2024.03.19, Kedd

Bujáki gyöngyszem a honvédség irányítása alatt

honvedelem.hu

2017.04.26. 13:20

A bujáki várrom alatti völgyben elterülő üdülőkomplexum egy igazi gyöngyszem. Vadászkastélyra hajazó főépületével, a fák között fel-felbukkanó vendégházaival, két tavával, „őserdejével”, gondozott parkjaival elvarázsol minden idelátogatót.

Hirdetés

A bujáki üdülő – hivatalos nevén MH Anyagellátó Raktárbázis 5. számú Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központ (MH 5. KORK) – ugyanis objektumainak, természeti adottságainak és nem utolsósorban az ott dolgozók munkájának köszönhetően valóban egy életre szóló élményt nyújt minden vendég számára. 

Buják idén január elsején került az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandártól az MH Anyagellátó Raktárbázis irányítása alá. Az átadás-átvételi folyamat több hónapot vett igénybe, ezért március elsejéig nem is fogadtak vendégeket. 

– Szerencsére az átszervezés nem járt kapacitáscsökkentéssel, jelenleg is a megszokott szolgáltatásokkal fogadjuk a pihenni vágyókat – halljuk Vincze őrnagytól. 

 

A KORK jelenleg három épületben, hetven férőhellyel fogadja a vendégeket. A főépületben hét lakosztály (2+1 fő), egy hatszemélyes „nagycsaládos szoba”, egy háromágyas, valamint tizennégy kétágyas szoba várja a pihenni vágyókat. A parkban pedig két házban három nagyméretű, összkomfortos apartman áll az igényjogosultak rendelkezésére. A szobák – lakosztályok, apartmanok – mindegyikében van fürdőszoba, televízió, telefon és hűtőszekrény.

Konyhájuk kínálata is roppant széles, a többféle menü összeállításakor arra is ügyelnek, hogy vendégeik a „sztenderd konyha” mellett megismerhessék a helyi és a palóc ízeket. Gondoskodnak arról is, hogy az is választhasson kedvére való ételt, aki vegetáriánus vagy éppen laktózérzékeny. Két éttermükben akár százötven főt is ki tudnak szolgálni egyszerre. 

Miután az üdültetés mellett oktatási, kiképzési célokra is igénybe veszik az intézményt, van egy-egy harminc- és nyolcvanfős konferenciatermük, illetve egy húszfős különtermük is. Ezek mindegyikében biztosítani tudnak kivetítőt, flip-chart táblát, kihangosítást és DVD-lejátszó rendszert. 

– Általában, „normál üzemmódban” egy hétig a kiképzés, oktatás feltételeit teremtjük meg, majd a következő héten „üdültetünk” – tájékoztat Vincze őrnagy, majd hozzáteszi: a határbiztosításban részt vevők pihentetése az elmúlt időszakban picit felborította a rendet, előfordul, hogy vegyes a „vendégsereg”. Természetesen főleg hétvégeken van mód baráti társaságok fogadására, illetve nagyobb rendezvények – esküvők, keresztelők – megtartására is. 

Galéria

Helyi hírekBujákMH Anyagellátó Raktárbázis