2024.03.28, Csütörtök
Meghirdették az idei konyhakerti és kisállattartási szociális földprogramot
Berki Viola, a korábbi Mintakertprogram résztvevője a programban kapott tyúkokat eteti az idei Konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram kiírásáról tartott sajtótájékoztató előtt Magyargécen 2019. január 24-én. MTI/Komka Péter

Meghirdették az idei konyhakerti és kisállattartási szociális földprogramot

mti

2019.01.25. 17:09

Települési és nemzetiségi önkormányzatok, egyházak, egyházi szervezetek, szociális szövetkezetek adhatják be pályázataikat január 31-ig.

Hirdetés

Meghirdették a 2019. évi konyhakerti és kisállattartási szociális földprogramot, a pályázatra január végéig lehet jelentkezni - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Magyargécen.

Langerné Victor Katalin a Nógrád megyei községben tartott sajtótájékoztatón elmondta, a szociálisan hátrányos helyzetű emberek, családok megélhetését segítő földprogram múlt évi, 130 millió forintos keretét 180 millió forintra emelték, a program akár 28 ezer embert is tud segíteni. 
Az elnyerhető összeg alsó határa 500 ezerről 600 ezer forintra nőtt, a felső határ 1 millió 300 ezer forint, a támogatáson belül pedig igényelhető olyan összeg, amely agrárszakember bevonását teszi lehetővé. 

Egy 2010 óta folyamatosan átalakított programról van szó, amelynek célja, hogy a kertek a falvakban ne legyenek megműveletlenek, mert a háztáji munka, az, hogy zöldséget, gyümölcsöt termesztenek, állatot nevelnek, komoly bevételt, megtakarítást hozhat a családoknak.

A program erősíti a társadalmi befogadást is, nem véletlen, hogy a társadalmi felzárkózásért felelős terület hirdeti meg - mondta, hozzátéve, pozitívan befolyásolja a korábban passzív családok megítélését, hogy részt vesznek a munkában, a termelésben, ráadásul a gyerekek is jó mintát látnak.

 

A sajtótájékoztatót Berki Violánál tartották, aki tavaly már részt vett a földprogram mintakert programjában. A helyettes államtitkár azt mondta: ezzel a programmal jó példákkal segítik az újonnan bekapcsolódókat, hogy lássák, a háztáji gazdálkodás munka mellett is végezhető.
Velki Róbert, a szociális földprogramot több mint húsz éve működtető Magyargéc polgármestere elmondta, vetőmagot, kisállatokat helyeznek ki a családokhoz. Mint fogalmazott, egy faluban régen elképzelhetetlen volt, hogy ne legyen megművelve a kert, ne legyenek állatok az ólban, és ezt a gyakorlatot vissza kellene hozni.
 

AktuálisMagyargéckonyhakerti és kisállattartási szociális földprogram