2024.04.27, Szombat

Tűzoltóautó, locsolkodás, légópince és Brúnó kutya...

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.05.30. 14:14

Ilyen és ehhez hasonló remek látni- és simítanivalókban volt részük azoknak a gyerekeknek, akik a tűzoltók "Nyitott szertárkapuk" nevet viselő rendezvényét választották gyermeknapi programjuk színhelyéül.

Hirdetés

A katasztrófavédelmi gyermeknapra megyeszerte kétszáz-harmincan látogattak el.

Nógrád megyében Salgótarjánban, Balassagyarmaton, Pásztón, Rétságon, Bercelen, Szécsényben és Bátonyterenyén várták a laktanyák és a bennük dolgozó hivatásos tűzoltók a gyerekeket délelőtt tíz és délután négy óra között.

A gyermeknapi rendezvényekbe a rónafalui, ságújfalui, mihálygergei, salgótarjáni, rétsági, nógrádi és diósjenői önkéntes tűzoltók is bekapcsolódtak a szertáraik megtekintésének biztosításával. Az Ipoly-völgyi Különleges Mentők és az érsekvadkerti önkéntes tűzoltók a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság laktanyájában találkoztak a gyerekekkel, a Karancs Speciális Mentőszolgálat pedig egy budapesti rendezvény keretében mutatkozott be a fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. A tűzoltók mind a tizennégy helyszínen különböző izgalmas programokkal várták mindazokat a gyermekeket és felnőtteket, akik érdeklődnek a tűzoltói hivatás, valamint az ahhoz kapcsolódó eszközök, felszerelések és technika iránt.

Gyermekek és kísérőik megnézhették a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok és katasztrófavédelmi őrsök laktanyáit és az ott található tűzoltóautókat, megismerhették a járművek speciális felszereléseit – például testközelből láthatták a gyakran emlegetett feszítő-vágó berendezést - és a védőeszközöket is bemutatták részükre a tűzoltók. A katasztrófavédelmi gyermeknapon több próbariasztást is láthattak, hallhattak a gyerekek, amelynek során ámulattal figyelték, hogy hogyan csúsztak le a tűzoltók a szertárba vezető csövön és öltöztek fel beavatkozó ruhába másodpercek alatt, hogy a jelzést követő százhúsz másodpercen belül el tudjanak indulni a bajba jutottak megsegítésére.

Rendkívül népszerűek voltak a tűzoltógépjármű-fecskendők és az úgynevezett különleges szerek, tehát a magasból mentő, az erdőtüzes gépjármű és a vízszállító jármű is. A gyermekek puttonyfecskendővel való locsolásban is megmérethették magukat, többen beöltöztek tűzoltófelszerelésbe, és voltak olyan szerencsések, akik még a szirénákat is bekapcsolhatták.

Salgótarjánban Brúnó százados, a tűzoltókutya is aktív résztvevője volt a gyermeknapi programnak, a gyerekektől rengeteg simogatást begyűjtött és volt olyan fiatal is, aki előre készült a tűzoltókutyával való találkozásra és meglepte az ebet egy kis jutalomfalattal gyermeknap alkalmából.

Balassagyarmaton a laktanya belső udvara alatt húzódó polgári védelmi- és tűzoltómúzeum, amely egy régi légoltalmi óvópincéből lett kialakítva, nagy népszerűségnek örvendett, de az Ipoly-völgyi Különleges Mentők által kiépített alpintechnikai pályát is lelkesen birtokba vette a legtöbb gyermek. A katasztrófavédelmi gyermeknap résztvevői között számtalan jövendőbeli kollégát ismerhettek meg a hivatásos tűzoltók, hiszen a legtöbb gyermekre olyan nagy hatással voltak a programok, hogy megfogadták, ha felnőnek, ők bizony tűzoltók lesznek. 

Helyi hírekNógrád megyegyereknapNógrád Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságNyitott szertárkapuk