2024.03.29, Péntek

Újabb értékteremtő beruházás a varsányi közfoglalkoztatottaktól

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2017.10.24. 13:33

Egy 200 négyzetméteres garázst építettek Varsányban, a közfoglalkoztatási program keretében.

Hirdetés

Az épületet szerdán adták át. A garázs a falu tulajdonában álló, gazdálkodáshoz használt eszközök tárolására is, de leginkább a járművek, traktorok és munkagépek parkoltatására szolgál, melyeket eddig a szabad ég alatt tartottak.

 

Kanyó Judit, Varsány polgármestere az átadó ünnepségen emlékeztetett rá: településükön az utóbbi években több beruházás átadása is megtörténhetett a közfoglalkoztatási program keretéből. 2015-ben varrodát és varróműhelyt, 2016-ban feldolgozó üzemet és portéka boltot nyitottak meg. Köszönhető ez a közfoglalkoztatási program kínálta lehetőségeknek, az önkormányzat gazdálkodásának, a helyben rendelkezésre álló szakember gárdának - hangsúlyozta a polgármester.

Évről évre többen vettek részt a közfoglalkoztatásban, az utóbbi években azonban egy csökkenő tendenciát figyelhettünk meg. Jelenleg 79 főt foglalkoztatunk. A mezőgazdasági programban 33 fő, a helyi sajátosság programban 18 fő, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban: 28 fő. Örvendetes azonban, hogy egyre többen helyezkednek el az elsődleges munkaerőpiacon. 2017-ben 19 fő, mintegy 20 százaléka a közfoglalkoztatottaknak. Vannak akik vállalkozók szeretnének lenni ezért pályázatot nyújtottak be és tanulmányokat folytatnak. Arra törekszünk, hogy községünk folyamatosan fejlődjön, lehetőségeinkhez mérten munkahelyeket teremtsünk rövidebb vagy hosszabb távra. Tudjuk, hogy e tekintetben még komoly teendőink vannak, ezért fontosnak tartjuk az együttműködést a helyi vállalkozókkal, a térség településvezetőivel, szervezetivel, de külön szeretném kiemelni a kistérségünkben működő társulásokat, melyekkel hazai és uniós forrásokra egyaránt tudunk pályázni - mondta Kanyó Judit.

A polgármester megfogalmazta azt is: a helyi értékekre épülő, fejlődő, piacképes vidéki gazdaság megteremtésében kell keresni a kiutat.

A vidék lakosságmegtartó erejét elsősorban az képes fokozni, ha az ott élők helyben munkát találnak. Egyet értek azokkal, akik megfogalmazták, hogy fel kell tárni azokat a helyi értékeket – a mi térségünkben elsősorban a mezőgazdasági termékeket -, továbbá Nógrádikumokat, egyéb természeti és kulturális értékeket, erőforrásokat, amelyek megalapozhatják a helyi gazdaságfejlesztést a feldolgozás és piacra vitel feltételeinek megteremtésével. Ezzel együtt nagyon fontos kiemelni, hogy meg kell találni az eszközöket és módszereket arra is, hogy növekedjen a tudásszint. Az egész életen át tartó tanulás és oktatás nyújtotta lehetőségeken keresztül Nógrád megyében, de településünkön is képesnek kell lennünk arra, hogy a szegénységet megszüntessük. Másik fontos kérdés, hogy mérsékeljük a fiatalok elvándorlását. Mindent megteszünk azért, hogy itthon maradjanak, vagy haza jöjjenek. A gazdaság, a társadalom megújulása esélytelen akkor, ha egy térség nem tudja megtartani a jól kvalifikált, nyelveket beszélő aktív fiatalokat - fogalmazta meg a polgármester.

Kanyó Judit avatóbeszédében köszönetet mondott a beruházás megvalósítását támogató Belügyminisztériumnak, a tervezési és kivitelezési munkákat elvégzőknek, a projektben közreműködőknek és a közfoglalkoztatási programban dolgozóknak. A beruházás mintegy 16 millió forintból valósult meg, a költségek közel 100 százalékát a közfoglalkoztatási program biztosította.

 

Dr. Tőzsér Zsolt, a Nógrád Megyei Kormányhivatal igazgatója köszöntőjében egy brit közgazdászt, John Keynes-t idézve emelte ki a közfoglalkoztatás jelentőségét, utalva arra, hogy Varsányban értékteremtő munkát végeznek a programban részt vevők. Varsány Község Önkormányzata a kezdetektől részt vesz a közmunka-programokban, melyben a belvíz-elvezetésre, a belterületi közúthálózat javítására, a mezőgazdasági programelemekre, a téli és egyéb értékteremtő munkákra, valamint a helyi sajátosságokra épülő programelemre fókuszál elsősorban - ismertette az igazgató.

Kanyó Judit vezetésével az épületátadó vendégei megismerhették a helyi gazdaságot is. A település polgármestere emlékeztetett rá: Varsányban intenzív mezőgazdasági program zajlik a közfoglalkoztatáson, a tanyaprogramon és a falugazdaságon belül is. Összesen 45 hektárnyi terület áll rendelkezésükre, ebből jelenleg 13 hektár áll művelés alatt. Varsányban zöldségeskertben, fólia alatt és gyümölcsöskertben folyik munka – utóbbiban hagyományos magyar fajták termesztése zajlik. Kanyó Judit kiemelte: az önkormányzat jelenleg nem termel piacra, minden jó minőségű, helyben termesztett zöldséget és gyümölcsöt a helyi közétkeztetésben használnak fel.

A varsányi fejlesztések sorozata a következő évben az általános iskola és a közös önkormányzati hivatal felújításával folytatódik. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként megvalósuló Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében Varsányban megújulhat az általános iskola, a fejlesztésre 840 millió forintot fordíthatnak. Az előkészítés már zajlik, a kivitelezés jövő év nyarán kezdődik majd. A Belügyminisztérium támogatásának köszönhetően jövő év tavaszán megkezdődik a Közös Önkormányzati Hivatal teljes körű felújítása is. A mintegy 30 millió forintos támogatásnak köszönhetően egy korszerű új épületben várják majd az ügyfeleiket.

Az átadó ünnepségen a Nógrád Megyei Kormányhivatalt dr. Tőzsér Zsolt igazgató, Tamási Ildikó, a Foglalkoztatási Főosztály vezetője, dr. Horváth Zoltán, a Szécsényi Járási Hivatal vezetője és dr. Bagó Józsefné a szécsényi hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője képviselte.

 

AktuálisNógrád Megyei KormányhivatalVarsányközfoglalkoztatási program