2024.04.18, Csütörtök
Markánsan emelkedik a betegek száma, de Nógrádban még nincs influenzajárvány

Markánsan emelkedik a betegek száma, de Nógrádban még nincs influenzajárvány

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2019.01.25. 08:38

Az influenza figyelőszolgálatban részt vevő nógrádi orvosok jelentései alapján az idei év harmadik hetében 228 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az előző héthez képest közel duplájára nőtt a betegek száma Nógrádban.

Hirdetés

A megyei adatok alapján a legtöbb beteg a 14 év alatti és a fiatal felnőtt korosztályból került ki. Százezer lakosra jelenleg 118 influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult beteg jutott, a megbetegedések száma így még nem érte el a járványküszöbnek számító 150-es értéket. Területi megoszlás szerint ugyanakkor a kelet-nógrádi járásokban erőteljesebben növekszik a betegek száma. Emiatt a Szent Lázár Megyei Kórházban 2019. január 23-tól kezdődően az intézmény minden osztályára érvényes látogatási tilalmat rendeltek el a fekvőbetegek érdekében. Közösségi halmozódást egyetlen nógrádi iskolaorvos jelentett az elmúlt héten, a karancskeszi általános iskolából.

 

Még mindig nem késő beadatni a védőoltást, hiszen a járvány tetőzéséig még hetek vannak hátra. Annál is inkább javasolt a védőoltás, mivel a megyében kiosztott 27 ezer adag ingyenes oltás egy része még elérhető a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra jogosultak köre széles: a 60 éven felüliek és a bizonyos krónikus betegségben szenvedők részére ingyenes a vakcina, de ebbe a körbe tartoznak a várandós kismamák és a gyermekvállalást tervezők is.

 

A Nógrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakemberei azt javasolják, hogy aki eddig még nem tette meg, a következő napokban mielőbb keresse fel háziorvosát és oltassa be magát. A védettség az oltás felvételét követően 10-14 nap alatt alakul ki. Fontos szem előtt tartani a megfelelő higiéniát is, így a gyakori kézmosást, a papír zsebkendő használatát, vagy a lakó- és munkaterek rendszeres szellőztetését, de a vitamindús táplálkozás is sokat segíthetnek abban, hogy elkerülhető legyen a megbetegedés.

AktuálisinfluenzaNógrád Megyei KormányhivatalNógrád megye