2024.04.13, Szombat

Őze Lajos-emlékkiállítást nyitottak Mohorán

2016.05.02. 10:41

Őze Lajos-emlékkiállítást nyitottak Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban.

Hirdetés

Őze Lajos-emlékkiállítást nyitottak Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban vasárnap. A rendezvény vendége volt Törőcsik Mari és Lázár Kati színművész, Őze Áron, Őze Lajos kisebbik, színész-rendező fia, Csík János népzenész és Valachi Anna,Őze Lajos életrajzi könyvének szerzője.

A Bóvlit nem árulok című tárlaton a Kossuth-díjas színművész személyes tárgyait is bemutatják. Őze Lajos özvegye, Őze Ildikó a megnyitón azt mondta: férjének elképesztő érzéke volt ahhoz, hogy kiszűrje, mi igaz és mi nem.
"Az ő világa etikailag fekete-fehér volt, nem bírta elviselni az álságosságot" - jelentette ki. Őze Ildikó elmondta, férje szeretett filmezni, de  "az igazi a színpad" volt, és a III. Richárd volt az a szerep, amelyet szeretett volna eljátszani.
Balla Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője közölte, annak a generációnak a tagja, amelyet ha Őze Lajosról kérdezik, azt mondja, Virág elvtárs A tanúból. Ezután felidézte az Egy kicsit én, egy kicsit te és a Hány az óra, Vekker úr? című filmeket is.
Törőcsik Mari úgy fogalmazott, ha valaki elmegy közülünk, hajlamosak vagyunk rögtön lezsenizni, és nem biztos, hogy ez mindig így van, "de Lajosról nyugodtan mondhatom, hogy a magyar színjátszás egyik ékköve volt". 
Törőcsik Mari elmondta, betegségéről inkább nem beszél, mert annyi mindent írnak róla, hogy amikor legközelebb színpadon áll, a nézők azt kérdezik majd, "hát ez még él?". 
Őze Lajos 1984-ben halt meg. Tíz évvel később jelent meg életrajzi kötete, Valachi Anna: A színjátékos életei című munkája. A szerző a mohorai rendezvényen elmondta, rendkívül érdekelte a "rejtőzködő lelkű" színész élete.     

Az emlékkiállítás, amelyen láthatók többek között Őze Lajos személyes tárgyai, valamint a Szakonyi Károlytól, Örkény Istvántól és Gobbi Hildától kapott levelek, május 21-éig látogatható a Tolnay Klári Emlékházban.

forrás: mti / Komka Péter

Galéria

Helyi hírekMohoraŐze LajosTolnay Klári Emlékház