulási kedv, növekvő számokat mutatnak a közjóléti és turisztikai látogatói adatok az érintett régiókban.

A pályázat teljes költségvetése 778 ezer 106 euró volt, ebből az Ipoly Erdő Zrt. mint vezető partner 411 ezer 324 euró összegben valósította meg a pályázatban meghatározott célokat. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Az Ipoly Erdő Zrt. Pest és Nógrád megyében több mint 64 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodik.

Területe magában foglalja a Börzsöny hegységet és a Cserhátot, benne a Karancs és a Medves kistájat, valamint érinti a Gödöllői-dombvidéket is. A társaság által kezelt erdők 64 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll. A zrt. fő tevékenységei az erdő- és a vadgazdálkodás, valamint turisztikai és közjóléti  szolgáltatások, stratégiai célja, hogy közelebb vigye a társadalmat az erdőhöz. 

A LESY SR Erdőgazdálkodási Állami Vállalatot a Szlovák Földművelésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium alapította, az állami vállalkozás a szlovák erdők közel 45 százalékát kezeli. Magas minőségű erdészeti munkájának elismerése, hogy az általa kezelt teljes erdőterület PEFC vagy FSC rendszer szerint tanúsított.

Helyi hírekBalassagyarmatIpoly Erdő Zrt.erdő